Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy strzał 400 saletrosanu tydzień wcześniej 150 kizerytu i 200 korn kali drugi strzał 200 mocznika, byłem zadowolony bo nikt w okolicy nie miał podobnych plonów na tej samej klasie ziemi, obsada 55szt. Ci co kosili po 800 kg to jesienią nie pryskają na robaka więcej jak jeden raz i nie skracają ani nie chronią przed chorobamu bo nie wiedzą czy przezimuje( takie rozumowanie) to raczej na taki plon składa się kilka czynników a nie pierwsza dawka azotu, choć ma ona z pewnością swój wpływ na dalszy wzrost rośliny🙂

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Młody916 napisał:

Pierwszy strzał 400 saletrosanu tydzień wcześniej 150 kizerytu i 200 korn kali drugi strzał 200 mocznika, byłem zadowolony bo nikt w okolicy nie miał podobnych plonów na tej samej klasie ziemi, obsada 55szt. Ci co kosili po 800 kg to jesienią nie pryskają na robaka więcej jak jeden raz i nie skracają ani nie chronią przed chorobamu bo nie wiedzą czy przezimuje( takie rozumowanie) to raczej na taki plon składa się kilka czynników a nie pierwsza dawka azotu, choć ma ona z pewnością swój wpływ na dalszy wzrost rośliny🙂

Coś tu sciemniasz, bo jak można zasiać rzepak i później go nie chronić tłumacząc że nie wiadomo czy przezimuje, nie znam nikogo kto tak myśli a trafiają się różni artyści. Po za tym żeby zebrać 800kg to chyba trzeba się wykazać nie przeciętną chęcią zebrania tylko tyle, pamiętam jak zasialem swój pierwszy rzepak i zebrałem 1,8 tony z ha to zaraz po sprzedaniu tych wypocin wróciłem do książek i próbowałem zrozumieć co i kiedy zrobiłem nie tak że tak mało ulecialo! Następny rok o 700kg już był lepszy ale dalej drazylem temat, dlatego twierdzę że samemu uczyć się uprawy rzepaku jest bardzo trudno a i kosztowna ta nauka warto w tym temacie zwrócić się o rady do bardziej zaawansowanych osób bo naprawdę żeby dojść do 4+t/ha potrzeba sporo wiedzy, praktyki i przychylnej pogody... no ale nie 800kg no litości... 

Opublikowano
22 minuty temu, 20CBR12 napisał:

Coś tu sciemniasz, bo jak można zasiać rzepak i później go nie chronić tłumacząc że nie wiadomo czy przezimuje, nie znam nikogo kto tak myśli a trafiają się różni artyści. Po za tym żeby zebrać 800kg to chyba trzeba się wykazać nie przeciętną chęcią zebrania tylko tyle, pamiętam jak zasialem swój pierwszy rzepak i zebrałem 1,8 tony z ha to zaraz po sprzedaniu tych wypocin wróciłem do książek i próbowałem zrozumieć co i kiedy zrobiłem nie tak że tak mało ulecialo! Następny rok o 700kg już był lepszy ale dalej drazylem temat, dlatego twierdzę że samemu uczyć się uprawy rzepaku jest bardzo trudno a i kosztowna ta nauka warto w tym temacie zwrócić się o rady do bardziej zaawansowanych osób bo naprawdę żeby dojść do 4+t/ha potrzeba sporo wiedzy, praktyki i przychylnej pogody... no ale nie 800kg no litości... 

Nie zgodzę się, znam jednego większego gospodarza, co jeszcze kilka lat temu mówił, że po co kasę wydawać na te próbki glebowe, dać nawozu i ma być na tych cięższych ziemiach. W zeszłym roku słabiej mu wyszły buraki, zrobił próby, i w tym roku już ponad 100t wapna rozsiał.. a ma to tyle do rzepaku, że jakiejś wiedzy nie trzeba mieć nie wiadomo jakiej, fakt jeżeli zaczyna się od zera to kilka lat zajmuje pojęcie jak to wygląda, ja pierwszy rzepak latałem, zaglądałem na jesieninod każdego robaka pryskalem.. wynik ok 3t, później 3-4,5, ale i jeden rok kiepsko posiany to średnio ze 2t wyszedł.. ale ostatnie lata sukcesywnie koło 4t, jeżeli są opady jako tako.. ale wracając do myśli o tym gospodarzu, to czasami trzeba mieć i dużo szczęścia oprócz dania wszystkiego co potrzeba, czego można się również poduczyć od sensownego doradcy..

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, 20CBR12 napisał:

Nie musisz mi wierzyć, sam nie mogłem uwierzyć w to jak rozmawiałem z takimi osobami , bo wszyscy wiemy jak kosztowną uprawą jest rzepak, ja dopiero przygodę z rzepakiem zaczynam, poprzedni sezon byl moim pierwszym. Ziemia słaba 4-5 klasa, fakt od 3 lat dbam o nią wapno, nawozy, częsć nawożona pomiotem 2 lata temu. Kupiłem książkę czytałem w internecie i zasiałem. Waga wskazała 3,3t ( popełniłem dwa błedy, jeden oprysk za mało na robaka jesienią, drugi to zbyt dlugo poczekałem ze sklejaniem i desekacją, ale część pola tam gdzie piasek rzepak gotowy byl do koszenia a tam gdzie glina nasiona robiły się dopiero czarne przez co trochę kg uciekło) sąsiad za miedzą 800 kg. Jeżeli masz gleby 3 klasa to wierzę że ciężko ukosić tak mało ale na naszych ziemiach to nie problem o czy przekonałem się w tym roku.

Opublikowano (edytowane)

Z tego co pytalem to dokładnie tak jak piszesz Młody916 nie skracaja i nie pryskaja od robaczkow. Większość czeka do wiosny aby juz tylko rozsiac nawoz i potem taki plon z 1h wychodzi. Bylem ciekawym jaki realnie moze byc plon gdy w miare książkowo się zadba o rzepak. Dziekuje za odpowiedzi pozdro.

Edytowane przez W1KING
Opublikowano

Spokojnie dodaj dursban, co się stało że teraz odchwaszczasz, poprawka pewnie jakaś? U mnie widzę że na kilku działkach zostało trochę samosiewow zbóż ale zostawiam do wiosny, ja dzisiaj i jutro jadę z dursban em solo, bo mszycy i smietki w tym roku u mnie nie idzie opanować 😥

• Root Admin
Opublikowano
ciepła jesień i jest dramat z robactwem ! rzepak rzepakiem Ale zboża ledwo wychodzą i już nalot. w przyszłym tygodniu ma się schłodzić to może robactwa się wycofa
Opublikowano
wszystko juz zostawić do wiosny co wy jeszcze chcecie robić ile kasy mozna wywalać z chwastami trzeba poczekać jak doleje deszczu to wtedy wiosną bedziemy wiedzieć a robactwem to ja niewiem
Opublikowano

Drugi raz musiałem skracać bo przez tą pogodę to raps sadzi ostro do góry. Poleciałem stabilanem 350 ml.

Na owady pryskałem już dwa razy, na korzeniach widać jakieś stare ślady po śmietce.

• Root Admin
Opublikowano
19 minut temu, macko25 napisał:

wszystko juz zostawić do wiosny co wy jeszcze chcecie robić ile kasy mozna wywalać z chwastami trzeba poczekać jak doleje deszczu to wtedy wiosną bedziemy wiedzieć a robactwem to ja niewiem

czekaj az robaki opierdzielą rzepak do zera :( ile kosztuje ten zabieg na robala? srodek 15-30zł plus wyjazd w pole

Opublikowano
koledzy u mnie jak i w okolicy rzepaku robią się fioletowe i w tych miejscach rośliny jakby giną, wątpię żeby każdy miał jakieś problemy w nawożeniu inni mówią że to od zimna a za oknem 25 stopni, więc co to za przyczyna
  • Root Admin
Opublikowano

a deszcz to kiedy był ostatni? bo u mnie np ostatni deszcz koło 20 wrzesnia - całe 15l, a wcześniej to 1-2 września 30l. sucho to rzepak nie ma skąd pociągnąć :( a jak nie ma jednego składnika to innych możesz nawalić 100 ton a i tak roślina nie pociągnie

Opublikowano

Może być ze sucho i rzepaki będą robić się kolorowe bo już nie idzie przetransportować składników. 

4 godziny temu, robercikj100 napisał:

inazuma za 15 - 30 zł ? gdzie tak tanio? w takiej cenie to chyba tylko pyretroidy wyjdą

perytroidy to chyba za 10zł. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v