Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

octan cynkuC4H6O4Zn. Jak policzysz masę molową to Ci wyjdzie , że cynk stanowi 35,26% mieszaniny. W rostarze masz 68g Zn czyli 192g octanu w kg rostera

Opublikowano

jak czytam te pomysły z kwaskami i octanami to przychodzi mi na myśl jedno: Szukanie chu..a do d*py. Przynajmniej ja mam takie zdanie na ten temat. Jeśli wam się to sprawdza to ok, ale jak dla mnie to widzę że więcej z tym zabawy jak to warte

Opublikowano
3 godziny temu, Pivot napisał:

octan cynkuC4H6O4Zn. Jak policzysz masę molową to Ci wyjdzie , że cynk stanowi 35,26% mieszaniny. W rostarze masz 68g Zn czyli 192g octanu w kg rostera

Czyli dać 200g/ha?

Opublikowano
42 minuty temu, robercikj100 napisał:

Ale to nie jest do zaprawiania zboża tylko do obniżania pH 🤨

Jak dobrze pamietam agrii miało zaprawę donasienna Ploontar na bazie octanu cynku @tomek73 stosował, zdjęcia miał w galeri z systemem korzeniowym pszenicy.

Opublikowano
12 godzin temu, mds212 napisał:

Czy metazachlor spali gorczyce w rzepaku? Saśiad wsial mi lejkiem pas szerokosci 2m w rzepak

gorczyca i rzepak to te same grupy roslin i to oleiste i to i nawet srodki ktore nie maja rejestracji w gorczycy tylko w rzepaku mozna stosowac w gorczycy , bo gorczyca to prawie to samo jak rzepak jary nawet na srodkach tak pisze 

Opublikowano
20 godzin temu, koniu napisał:

jak czytam te pomysły z kwaskami i octanami to przychodzi mi na myśl jedno: Szukanie chu..a do d*py. Przynajmniej ja mam takie zdanie na ten temat. Jeśli wam się to sprawdza to ok, ale jak dla mnie to widzę że więcej z tym zabawy jak to warte

dlaczego?
Akurat kilka dni temu brałem materiał siewny pszenicy i widzę stoi to na półce no i primus B z intermagu też. Wziąłem. Dodaliśmy 0,5 litra rootstara do 0,3 toprexu. Zobaczymy. Koszt nie jest jakiś kosmiczny, przetestować można, zabawa z tym żadna wg mnie.

Opublikowano (edytowane)

Ostatnimi czasy temat pH wody jest dość często poruszany. Tak się zastanawiam na ile to faktycznie zwiększa skuteczność. Rzadko zdarza się, że na etykiecie oprysku jest info o wymaganym pH, a właściwe ja osobiście nigdy się z tym nie spotkałem. Gdyby było to tak istotne to pewnie producenci coś by o tym wspominali. W necie artykuły na ten temat zazwyczaj zawierają reklamę jakiegoś dodatku do wody, który to ratuje sytuację i lepiej go kupić niż nie kupić... Stoję przed opryskiem na skracanie (głównie tebu) i chciałem dołożyć bor i już zdąrzylem zapytać w innym temacie jaką ilość kwasku dodać ale czy to faktycznie ma sens? Czy ktoś z Was z ręką na sercu może powiedzieć, że na 100% widział efekt zakwaszenia wody?

Aaa i żeby nie było, że neguje to że zakwaszanie wody ma jakiś wpływ na skuteczność oprysku. Zastanawiam się tylko czy ten wpływ w warunkach polowych jest zauważalny (zakładając to że robię sok z gumijagód i wyjeżdżam w pole od razu go wypryskać).

Zrobił ktoś może kontrolę na tym samym polu pryskając opryskiem z zakwaszoną wodą i wodą bez dodatków?

Edytowane przez derek2223
Opublikowano

Myślę, że dobre nośniki substancji markowych producentów będa działać prawidłowo bez cudów w postaci kwasków soli i innych. Część środków ma jako dodatek zalecane odpowiednie zwilżacze , które należy stosować lub dodawane w pakiecie. Problem moim zdaniem jest w przypadku generyków, gdzie używa się tańszych zastępczych nośników , które moga sobie nie radzić

Opublikowano
3 godziny temu, derek2223 napisał:

Ostatnimi czasy temat pH wody jest dość często poruszany. Tak się zastanawiam na ile to faktycznie zwiększa skuteczność. Rzadko zdarza się, że na etykiecie oprysku jest info o wymaganym pH, a właściwe ja osobiście nigdy się z tym nie spotkałem. Gdyby było to tak istotne to pewnie producenci coś by o tym wspominali. W necie artykuły na ten temat zazwyczaj zawierają reklamę jakiegoś dodatku do wody, który to ratuje sytuację i lepiej go kupić niż nie kupić... Stoję przed opryskiem na skracanie (głównie tebu) i chciałem dołożyć bor i już zdąrzylem zapytać w innym temacie jaką ilość kwasku dodać ale czy to faktycznie ma sens? Czy ktoś z Was z ręką na sercu może powiedzieć, że na 100% widział efekt zakwaszenia wody?

Aaa i żeby nie było, że neguje to że zakwaszanie wody ma jakiś wpływ na skuteczność oprysku. Zastanawiam się tylko czy ten wpływ w warunkach polowych jest zauważalny (zakładając to że robię sok z gumijagód i wyjeżdżam w pole od razu go wypryskać).

Zrobił ktoś może kontrolę na tym samym polu pryskając opryskiem z zakwaszoną wodą i wodą bez dodatków?

samo tebu ci skroci rzepak ? 

Opublikowano (edytowane)

@warchest
W takim wypadku według Ciebie Tilmor/Caramba/ np. Orius Extra nie skrócą rzepaku? Będą działały jedynie fungicydowo ,bo ani w Tilmorze ani w Carambie ani w np. Oriusie nie ma substancji typowo regulujących? Powiem Ci że będą bo są w nich triazole które zastosowane w odpowiedniej fazie rośliny wykazują działanie regulujące jej pokrój. 

Edytowane przez loquito
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v