Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał:

przelicz, co się bardziej opłaca, 300kg polifoski 6 czy 120kg polidapu + 150kg soli potasowej. Do tej drugiej opcji w zasadzie nie trzeba już dorzucać azotu dodatkowo

Przy tych proporcjach będzie miał podobną ilość azotu co w 300 kg polifoski 6 i dodatkowo mniej siarki. 

Opublikowano (edytowane)

Ale za to więcej fosforu i potasu. Ja w tym roku rozsypię importowaną polifoskę 5-20-30 plus mocznik, a wujo na większy areał daje polifoskę 6 plud 100kg soli potasowej plus 100kg siarczanu magnezu. Zwykle ma plon około 3,5t rzepaku lub więcej.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Sól potasowa 1550zł, Polidap 1900zł, Polifoska 6 1750zł,  Załóżmy  ze dam 200kg polidapu i 200kg soli potasowej to mam 36kgN, 92kg P, 120kg K, i 10kg S, Cena 690zł. 

Polifoska 6 400kg/ha, daje 24kg N, 80kg P, 120kg K, 28kg S, Cena 700zł. 

Opublikowano

Też jestem skłonny do tego polidapu i soli tylko to pod plug lepiej czy pod agregat? Mam niecałe 4ha do zasiania i jeszcze czekam na wapno i tak niewiem jak to zrobić co pod plug dać a co pod agregat🤔

Opublikowano

A u mnie na jednej działce poszło 300kg polidapu 🤣bo pomyliłem bb i jak go rozciolem.. Kur  wa polidap ale już wpadł do rozsiewacza a że było już tam że 600kg npk no to dawka została bez zmian, no i też pewnie urośnie xd. 

Swoją drogą pierwszy raz sialem nawóz na ścieranie i faktycznie dużo lepiej niż pod agregat! 

Opublikowano
1 godzinę temu, Aroo22 napisał:

Sól potasowa 1550zł, Polidap 1900zł, Polifoska 6 1750zł,  Załóżmy  ze dam 200kg polidapu i 200kg soli potasowej to mam 36kgN, 92kg P, 120kg K, i 10kg S, Cena 690zł. 

Polifoska 6 400kg/ha, daje 24kg N, 80kg P, 120kg K, 28kg S, Cena 700zł. 

Do pierwszej opcji trzeba dołożyć dodatkowe rozsiewanie albo mieszanie, ale i tak nie będzie tak dokładnie jak granulat. Polidapu z Polic około 1900 ale netto.

Sam sieję Polifoskę 6 400-450 pod agregat i około 50 mocznika. Czasem mieszam  Polidap z solą, ale praktycznie żadnej różnicy w plonie nie ma. Przy mieszaniu można zaoszczędzić max 50 zł/ha, a czasami nic. Jak  w tym roku będę mieszał to najwyżej ULTRA DAP bo podobno sporo tańszy, zależy co się da kupić i za ile.

2 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

@zetor50super do mnie to napisałeś ? bo juz sie pogubiłem
ogólnie chce nawieść gnój stalerzować i przed orką rozsiać polifoskę, i do tego dorzucić jeszcze tego mocznika ?

Tak ale myślałem, że nawozy pod agregat.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v