Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie doradzie mi jak na wiosnę dostarczyć siarkę

wiem ze wczesnie pytam ale chce juz zamówić azoty i ni wiem czy brać na pierwsza dawkę Saletrzak z S? czy lepiej kupić zwykły saletrzak i do tego kizeryt lub siarczan magnezu (nie wiem co najlepiej się spisze na moich lekkich glebach z nie do końca uregulowanym ph).

we wcześniejszych latach szedł zwykły saletrzak a siarka z npk-a który szedł pod korzeń i później tylko dolistnie

dodam ze nie interesuje mnie saletrosan bo on mocno zakwasza i człowiek nie nadarza z wapnowaniem

Opublikowano

Koleego każdy azoti kazda sirka zakwasza,nie wierz  w mity,chyba że nawóz jest z dodatkiem wapna

Opublikowano
49 minut temu, Jarek22B napisał:

panowie doradzie mi jak na wiosnę dostarczyć siarkę

wiem ze wczesnie pytam ale chce juz zamówić azoty i ni wiem czy brać na pierwsza dawkę Saletrzak z S? czy lepiej kupić zwykły saletrzak i do tego kizeryt lub siarczan magnezu (nie wiem co najlepiej się spisze na moich lekkich glebach z nie do końca uregulowanym ph).

we wcześniejszych latach szedł zwykły saletrzak a siarka z npk-a który szedł pod korzeń i później tylko dolistnie

dodam ze nie interesuje mnie saletrosan bo on mocno zakwasza i człowiek nie nadarza z wapnowaniem

Bez przesady, musisz stosować wapno raz na 10lat, albo jakieś śmieci że ,, nie nadążasz z wapnowaniem", saletrosan na rzepak na I dawkę to bardzo dobry nawóz o dobrej proporcji N do S. I tak jak kolega wyżej napisał każdy azot z siarką zakwasza ziemię, a saletrzak kosztuję prawie tyle co saletrosan i masz siarkę. A te znikome ilości Magnezu i Wapnia do lepiej dostarczyć dobrym wapnem dolomitowym.

Opublikowano
55 minut temu, kamilc017 napisał:

Bez przesady, musisz stosować wapno raz na 10lat, albo jakieś śmieci że ,, nie nadążasz z wapnowaniem", saletrosan na rzepak na I dawkę to bardzo dobry nawóz o dobrej proporcji N do S. I tak jak kolega wyżej napisał każdy azot z siarką zakwasza ziemię, a saletrzak kosztuję prawie tyle co saletrosan i masz siarkę. A te znikome ilości Magnezu i Wapnia do lepiej dostarczyć dobrym wapnem dolomitowym.

odziedziczyłem pola na których miejscami pszenica nie wschodziła taka była kwasota - po 8 latach sukcesywnego wapnowania z powodzeniem uprawiam już rzepak - jednak do optymalnego ph jeszcze mi brakuje i raczej staram się stosować nawozy jak najmniej zakwaszające - na 1 dawkę idzie u mnie zawsze saletrzak a na drugą saletra - w tym sezonie chciałbym na wiosnę dorzucić trochę siarki pod rzepak ale w jak najmniej uciążliwej formie

Opublikowano
45 minut temu, Jarek22B napisał:

odziedziczyłem pola na których miejscami pszenica nie wschodziła taka była kwasota - po 8 latach sukcesywnego wapnowania z powodzeniem uprawiam już rzepak - jednak do optymalnego ph jeszcze mi brakuje i raczej staram się stosować nawozy jak najmniej zakwaszające - na 1 dawkę idzie u mnie zawsze saletrzak a na drugą saletra - w tym sezonie chciałbym na wiosnę dorzucić trochę siarki pod rzepak ale w jak najmniej uciążliwej formie

Daj sobie medal, brawo Ty.  Osiem lat i siejesz rzepak? Niesamowite!

Opublikowano
Jarek22B napisał:

55 minut temu, kamilc017 napisał:

Skoro nie chcesz Saletrosanu (ew. Polifoski 21), to pozostaje jedynie wczesną wiosną Kizeryt, albo (najlepiej przed siewem) siarczan wapnia. Niczego innego już nie wymyślimy... Ewentualnie "kwaśne deszcze" 😋

Opublikowano
6 godzin temu, Jarek22B napisał:

To musiałeś i tak wapnowac jakimś szajsem albo małymi ilościami. Ja odmawiałem wapnem odpadowym i juz w kolejnym roku było widać efekty jego działania.

Opublikowano
10 godzin temu, przemek28_28 napisał:

To musiałeś i tak wapnowac jakimś szajsem albo małymi ilościami. Ja odmawiałem wapnem odpadowym i juz w kolejnym roku było widać efekty jego działania.

nie chodzi mi ze dopiero efekt wapnowania był po 8 latach tylko o to że od 8 lat sukcesywnie wapnuję i są tego dobre efekty

oczywiście przez ten okres nawozy pokroju saletrosan poszły w odstawkę

Opublikowano

Sieje ktoś Poznaniakiem 420/3D pierwszy raz będę nim siał rzepak, ustawiając według tabeli jest bardzo duża rozbieżność, przy próbie kręconej wysiewa drugie tyle co w tabeli, np. w tabeli na skali 25 podaje 0,4kg na ha gdzie przy fizycznej próbie ustawiając aparat na 10 wysiewa 4,5 kg. Wszystko ustawiane zgodnie z instrukcją wąskie kółka itd. Ustawię go po kilku próbach ale skąd takie rozbieżności wg. tabeli siałem zboża i Groch ale nie było takiej różnicy. Może ktoś siał takim i wypowie się w temacie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v