Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie dziś rano było -22, zachodnia lubelszczyzna, 20 km od wisły. O rzepak się nie boję bo dorodny i zatrzymał tyle śniegu co ma wysokości. Wystają tylko górne liście. Natomiast gorzej z pszenicą bo śnieg wywiało z niej i jest go niewiele. Widać praktycznie całe rośliny. Ale bądźmy dobrej myśli. 

Opublikowano

podkarpacie przeworsk o 3 w nocy było -24 trzy metry  nad zięmią to nie wiem ile było nad ranem a dziś już jest -20 ale śniegu tyle że rzepak cały okryty

Opublikowano

@Roman176 jaki powiat ?

wodzisławski 

Śląsk okolice Jastrzębia Zdroju w nocy -18 sniegu troszke jest no niedużo ale narazie jestem spokojny . 

która wioska ?? u nas w okolicy mało śniegu ?? 

Opublikowano

Cześć.

Korzystając z chwili wolego policzyłem jesienny koszt uprawy 1ha rzepaku.

Ziemie ciężkie gliniaste. Pierwsze stanowisko po jęczmieniu jarym, odmiana hybrydowa łączny koszt z pełnym ubezpieczeniem i podatkiem to ok 2000zł brutto/ha. Drugie stanowisko po grochu również z ubezpieczeniem i podatkiem ok 1600zł brutto/ha.

Opublikowano

Cześć.

Korzystając z chwili wolego policzyłem jesienny koszt uprawy 1ha rzepaku.

Ziemie ciężkie gliniaste. Pierwsze stanowisko po jęczmieniu jarym, odmiana hybrydowa łączny koszt z pełnym ubezpieczeniem i podatkiem to ok 2000zł brutto/ha. Drugie stanowisko po grochu również z ubezpieczeniem i podatkiem ok 1600zł brutto/ha.

U mnie wychodzi nie całe 1900 zł brutto. W tym podatek na cały rok ale nie ma ubezpieczenia bo ubezpieczam wiosną.

Średni koszt z ha z amortyzacją maszyn.

Opublikowano

ja jak liczyłem to wychodzi 2100-2300 ale bez podatku i ubezpieczenia, różnica zależy tylko od poziomu nawożenia ( na oborniku bardzo ograniczone jesienią) ale jest koszt całoroczny, ale nie wliczam kosztu amortyzacji maszyn

Opublikowano

ja jak liczyłem to wychodzi 2100-2300 ale bez podatku i ubezpieczenia, różnica zależy tylko od poziomu nawożenia ( na oborniku bardzo ograniczone jesienią) ale jest koszt całoroczny, ale nie wliczam kosztu amortyzacji maszyn

Mi wychodzi z podatkiem ale bez ubezpieczenia 2500 plon w tym roku 3.3 tony
Opublikowano

to co wy dajcie że takie koszty mi same nawozy opryski  paliwo nasiona  wychodzi 1700 zł nie dodając do tego wapna około 300 zł ha

Opublikowano

kolego a tu piszę chyba całoroczne

Opublikowano

U mnie roczny koszt uprawy rzepaku wyszedł netto 3000 z paliwem i podatkiem a jesienią 1700, przedplon łubin.

napisz co w tą sumę się składa i jaki plon i klasa ziemi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v