Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, Bartek933 napisał:

A jak dają mi karę to oddasz mi kasę?

Musisz sobie rozważyć czy lepiej zapłacić ewentualną karę czy zebrać niższy plon....... decyzja należy do Ciebie

Opublikowano
39 minut temu, szaman1 napisał:

Ja bym się nie przejmował tymi karami zawsze możesz się wyprzeć że to nie ty siałeś 

Dokładnie a siać nie wolno azotu to powiesz że Kizert siałeś a jeśli jedziesz na przymrozku to nawet  śladu nie będzie ludzie sami sobie problemy wymyślają

Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:
5 godzin temu, galan99 napisał:

Jak foto ktoś zrobi to się nie wyprze a każdy ma telefon , nawet dziecko w wózku już ma takie czasy .

Jak wprowadzą zakaz srania do południa to terz będziesz się dostosowywać. Ja mam to w d*pie wstanę o 5

wysieje i nikt się nie skapnie nawet. Zresztą co ty myślisz że o ciemku ktoś ci zrobi zdjęcie i ktoś ci coś udowodni. Próbki to są za duże koszta żeby się ktoś za to brał a jak twojej gęby nie będzie widać na zdjęciu to prawda jest taka że ci gówno udowodnią

Opublikowano (edytowane)

Co do dolnego slaska ludzie zawsze się dziwia że u nas tak szybko ciągniki jezdza z nawozem. W Niemczech potrafią początkiem lutego z nawozem  leciec okolice gerlitz zgorzelca. A legnica ma tylko niecałe 100 km do niemiec.

Co do ludzi ktorzy mowia że saletrosan działa tak samo szybko jak rsm się zgodze ale jak nie będzie deszcu ani żadnej wiekszej rosy to granule znajdziesz po 2 tygodniach na polu A ile poszło w powietrze azotu?

1 godzinę temu, szaman1 napisał:

U mnie w okolicy zaczyna się robić dużą konkurencją gospodarstw 100+. Życzliwy sąsiad zawsze si znajdzie nawet o 5 rano. Wszystko by było ok ale nierozumne jest traktowanie wschodu tak samo jak zachód. 

Prosty przyklad u mnie na dolnyslasku było najwięcej -10-11stopni mrozu A na wschodzie tyle w dzień było. W lecie dolnyslak nie raz lapie 36-38 stopni upału. Wschód to 33stopnie upał.

Śniegu  w tym roku więcej jak 1 cm  przez max 5 dni nie było. 

Edytowane przez mtz55
Opublikowano

Pisane bez sensu. Kto chce niech sieje i tyle a nie gdakanie ze w nocy, ze nie bedzie widać ze dolny Śląsk bez sensu to. Każdy ma swój rozum i sam opowiada za swoje czyny, tylko żeby nie było ewentualnego pozniej płaczu ze złapali.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Stosował ktoś z was Arkop ActiPlon Rzepak? Jakieś opinie?

Czy lepiej pozostać przy Intermag Plonvit Rzepak? 

Edytowane przez Fugeo
Opublikowano
13 godzin temu, galan99 napisał:

HA HA HA jak by sie doczepili tego co dał  dzierżawę to by pole zabrał i tez nie dobrze .

Przecież rolnictwo takie nie opłacalne to i dzierżawy po co komu Jak to trzeba dołożyć:D

Opublikowano
Dnia 27.01.2019 o 23:08, robercikj100 napisał:

U mnie jeden obszarowiec już coś wysiał na rzepaki, najprawdopodobniej jakiś kiseryt lub coś w tym stylu.

Kto może to sieje teraz  siarczan magnezu ,u nas juz wszyscy posiali i teraz sie ładnie rozpuści 1

Opublikowano

30 km mam do Gorlic, ok. 28 lutego zawsze azot siałem, późno nigdy nie było. W tym roku kilka dni później nie zrobi różnicy. Gorsza sprawa że wszystkie dołki nadal suche.

Opublikowano
2 godziny temu, tommy66692 napisał:

Przecież rolnictwo takie nie opłacalne to i dzierżawy po co komu Jak to trzeba dołożyć:D

Rolnictwo jest bardzo opłacalne jak oda się w dzierżawę i dzierżawca oda dopłaty i jeszcze da za dzierżawę 2 tyś zapłaci podatek , czy tak nie jest jest wielu tak ma tylko mało to sie przyzna do tego .

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie rolnik obrabia 100 ha a dopłat bierze za 30 bo tyle ma na własność i jak jest vatowcem to musi się tłumaczyć czemu sypie 2 tony nawozu na hektar

Problem będą mieli z rozliczeniem azotu na OSN cI DZIERŻAWCY

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano (edytowane)

ja tam kizeryt zazwyczaj sieję jakoś tydzień, dwa przed azotem i jest dobrze, czyli koniec lutego mniej więcej.

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
4 godziny temu, staszek131415 napisał:

Dokładnie rolnik obrabia 100 ha a dopłat bierze za 30 bo tyle ma na własność i jak jest vatowcem to musi się tłumaczyć czemu sypie 2 tony nawozu na hektar

Komu się musi tłumaczyć? Nie wiesz co piszesz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v