Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

spoko 300kg pod pług to 800kg na rzepak ?

Tak, 300 pod pług. Reszta poszła na wiosnę. Siarczan magnezu i kornkali oczywiście dużo wcześniej jak azotowe

52 minuty temu, Mich9 napisał:

Sherlock,derrick, ilona chce posiac te 3 liniówki na cały areał, polecacie?

Ja kupiłem derricka, w moim rejonie sypał podbno ponad 4t/ha

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Jakbyście wapnowali pod przedplon problem by znikną.

Dokładnie tak, albo mieć uregulowane pH, Dlatego ja daje wapno po rzepaku ze względu na duża ilośc siarki i saletry czy mocznika które zakwaszają dość mocno. Przy krótkim terminie od zbioru do siewu nie wiem kiedy zachować 4 tygodnie odstępu miedzy wapnem a fosforem dają jedno i drugie pod rzepak.

Opublikowano

Bardzo prosto. Robisz to 2-3 lata przed siewem rzepaku, ja daje wapno po rzepaku jak pisałem wcześniej dlaczego oraz dlatego ze po rzepaku nie orze tylko sieje zboże i wapno jest od góry a nie 20-30 w głębi i moze działać na cała warstwę orną a nie poniżej jej.

Myślisz ze jak dasz wapno przed siewem rzepaku to podniesiesz pH? Dobre.

Potrzebny jest czas a wtedy go nie ma.

Opublikowano

Wapnowanie 3-4 tygodnie przed siewem rzepaku mija się z celem. Jak dasz silnie działające wapno, to pogorszysz warunki glebowe, bo mikroorganizmy nie lubią nagłych wahań pH. A jak dasz cos wolniej działającego, to rzepakowi i tak nic to nie da.

Opublikowano

Panowie w tym roku głęboszuje działki na których ma być rzepak i zastanawiam się czy pole po głęboszu zostawić i potem nawóz i orka czy po głęboszu przejechać talerzówką?

Opublikowano
12 godzin temu, jahooo napisał:

Wapnowanie 3-4 tygodnie przed siewem rzepaku mija się z celem. Jak dasz silnie działające wapno, to pogorszysz warunki glebowe, bo mikroorganizmy nie lubią nagłych wahań pH. A jak dasz cos wolniej działającego, to rzepakowi i tak nic to nie da.

A jeżeli zakładam że nie robię tego głównie dla wyciągnięcia większych korzyści z uprawy rzepaku w tym roku, tylko generalnie dla podniesienia pH tej działki w przyszłości, to coś to zmieni?

Opublikowano
6 godzin temu, Fugeo napisał:

Panowie w tym roku głęboszuje działki na których ma być rzepak i zastanawiam się czy pole po głęboszu zostawić i potem nawóz i orka czy po głęboszu przejechać talerzówką?

Pierw głęboszem , talerzówka , orka by nawóz po głęboszu nie wpadł w rowy .

Opublikowano

Tak i w tym roku jeszcze na ściernisko pójdzie chyba 100kg mocznika bo strasznie sporo słomy jest i u mnie się wszystko tnie. Wapna nie daje bo gleby mam z pH od 6.8-7.4. Więc albo azot albo jakieś humusy, ale w tym roku postawiłem na azot.

Opublikowano
15 godzin temu, Sumik napisał:

Witam powie  no ktoś coś o odmianie trazzor z ragt? 

Sieje w tym roku już 3 sezon,  sprawdza się jak najbardziej.  Plusem jest to że wcześnie dojrzewa i nie trzeba z randapem latać

Opublikowano
2 godziny temu, Cezar81 napisał:

Dałem średnio 120 kg mocznika na hektar na ściernisko, zastanawiam się czy pod pług nie zrezygnować z polifoski tylko jakieś samo PK dać?????

PK wystarczy ale czy cenowo lepiej jak wieloskladnik? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v