Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie skracalem wtedy i tak jak Ty zasialem bo musiałem . Minęło kilka lat i teraz rzepak stal się najbardziej dochodową uprawa w moim niewielkim gospodarstwie a sieje go bo chce a nie , ze muszę :)

Dużo rolników "uderzyło" w rzepak przez doplaty z tytułu zaxielenienia i przez ostatnie 2 lata dobrej dochodowości .

Opublikowano

Prochloraz czyszczący w zbożach idzie, nie wiem jak w rapsie. 

To posiej groch czy bobik i będziesz miał płodozmian a nie siejesz na siłe 7kg/ha gdzie wychodzi może 100szt/m2. Ewentualnie wynająć lepszy sprzęt czy spróbować pasowo jak masz taką opcję bo zwróci się mniejsza ilością nasion przy siewie  :wacko:

nigdy nie sialem ani bobiku ani grochu i w ok0licy nikt nie sieje pozniej problem by byl ze sprzedaza . ba inny sprzet najac trzeba zaplacic to wole swoim zrobic pozatym mam stol do rzepaku sito i chce miec troche rzepaku by sciac wczesniej pozniej odrazu na zniwa za rzepak pieniadze sa i na zasiewy jest juz cos

Nie skracalem wtedy i tak jak Ty zasialem bo musiałem . Minęło kilka lat i teraz rzepak stal się najbardziej dochodową uprawa w moim niewielkim gospodarstwie a sieje go bo chce a nie , ze muszę :)

Dużo rolników "uderzyło" w rzepak przez doplaty z tytułu zaxielenienia i przez ostatnie 2 lata dobrej dochodowości .

jakiej dochodowosci w zeszlym roku siane hybrydy rzepak i wszystko trzeba bylo pozniej przesiac to straty

Opublikowano

Siejesz jak gorczyce, oprysku na płatka nie opłaca Ci sie robić bo dałeś Caryx z wiosny, to co sie dziwisz, że opłacalności nie masz?

mam opłacalnosc 2 lata temu pieknie mi rzepak wyszedł. to co trzeba na płatka dawać ? raz nie dawałem i tez dobrze wyszło .

do bobiku i grochu moze i sprzet specjalny nie potrzebny ale cena i zbyt potrzeba a w okolicy nikt nie uprawia i nie ma skupów tego surowca a rzepak bez problemu można sprzedać

Opublikowano

Kiedy najlepiej wykonać desykację? Chodzi mi o porę dnia lepiej wieczorem rano czy w południe?

Najlepiej jest opryskać o 3 na rano jak rośliny nie są takie suche i aż tak dużo się nie zniszczy.

Opublikowano

Dał radę się rozłożyć i nawrócić na takim małym kawałku.?A co dałeś i w jakiej dawce

Dal rade sie rozlozyc. Pole 500 metrow dlugie 50 szerokie zrobil 2 przejazdy i popryskane. Dawałem 4 litry glifosatu i sklejacz w ilosci 0,6  na hektar.

Opublikowano

U nas lubelskie pow. łukowski wczesniej mocno suszyło długo nie padało a od kilku dni zaczyna zmieniac kolor łuszczyny na seledynowy, filetowy  na głownych peadach. Jescze kilka dni i mozna desykowac. Zastanawiałem sie czy w ogóle to robic ale na wymokach i  blisko takich mijsc starsznie ziele wyskoczyło i postanowiłem jednak desykowac.

Opublikowano

U nas lubelskie powiat lublin tak samo sucho było od paru dni coś tam popadało ale to śladowe ilości zboża już bieleją flagowy już się zwija i usycha. Rzepaki tak samo u wuja to za tydzień pod kosę pójdzie u mnie poniedziałek/wtorek będzie można desykować. 

Opublikowano

jak wykoszę to wtedy ocenię. na oko kuga ładniejsza choć przez cały okres aż do kwitnienia słabo się zbierała. napewno obie odmiany mają sporo ziarna w łuszczynach.

Opublikowano

Witam chciałbym się was poradzić odnośnie nawożenia , mianowicie w tamtym roku NPK wysiewałem przed siewem z powodu że po ścierni poszło wapno , w tym roku chciałbym dać wcześniej , i teraz jak będzie lepiej wysiać  NPK na ściernie podorywka a przed siewem orka czy lepiej podorywka potem  wysiać NPK i orka , czy to jest bez różnicy .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v