Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Miałem dac na rzepak po 0.3l/ha toprexu. Ale po doswiadczeniach z tamtego roku warto do toprexu dołożyć po 0.5l ccc? Ccc mam stad pytam bo koszt żaden a na zboża już go nie stosuje

Opublikowano
52 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Ja w zeszłym roku dałem w sumie 1l caryxu i do tego 0,8 mepiku w dwóch dawkach.

sama jesienią czy jesień - wiosna?

jakie były efekty?

Opublikowano

Tylko jesienią. Ciepła, długa jesień i cieżko było go utrzymać przy ziemi. Dwa lata temu dałem tylko 0,6 mepiku efekty były średnie ale nic więcej nie robiłem. Najlepszy efekt miałem dając na strzał 1l Caryx, kelpak i dynamic cresco, normalnie szedł w korzeń jak wściekły i w tył roku robie to samo.

Opublikowano

U mnie znowu za bardzo popadało. Siany 22 i 24 sierpnia, część już wzeszła i dzisiaj poszła ulewa z gradem, sporo siewek połamanych, pole zamulone. Obawiam sie że już z tego nic nie będzie. Zobaczę jak będzie wyglądać za 2 dni i trzeba będzie podjąć decyzje czy przesiewać. Południe lubelskiego. 

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, ansu napisał:

10 dni po siewie deszcz. Część już dawno wzeszła część będzie dopiero wschodzić. Czy te 10 dni robi dużą różnicę i rodzi jakieś problemy?

nie, dwa miesiące robią problem

Opublikowano (edytowane)

Tam gdzie jest ładny 20-30 szt/m, gdzie słaby to nawet 10 siewek nie ma ale są ziarenka które jeszcze nie skiełkowały. Spadło 8l/m2 może coś będzie.???

A na uwrociach gdzie najbardziej zjeżdżone jakoś rośnie

z16.jpg

Edytowane przez ansu
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Jarek22B napisał:

0,75l Caryx + 0,5 Tebukonazol 250 - na regulację będzie ok?

jakie mogą być ujemne skutki zastosowania takiej dawki na rzepak który nie osiągną fazy 4 liści???

Zależy od warunkow i turgory roslin... jesli jest ciepło i jest wilgoć to go lekko wstrzyma... 

Ale to zawsze niewiadoma, roznie dana odmiana moze zareagowac.

W Czechach tebukonazol od 2 liscia mozna juz stosowac. Dlatego w takiej sytuacji moze warto rozbić regulacje na dwie... teraz tebu a za 10 - 14 dni caryx

Ja 2 lata temu zastosowałem zestaw z agroloku w fazie 3 lisci i bylo bardzo dobrze, elwgancko skrocilo 

Edytowane przez Broody
Opublikowano
1 godzinę temu, kuba_cesc napisał:

Ma ktoś może jakiś sprawdzony sposób na ślimaki? 

Ślimax, snacol, co kto woli 😅 nic innego nie pomaga za bardzo... gdy tylko wschodzi to od razu gonie w pole i od miedzy rozrzucam ;) pozniej obserwuje czy czasem na srodku pola nie sa podjadane przez te obecne w glebie... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v