Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mospilan ble ale inazuma ok.. nie wiem skąd ten zachwyt inazumą, 0,3kg tego to zaledwie 0,15 mospilanu +perytroid.

Śmietki jest bardzo dużo, jedna z teorii używając dursban zabijamy naturalnego wroga śmietki (a taki to jest nie wiem.) Kolejna teoria jak mają działać środki jak jest tak sucho, następnie dzisiejsze środki są dużo słabsze od środków z dawnych lat lub tak się to uodparnia że może w tym pływać i nie padnie. Tak po za tym te zaprawy na robaka nie wiem czy coś dają bo efektu nie widać. Osobiście miałem na zaprawie +0,9 insodexu przy skracaniu i śmietkę normalnie idzie znaleźć. Tak nawiasem to nie pamiętam kiedy coś padało ostatni deszcz może miesiąc temu ok 3l  

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

a deszcz to kiedy był ostatni? bo u mnie np ostatni deszcz koło 20 wrzesnia - całe 15l, a wcześniej to 1-2 września 30l. sucho to rzepak nie ma skąd pociągnąć :( a jak nie ma jednego składnika to innych możesz nawalić 100 ton a i tak roślina nie pociągnie

łaziłem po rzepaku i znalazło się kilka miejsc z filetowymi listkami i najlepsze że to w miejscach gdzie jest po prostu sucho co orku, no i rzepak duży jest jak na tę porę roku, przynajmniej u mnie, skracany ale jednak te ciepło robi swoje. Niestety opadów brak.

Opublikowano

Czy zamiennik DURSBANU  zabezpieczy rzepak przed szkodnikami do zimy?  Czy trzeba jeszcze raz udeźyć czymś innym?

A juz slyszałem ze mloda wschodzacą pszenice mecha źre! Jak u was?

Opublikowano
4 godziny temu, lolq1660 napisał:

koledzy u mnie jak i w okolicy rzepaku robią się fioletowe i w tych miejscach rośliny jakby giną, wątpię żeby każdy miał jakieś problemy w nawożeniu inni mówią że to od zimna a za oknem 25 stopni, więc co to za przyczyna

A wyrywałeś te fioletowe rośliny, bo u mnie tam gdzie fioletowy (a jest ich sporo) jak wyrwę to bardzo łatwo wychodzi z ziemi i korzenia praktycznie nie ma. A jak wyrywam w pełni zielonego to ciężko go wyrwać i korzeń jest spory i ma odgałęzienia... Jak dla mnie to coś (prawdopodobnie śmietka) go zżarło... Według Was jak często należałoby wykonywać zabiegi żeby zabezpieczyć rzepak przed szkodnikami? Po wtorkowym zabiegu Dursbanem dzisiaj już widać muszki śmietki, a w korzeniach żywe larwy... Patrząc na przebarwienia na liściach myślałem, że jakiś grzyb zaczyna atakować ale po oględzinach korzeni stwierdzam, że u mnie to robak...no i jestem w lekkim stresie bo kolorowe liście pojawiają się na  dużej części i tak niezbyt gęstego rzepaku. Dodam jeszcze że częstym widokiem na wyrwanych korzeniach były biało-kremowe larwy (śmietka).

Opublikowano
2 godziny temu, koniu napisał:

doradcy z chemirolu robili jakieś doświadczenia że Apis, Mospilan, Inazuma już w średniej dawce skutecznie zwalcza śmietkę

Ja robiłem doświadczenia z BI 58 1l/ha i drugie Inazuma 0,3kg/ha i zero efektu . Znajomy reklamował rzepak zaprawiony cruiserem , zobaczymy co z tego wyniknie.

Opublikowano
Dnia 12.10.2018 o 19:20, koniu napisał:

doradcy z chemirolu robili jakieś doświadczenia że Apis, Mospilan, Inazuma już w średniej dawce skutecznie zwalcza śmietkę

"Eksperci" z chemirolu mają dar do bajerowania :)

• Haha 1
Opublikowano

Panowie co zastosować na drutowce? żrą mi korzenie rzepaku-Masakra po długości drogi.Niby rzepaku nie lubią,a jednak!skąd te dziadostwo😪kret je próbuje zwalczyć bo właśnie tam ryje

Opublikowano
Nie możesz. Zareaguje, żółty kristalon ma ~40%P w postaci MAPu a Dursban to ester fosforanowy. Reaguje z MAPem i nie zadziała. Spróbuj w słoiku, przy intensywnym mieszaniu zrobi się twarda biała piana.
Opublikowano

Jak przyjdzie trochę większy przymrozek, to te małe k**wiszony zaczną się ślizgać na liściach i wtedy pospadają, albo zjadą na krawędź liścia wyrośniętego rzepaku i zesrają się ze strachu bo mają lęk wysokości. 

• Like 1
  • Haha 5
Opublikowano

Panowie, byłem dziś oglądać rzepak i ewidentne brakuje mu azotu. Pokazują tydzień pogody i zastanawiam się co robić. Siać saletrę czy jakieś odżywki, co polecacie?

IMG_2620.JPG

IMG_2622.JPG

Opublikowano

To nie brak azotu a wachania temperatury między dniem a nocą powodują te przebarwienia irośliny nie pobierają fosforu normalne o tej porze roku

Opublikowano

Ja miałem podobnie bardzo dużo liści miałem takiego koloru dopóki nie zaczął padać deszcz od tygodnia leje prawie cały czas a liście zrobiły się bardziej zielone. Przedtem pryskałem nawozami miałem już sypać azot ale widocznie to brak wody.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v