Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, 90210grzesiu napisał:

Sprzedawcy śor i nawozów często organizują, najpierw kilka godz wykładów a potem obiadek i utrwalacz%%;) Tylko, że coś ostatnio zbiednieli, 10 lat temu kilkudniowe wyjazdy były normą;)

to u nas nigdy takiego czegos nie bylo 

Opublikowano
2 minuty temu, warchest napisał:

zawsze bralem na okolo 50 hektarow bo i dla sasiadow nieraz 

u nas są firmy ,co organizują wycieczki na wyspy kanaryjskie,warunek minimum 300 tys roczne zakupy

Opublikowano
90210grzesiu napisał:

10 minut temu, warchest napisał:

a gdzie takie szkolenia organizuja i jak na nie isc ? bo chetnie bym sie doszkolił w pewnych uprawach 

Sprzedawcy śor i nawozów często organizują, najpierw kilka godz wykładów a potem obiadek i utrwalacz%%;) Tylko, że coś ostatnio zbiednieli, 10 lat temu kilkudniowe wyjazdy były normą;)

Dokładnie tak jak piszesz najpierw wykłady, kawa ciasto, obiad i utrwalacz. Byłem na takim w poniedziałek.

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

ja mam 5,3 ha rzepaku to musze kupic tak butelki zeby pasowało wlac i na calosc miec , to ustal mi bo nie wyjdzie tak jak napisales trzeba to jakos czegos wiecej czegos mniej 

Dziwne podejście. Przecież to co zostaje to nie wyrzucasz tylko zostawiasz na nastepny rok. Wiadomo że przy wiekszych opakowaniach cena mniejsza.

A potem naklady wychodzą niewiadomo jakie i się nie opłaca.

Opublikowano

jak zostaje to zawsze można wykorzystać w zbożach w zależności od chemii jaka zostaje. Czasem jak ma zostać 0,5l to lepiej zwiększyć dawkę o 100ml i mieć spokój z zapasami.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Dziwne podejście. Przecież to co zostaje to nie wyrzucasz tylko zostawiasz na nastepny rok. Wiadomo że przy wiekszych opakowaniach cena mniejsza.

A potem naklady wychodzą niewiadomo jakie i się nie opłaca.

wole kupic i odrazu wykorzystac bo tak to sie wala tych srodkow pozniej sporo juz tak kupilem na rzepak na zapas rzepak wyleciał na wiosne , pozniej na drugi rok jak sialem musialem wszystkei opryski kombinowac zeby tamto wykorzystac , kiedys tez kupilismy jakies opryski na jesieni susza byla rzepak nie powschodzil byl do likwidacji opryski zostaly pozniej na drugi rok czesc sie wykorzystalo a pozniej reszta termin sie skonczyl i tak wychodzi , lepiej wole kupic i wykorzystac wiadomo ze nieraz zostanie cos 

• Like 1
Opublikowano

Witam na drugą dawkę ile lejecie rsm 32 na pierwszą wylałem 200l na ha troszkę wydaje mi się że za mało i czy warto lać więcej przy drugiej dawce planuje pod koniec tygodnia jak pogoda pozwoli 

• Like 1
Opublikowano

Ubezpieczyłem pierwszy raz rzepak na jesień, zawsze ubezpieczałem wiosną. Trochę słabo przezimował, ale już wiem że go zostawię i mam pytanie czy jest sens w takiej sytuacji zgłaszać szkodę? Ubezpieczone w Concordia 

Poniżej 2 zdjęcia z tej samej, najgorszej działki, pierwsze z 25 lutego, 2 z dzisiaj.

Dodam jeszcze że jestem z północnego Podkarpacia wegetacja u nas bardzo słabo rusza i jest bardzo sucho ostatnio spadło 5 litrów może rzepak ruszy dostał 1 marca 300 kg saletry

IMG_20190225_153943.jpg

IMG_20190311_170940.jpg

• Like 1
Opublikowano

Dokładnie to że odrzucił liście nie znaczy że zmarzł bo środki widać zielone

Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się, tak jak już pisałem rzepak na 100 % zostaje, obsady nie liczyłem, ale widać, że jest ok może po za kilkoma placami. Pytanie czy należą się w takiej sytuacji jakieś pieniążki z ubezpieczenia?

Edytowane przez Radek88
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Radek88 napisał:

Zgadzam się, tak jak już pisałem rzepak na 100 % zostaje, obsady nie liczyłem, ale widać, że jest ok może po za kilkoma placami. Pytanie czy należą się w takiej sytuacji jakieś pieniążki z ubezpieczenia?

Musiałoby być poniżej 15 roślinna metr

Opublikowano

No nie wiem, zielony jestem w tych sprawach i dlatego pytam tutaj, ale samo to, że rzepak stracił liście to teoretycznie są straty, nawet jakby rzepak się super odbudował i dał taki sam plon (jakby lepiej przezimował miał zielone liście) to ponoszę straty ponieważ muszę zwiększyć dawkę azotu, żeby właśnie szybko się odbudował, czyli ponoszę straty związane ze słabym przezimowaniem a po to chyba właśnie się ubezpiecza

Opublikowano
Radek88 napisał:

Ubezpieczyłem pierwszy raz rzepak na jesień, zawsze ubezpieczałem wiosną. Trochę słabo przezimował, ale już wiem że go zostawię i mam pytanie czy jest sens w takiej sytuacji zgłaszać szkodę? Ubezpieczone w Concordia 

Poniżej 2 zdjęcia z tej samej, najgorszej działki, pierwsze z 25 lutego, 2 z dzisiaj.

Dodam jeszcze że jestem z północnego Podkarpacia wegetacja u nas bardzo słabo rusza i jest bardzo sucho ostatnio spadło 5 litrów może rzepak ruszy dostał 1 marca 300 kg saletry

IMG_20190225_153943.jpg

IMG_20190311_170940.jpg

Nic za to nie dostaniesz, przyjedzie rzeczoznawca to cię wyśmieje, dostałbyś jeśli roślina by nie odbiła i nie miałbyś nic zielonego na polu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v