Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy robi jak uważa ja tylko napisałem jak ja planuje robić. A co do rozsiewania nawozu to myślę że lepiej pod pług. Jednego roku rozsiewałem 500kg/ha npk Yary ale podzieliłem część pod pług a część po orce przed siewem. Zielony był do samej zimy, a rok temu tylko 300kg polifoski 6 i późną jesienią już bidował, było widać niedobory pierwiastków.

Opublikowano

Ja na twoim miejscu dałbym obornik pod pług a pod agregat te 300kg polifoski i tyle, ewentualnie później jak zacznie rosnąć coś dorzucić azotu jak będzie długa jesień. 

Opublikowano (edytowane)

To ja chyba jak co roku czyli 300kg/ha polifoska 6 pod pług i w fazie 4 liści Saletra ze 40kg/N . Tak co roku idzie u mnie i chyba nie będę nic kombinował . No chyba że mocznika pod pług też sypnąć ale zamiast saletry .

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Ja z 5 ostatnich lat jak siałem, nie żałowałem npk, zrobili w tym roku cyrk na kółkach z cenami to daje 50-70% tego co dawałem przy wysokich zawartościach. Azot chyba dam rsm do oprysku posiewnego ze 100l i powinno być git, nigdy tak nie robiłem ale to chyba wschodzącego rzepaku nie uszkadza skoro tak robią

Opublikowano

Ja to zrobiłem w ten sposób: polifoska 6 250 kg na ściernie i talerzówka, w przyszył tygodniu obornik w ilości ok 20t/h i orka pod rzepak myślę że będzie dobrze azotu nie powinno mu zabraknąć do zimy

Opublikowano (edytowane)

Braknie. Wszyscy myślą ze jak idzie obornik to po miesiacu juz jest dostępne full z niego. Poczytajcie ile rzepak wykorzystuje z obornika, to nie kukurydza. On na wiosnę bedzie ładnie ciągnął z obornika ale nie jesienią.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano

Nie słuchaj głupot że jak dasz obornik teraz to nie pobierze azotu jesienią, odkąd daje obornik pod rzepak około 25t to skończyły się u mnie niedobory jesienne i to wszelakie, tzn będziesz miał spokój do wiosny, oczywiście rzuć też pod agregat lub pług PK i będzie git 

Opublikowano

Wszystko zależy jak Ci wyrosły rośliny jesienią tzn jaki termin siewu, czy i ile razy skracane będzie, temperatura i długość jesieni, tzn jeśli kapusta Ci wyrośnie do łydki to wtedy azotu nie wystarczy, choć i w takiej sytuacji bym nie sypal azotu po to żeby rośliny wyhamowały z rozwojem, bo jesienią chodzi o to żeby rzepak zbudował jak najlepszy korzeń i żeby wykształcił jak najwięcej liści ale nie żeby szedł w górę 

Opublikowano (edytowane)

Dawałem polifoskę6 pod agregat w dwa lata idzie 8-19-29 pod pług i wydaje mi się że rzepak ma słaby start i jest taki mikry jesienią, w plonie nie widzę większych różnic z takiej zmiany. W tym roku myślę dać pod agregat na ściernisko pod talerzówkę poszedł dolomit wapniowo magnezowy. Ph 6,4.

Edytowane przez marian7k
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, areqo napisał:

A jak rozpoznać że rzepak głoduje jesienią? pytam się bo pierwszy raz będę siał a jedyna wiedza to pomoc kolegi i internetu 

Właśnie też pierwszy raz sieje i jestem zielony w tym temacie tym bardziej że z nawozami nie mam za wiele doczynienia bo nawozy ktoś inny sieje  ;) nikt w okolicy nie sieje rzepaku także nie mam gdzie dopytać i pozostaje  mi tylko internet 

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano

Do przebarwień to jeszcze daleko 😁 na razie się jeszcze zastanawiam co dać pod pług a co po agregat 

Ogólnie pole na wiosnę przed siewem było wapnowanie także wapno poszło pod przedplon 

Dużo wapna nie było dane ale lepsze trochę niż nic 

Opublikowano

Pod pług daj npk, a przed siewem daj azot. Dawki to już zależne jakie chcesz. Ja daję 400kg pod pług npk czyli w moim przypadku polifoska 6, a przed siewem mocznik 100kg. Tyle że u mnie nie idzie obornik, ale zostaje słoma, na słome daje dodatkowo 100kg mocznika.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie taki był najprostszy plan ;) ale tak mi już nakręcili że sam nie wiem ... Jak daje obornik to chyba można by było zejść do 300-350kg polifoski ? Chodziło mi też po głowie dać po 150kg polifoski 6 i 21 

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Właśnie taki był najprostszy plan ;) ale tak mi już nakręcili że sam nie wiem ... Jak daje obornik to chyba można by było zejść do 300-350kg polifoski ? Chodziło mi też po głowie dać po 150kg polifoski 6 i 21 

Masz 2 kotlety albo jednego z dodatkiem ketchupu - którą porcją  się bardziej najesz? 

Poli 21 mozesz dodać do normalnej dawki "szóstki " 
Edytowane przez pieter1991
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v