Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ciekawe ile daje pod pszenice jak pod rzepak tylko 100 kg N. przecież to jest 300 kg saletry. albo masz jekieś lux ziemie albo piszesz bajki i te plony 3-4 tony to chyba osiągasz z 2 ha, pewnie zaraz napiszesz ze pryskasz tylko na chwasty i raz na grzyba jakimś tebu.

Opublikowano

Jak jest prawda w tym nawożeniu rzepaku Azotem , jedni stosują 400 kg saletrosan i 500 kg lub nawet 600 kg saletry . 

Wedle ekspertów jest tak .

• Oczekiwany plon – 40 dt/ha;
  • Zapotrzebowanie na azot = 40 dt x 6 kg N = 240 kg N/ha;
  • Ilość azotu mineralnego w glebie (w warstwie 0-90 cm) – 90 kg N/ha;
  • Zapotrzebowanie na azot z nawozów = 240 kg N/ha - 90 kg N/ha = 150 kg N/ha;

Trzeba jednak uwzględnić wykorzystanie azotu mineralnego z nawozów przez rzepak, które wynosi 65%, więc rzeczywiste zapotrzebowanie na azot w nawozach wynosi: 150 kg N : 0,65 = 231 kg N/ha. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Cezar81 napisał:

staram się poniżej 4,5 t nie schodzić na dobrych przebijam 5 t ale  azot i zabiegi to nie wszystko  pogoda potraci czasami coś ukraść

No to super ja jednak nie prowadzę tak intensywnej uprawy a staram się jak najnizszymi nakładami ale zaraz odezwą się ci co już azot posieli w styczniu ja jednak z saletrą startuję dopiero po niedzieli a te 231 kg N nie rozumię /u mnie słoma zbóż zbierana,słoma kukurydziana zaorywana,słoma rzepakowa mulczowana to dlaczego takie plony rzepaku przy 100kg N  klasa ziemi IVA i IIIB

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano

Witam,

Panowie czy jest jakiś sposób na zwalczenie bodziszka w rzepaku na wiosnę? Mam go bardzo dużo a z tego co czytałem zwalczenie go wiosna za pomocą herbicydu jest prawie niemożliwe.. 

Proszę o poradę jeśli ktoś miał podobny problem.

pozdrawiam

Opublikowano
49 minut temu, galan99 napisał:

Jak jest prawda w tym nawożeniu rzepaku Azotem , jedni stosują 400 kg saletrosan i 500 kg lub nawet 600 kg saletry . 

Wedle ekspertów jest tak .

• Oczekiwany plon – 40 dt/ha;
  • Zapotrzebowanie na azot = 40 dt x 6 kg N = 240 kg N/ha;
  • Ilość azotu mineralnego w glebie (w warstwie 0-90 cm) – 90 kg N/ha;
  • Zapotrzebowanie na azot z nawozów = 240 kg N/ha - 90 kg N/ha = 150 kg N/ha;

Trzeba jednak uwzględnić wykorzystanie azotu mineralnego z nawozów przez rzepak, które wynosi 65%, więc rzeczywiste zapotrzebowanie na azot w nawozach wynosi: 150 kg N : 0,65 = 231 kg N/ha. 

tutaj jeszcze trzeba doliczyć to co już  rzepak pobrał przed zimą a może to być około 80 kg jest jeszcze coś takiego jak azot mobilny przyjmijmy 50 kg co daje razem 130kg

więc 231 - 130 daje 100 kg do zastosowania

Opublikowano

U mnie saletra34 600-650 w dwóch dawkach pierwsza 1 marca. Saletrzaki dawali kilka dni wcześniej. Z terminem dużo zależy od odmiany, mój dopiero zaczyna ruszać, a w piątek widziałem już całkiem zielony rzepak.

Opublikowano
2 godziny temu, Ambrilo93 napisał:

Witam,

Panowie czy jest jakiś sposób na zwalczenie bodziszka w rzepaku na wiosnę? Mam go bardzo dużo a z tego co czytałem zwalczenie go wiosna za pomocą herbicydu jest prawie niemożliwe.. 

Proszę o poradę jeśli ktoś miał podobny problem.

pozdrawiam

Bodziszki wiosną w rzepaku zwalczysz preparatem KORVETTO 

https://www.corteva.pl/content/dam/dpagco/corteva/eu/pl/pl/products/files/KORVETTO-label.pdf

Opublikowano
1 godzinę temu, zetor50super napisał:

U mnie saletra34 600-650 w dwóch dawkach pierwsza 1 marca. Saletrzaki dawali kilka dni wcześniej. Z terminem dużo zależy od odmiany, mój dopiero zaczyna ruszać, a w piątek widziałem już całkiem zielony rzepak.

To Azot w czystym składniku po zliczeniu z jesieni i wiosny przekroczy ponad 300 % , plus NPK to 1,5 tony nawozu na 1 ha .

Opublikowano
4 godziny temu, robercikj100 napisał:

ciekawe ile daje pod pszenice jak pod rzepak tylko 100 kg N. przecież to jest 300 kg saletry. albo masz jekieś lux ziemie albo piszesz bajki i te plony 3-4 tony to chyba osiągasz z 2 ha, pewnie zaraz napiszesz ze pryskasz tylko na chwasty i raz na grzyba jakimś tebu.

Może daje gnojowicę i obornik i tego nie liczy

Opublikowano
1 minutę temu, 90210grzesiu napisał:

Jak dawałem jesienią caryx 1l i wiosną idzie 200 N to czym teraz skracać? Pierwszy raz mam rzepak a na żadnym szkoleniu nie byłem.

a gdzie takie szkolenia organizuja i jak na nie isc ? bo chetnie bym sie doszkolił w pewnych uprawach 

Opublikowano
22 minuty temu, warchest napisał:

tebu tylko od grzyba a wyregulowac nie wyreguluje jak caryx 

To dajesz 0,5 Caryx+0,6 Tebu i będzie git

=

Opublikowano
10 minut temu, warchest napisał:

a gdzie takie szkolenia organizuja i jak na nie isc ? bo chetnie bym sie doszkolił w pewnych uprawach 

Sprzedawcy śor i nawozów często organizują, najpierw kilka godz wykładów a potem obiadek i utrwalacz%%;) Tylko, że coś ostatnio zbiednieli, 10 lat temu kilkudniowe wyjazdy były normą;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v