Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po co tak komplikować.  Wystarczy zostawić swoje nasiona rzepaku  np  10 kg włożyć do piekarnika 200 stopni  na  15 minut. One już nie wykiełkują ale można je mieszać z  materiałem siewnym i sieje się ile  się chce.

Opublikowano

Kurcze sieje Amazonka D7 ,2kg/ha nasion rzepaku mieszańca , czyli 40szt/m i idealnie wychodzi do teraz . Ale zawsze w siewniku troche więcej żeby było niż za mało to musi być , akurat sieje 3,5ha rzepaku to z tej jednej jednostki i tak zawsze zostaje i zostawiam na następny rok . 

Opublikowano

Serio? Jeszcze kilka lat temu też sialem poznaniakiem i nigdy mi się nie udało wysiac na 1ha 1.5kg a do tego jeszcze dochodzi równomierne rozmieszczenie nasion które pozostawia jeszcze więcej do życzenia 

Opublikowano

U siebie ustawiam bęben na 500 obrotów, jak uciągnę korbę to nawet niżej, sita obydwa domknięte, wiatr na całkowite minimum i do tego dodaje 5 obrotów bo skalówka gdzies mi zginęła. To są ustawienia wyjsciowe i ewentualnie podkręcam wiatr, ale rzadko jest taka potrzeba. Nic nie gubi i ziarno do zbiornika wędruje czyste.

Opublikowano

Dolny Śląsk widziałem już parę wygolonych pół, jak plony? 

U nas w lubelskim to jeszcze zal 2 tyg chociaż okolice Lubartowa rozmawiałem to mieli w tym tygodniu startować 

Opublikowano

U nas idzie wapno + mocznik na ścieranie, uprawa ścierni i później przed orką idzie nawóz wieloskladnikowy npk. Czy jest to zgodne z zasadami nie wiem ale skutków ubocznych nie widać, rzepak na jesieni nie jest kolorowy.

Opublikowano
master20002 napisał:

U siebie ustawiam bęben na 500 obrotów, jak uciągnę korbę to nawet niżej, sita obydwa domknięte, wiatr na całkowite minimum i do tego dodaje 5 obrotów bo skalówka gdzies mi zginęła. To są ustawienia wyjsciowe i ewentualnie podkręcam wiatr, ale rzadko jest taka potrzeba. Nic nie gubi i ziarno do zbiornika wędruje czyste.

Dzięki za odpowiedź

Opublikowano
2 godziny temu, 20CBR12 napisał:

Ja jak były czasy że sypałem wapno pod rzepak to zawsze miałem problemy później ze wschodami, teraz daje pod roślinę przed rzepakiem i jest lepiej 

Dawałeś wapno pod pług czy pod agregat?

Opublikowano
Przed chwilą, Camry napisał:

Dzięki za odpowiedź

Na 500 obrotach może się zapchać młocarnia ,jesli mocny rzepak,600-650 pewniej

Opublikowano
2 godziny temu, Kobek napisał:

Dawałeś wapno pod pług czy pod agregat?

Oba systemy są mi znane i zawsze był ten sam problem bardzo ciężkie wschody ale wtedy też nigdy słoma pod rzepak nie była zebrana

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v