Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj biednie  sypią rzepaki, 3,5t z całości będzie ciężko osiągnąć. Na 3b, 4a klasie 3,4t odmiany Pioneera. Mam jeszcze monsantowskie i jutro je tne, zobaczymy czy będzie lepiej 

Opublikowano
1 godzinę temu, XTRO napisał:

Oj biednie  sypią rzepaki, 3,5t z całości będzie ciężko osiągnąć. Na 3b, 4a klasie 3,4t odmiany Pioneera. Mam jeszcze monsantowskie i jutro je tne, zobaczymy czy będzie lepiej 

Suche? Nie padało u Was wczoraj? U nas 14mm

Opublikowano
Dnia 17.07.2019 o 15:53, Jarek22B napisał:

jaką odmianę policyjną polecacie na lekkie stanowiska (Lubelskie)

Chrobrego siałem ale nie bardzo mi się podoba wiec szukam alternatywy

Odmiana brassil moge polecić na tych samych glebach co chrobry i monolit oddaje lepiej . 2 lata temu na piachach oddał ponad 5,5 tony gdzie monolit około 5 prawda taka że to był rok że na luznych glebach rzepaki lepiej sypały niż na zwiezłych.

23 godziny temu, Tomek90 napisał:

Po co siać tą populację, dobra kosztuje z 500zł. 

Tak się zastanawiam czy jest sens ryć dlutowcem po rzepaku na głeboko? 

Chyba nie ma sensu bo wilgoci tylko przy powierzchni nieco jest. Talerzówka najlepsza będzie płyciutko a dłutem to strukture gleby tera zepsujesz moim zdaniem

Opublikowano

Ja na pewno stawiam na liniówki,z 2-3 odmiany,a hybrydy hm po h mam płacić za coś co od kilku lat oddaje tak samo albo mniej i jeszcze w tym roku przekwita dwa razy i plon najgorszy,nerw nie będe sobie psuł na jakiś czas mieszańcami,przynajmniej u nas w okolicy na naszych glebach,może u Was gdzieś jest odwrotnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, BENNY82 napisał:

Odmiana brassil moge polecić na tych samych glebach co chrobry i monolit oddaje lepiej . 2 lata temu na piachach oddał ponad 5,5 tony gdzie monolit około 5 prawda taka że to był rok że na luznych glebach rzepaki lepiej sypały niż na zwiezłych. 

Gdzie można dostać odmianę brassil?

Opublikowano
10 godzin temu, kamil2963 napisał:

Rohan 3,2 t - 2-3 klasa 

Atora i dk extract podobnie. 

Rzepaki wyglądają bardzo dobrze, objętościowo dużo na wadze mało. 

Na takie lepsze gleby to warto dać coś lepszego jak Rohan wg mnie... :)

Opublikowano
19 minut temu, ASZv3 napisał:

Na takie lepsze gleby to warto dać coś lepszego jak Rohan wg mnie... :)

Jak najbardziej, dlatego była też Atora i Extract z Monsanto. W tamtym roku Rochan - 4,5 t/ha. 

Ogólnie w okolicy porażka, jak ktoś przekroczył 3,5 t to święto. Dziwny jest ten rok. Tym bardziej, że w maju dostaliśmy 200 l wody. Możliwe, że problemem było to, że w momencie kwitnienia było ponad 30 stopni i zero wody. Rzepak zrobił masę z majowego deszczu a nasion już nie emiał z czego nalać. 

Coś o odmianie Inspiration F1 wiecie ?

Opublikowano

Chrobry niedesykowany wjazd na próbę i 12 % wilgotność i też sporo zielonych strąków, z niektórych niby suchych też nie wymłaca normalnie ziarno wklejone mimo iż częściowo już śrutuje niestety widzę, że w tym roku duży błąd z brakiem desykacji. U innych desykowane 6-7 % wilgotność i brak zielonych i omłot bajka.

Opublikowano

Chciałbym zobaczyć ten rzepak 5T nie mówię tego z ironią a ni też z zazdrością po prostu mój połowę tego zrobił w tym roku także szacun. możesz podać klasę i nawożenie ? I rejon PL?

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, rolniczek098 napisał:

Chciałbym zobaczyć ten rzepak 5T nie mówię tego z ironią a ni też z zazdrością po prostu mój połowę tego zrobił w tym roku także szacun. możesz podać klasę i nawożenie ? I rejon PL?

3ab z łatami 4. Podlaskie

350 profoska

400 saletrosan

400 rsm 32

Opublikowano

u nas góra już z 10 dni a dół min pare dni potrzebuje... plonu raczej nie będzie, łuszczyn jak nigdy ale albo puste albo pare ziaren w dodatku upały załatwiły mtz.. Czemu tak mało ziaren w łuszczynach? wydaje mi sie ze przez zimny mokry maj rzepak kwitł prawie do czerwca i zwariował wydał mase łuszczyn na raz po połowie maja.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v