Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, masa24 napisał:

A co miało znaczył odległość do pół godziny w ciągniki ?

Oj  Piotr Piotr jeszcze dobrxe ludzie nie wiedza ze maja robić plan a już kontrol. Większość bzdetów dotyczących kontroli to wy rozsiewacze robiąc z tego jakiś problem. 

A co jak brat żona córka ma ziemie i jest na ryczałcie? Co zrobi us? A co jak mam różne źródła dochodu nie tylko ziemie , to mogę mieć sprzedaż na mniejsza kwotę niż zakupy? Jak myslisz? 

Poprostu niektóre kwestie i myślenie wielotorowe przerasta niektórych

Odległość od pól do gosp. Mth w ciągniku. 

Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

Jeżeli bierzesz wyciągi z kat bankowych i odległość do pół godziny w ciągniki cokolwiek to znaczy to rzeczywiście kontrol dla ciebie może być straszna. Jak udowodnisz mi ze zebrałem 2 , 3 czy 9 ton pszenicy z hektara. Wszystko da się wytłumaczyć odpowiednio tylko trzeba to robić z głowa. Ty widocznie miałeś burdel w papierach dodatkowo twoje zakupy VAT były podejrzane

Ta jasne jak wytłumaczysz że siejesz 3 tony nawozu na ha a zbierasz 2 tony pszenicy?

Jeżeli bierzesz wyciągi z kat bankowych i odległość do pół godziny w ciągniki cokolwiek to znaczy to rzeczywiście kontrol dla ciebie może być straszna. Jak udowodnisz mi ze zebrałem 2 , 3 czy 9 ton pszenicy z hektara. Wszystko da się wytłumaczyć odpowiednio tylko trzeba to robić z głowa. Ty widocznie miałeś burdel w papierach dodatkowo twoje zakupy VAT były podejrzane

Ta jasne jak wytłumaczysz że siejesz 3 tony nawozu na ha a zbierasz 2 tony pszenicy?

Opublikowano

Jak przyjdzie kontrola to powiesz że myślisz wielotorowo  . Zgrywasz intelektualistę a nie dociera do Ciebie że są rzeczy którymi nie trzeba się chwalić na publicznym forum , jak to napisałeś przerasta  Cię to . A do tego wmawiasz innym że US to szkółka niedzielna i co im powiesz to w to uwierzą. 

Opublikowano

Piotr szykuj lejek bo zaraz musisz jechać na 2 ha pszenicy. Tylko nie bierz faktury a paragon bo cię namierza 

Wy o plan nawozowy sraczke macie i sami sobie bajki opowiadacie i portkami trzęsienie a 80 procent z was żadnego planu nie musi mieć. 

Opublikowano

No musze się za to zabrać ale wątpie czy oblece to jednym piwem. Działek mam tyle że idzie korby dostać, a czytając artykuły po "łebkach"  jakieś 2 miesiące temu zrozumiałem że dla każdej działki trzeba uwzględnić przedplon i coś tam jeszcze nawet juz nie pamietam w każdym razie rozpisywać te pierdoły do każdej działki to jakieś nieporozumienie, może zrobie jakąś tabele żeby obliczenia były zbiorczo dla większej ilości działek. 

Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

Zrób sobie go sam dziś wieczorem, zajmie ci to godzibe przy piwie. Na stronach arimr wszystko jest objaśnione

Podaj link

Przed chwilą, Pivot napisał:

Prawie 2h zajęło mi zrobienie tego planu. W sumie nic skomplikowanego. Wszystko zależy od liczby dzialek. Ładne tabelki można w excelu porobić

Możes dać wzór

Plan powinien być  zrobiony na 1 stycznia

Opublikowano

Całkiem głupota...z tego co widze nadal można dawać azotu ile się chce tylko na początku zamiast plonu 4 t obliczać do plonu 6 ton a jak komuś mało to można pisać nawet 9 ton i wyjdzie ze mozna sypać azotu tonami.

Opublikowano

Mylisz sie  rzepak maksymalnie 240 N ,pszenica 200 N,więc nie jest żle

Opublikowano

limit jest dla tego prostszego bilansu... z tego co zrozumiałem jeśli twierdzisz że uzyskujesz lepsze plony robisz plan nawożenia azotem i stosujesz według obliczeń tylko własnie musisz zrobić ten plan.  

wkleje kawałek z przykładem z załącznika

Sumaryczna ilość azotu działającego (209 kg/ha) jes
t większa od maksymalnej wartości z tabeli 14,
która wynosi 180 kg N/ha.
Obliczenia wskazują, że rolnik powinien zmniejszyć
dawkę azotu w nawozach azotowych
mineralnych co najmniej o 39 kg N/ha.
Przykład dla wysokich plonów:
Rolnik stwierdza, że w jego gospodarstwie przeciętn
y plon buraka wynosi 70 ton/ha. Wtedy pobranie
wyniesie 70 t/ha x 3,5 kg/t = 245 kg/ha. Rolnik może sporządzić plan nawożenia azotem na podstawie
rzeczywistego pobrania przez buraka, musi jednak sporządzić plan nawożenia azotem dla pozostałych
upraw w gospodarstwie
Opublikowano

Jest napisane jasno powyżej 100 ha lub intesywne uprawy powyżej 50 ha,czyli wszyscy powyżej 50 ha upraw nie licząc łąk i ekologi

Opublikowano

Tak,, wszyscy Ci co napisałeś są zobowiązani do robienia planu i stosowania sie do niego oraz nie mogą przekroczyć dawki azotu która wynika z tego planu...Limity które napisałeś są dla gospodarstw które nie muszą robić tego planu, ale oczywiście jeśli chcą przekroczyć te limity to wystarczy że zrobią ten plan. A w planie może ci wyjść nawet 300N dla rzepaku.. piszesz ze osiagasz plon 5 t x 50N=250N odejmujesz azot z innych źródeł, u mnie nie ma obornika ani poplonów przed rzepakiem, zostaje tylko azot z gleby z uwzglednieniem współczynnika i wynik dzielisz przez 0,7 bo tyle wynosi wykorzystanie azotu z nawozu,, gdybym u sb liczył te 5t rzepaku to wychodzi 277N które moge zastosować....dodatkowo można zastosować jeszcze 30N na rozkład słomy. Całości jeszcze nie czytałem, np czy uwzględnia się azot z wieloskładnika ale domniemam że tak.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, rocco0987 napisał:

Tak,, wszyscy Ci co napisałeś są zobowiązani do robienia planu i stosowania sie do niego oraz nie mogą przekroczyć dawki azotu która wynika z tego planu...Limity które napisałeś są dla gospodarstw które nie muszą robić tego planu, ale oczywiście jeśli chcą przekroczyć te limity to wystarczy że zrobią ten plan. A w planie może ci wyjść nawet 300N dla rzepaku.. piszesz ze osiagasz plon 5 t x 50N=250N odejmujesz azot z innych źródeł, u mnie nie ma obornika ani poplonów przed rzepakiem, zostaje tylko azot z gleby z uwzglednieniem współczynnika i wynik dzielisz przez 0,7 bo tyle wynosi wykorzystanie azotu z nawozu,, gdybym u sb liczył te 5t rzepaku to wychodzi 277N które moge zastosować....dodatkowo można zastosować jeszcze 30N na rozkład słomy. Całości jeszcze nie czytałem, np czy uwzględnia się azot z wieloskładnika ale domniemam że tak.

Edytowane przez Mario5
Opublikowano

Panowie jal w tym roku poradzic sobie z dawkowaniem azotu i siarki w rzepaku ?

Chodzi mi o to ze skoro pierwszy wjazd w pole odbedzie sie teoretycznie 1 marca to kiedy zastosowac drugą dawkę azotu bu rzepak go wykorzystal ale zeby znow nie byla podana zbyt pozno i nie odbijal od nowa , kwitł dlugo ?

Pytam bo w zeszlym sezonie z uwagi na pogodę wegetacja bardzo szybko szla i sam odpuscilem 2 dawkę bo tutaj w temacie pisano ze juz za pozno (i racja bo sasiad posial i rzepak bardzo dlugo kwitł , odbijaly nowe pędy) janie posialem ale udalo sie zebrac 3.5t/ha .

Opublikowano
14 minut temu, pawlus224 napisał:

Panowie jal w tym roku poradzic sobie z dawkowaniem azotu i siarki w rzepaku ?

Chodzi mi o to ze skoro pierwszy wjazd w pole odbedzie sie teoretycznie 1 marca to kiedy zastosowac drugą dawkę azotu bu rzepak go wykorzystal ale zeby znow nie byla podana zbyt pozno i nie odbijal od nowa , kwitł dlugo ?

Pytam bo w zeszlym sezonie z uwagi na pogodę wegetacja bardzo szybko szla i sam odpuscilem 2 dawkę bo tutaj w temacie pisano ze juz za pozno (i racja bo sasiad posial i rzepak bardzo dlugo kwitł , odbijaly nowe pędy) janie posialem ale udalo sie zebrac 3.5t/ha .

Druga dawka najpóźniej cztery tygodnie przed kwitnieniem.  

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v