Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w tym roku zainwestowałem w hybrydę na takich ziemiach jak napisałeś ale już wcześniej takie plony liniówkami (Sherlock w tym roku 3.6t/ha) udało mi się osiągnąć, więc jak celujesz tylko w tyle to według mnie liniówki wystarczą.

Opublikowano

Panowie mam takie pytanie czy mozna jeszcze zasiac rzepak scherloc z przyczyn nie zaleznych odemnie nie udalo sie go zasiac w zeszlym tygodniu ziemia jest wilgotna (zulawy gdanskie) jaka ilosc na metr wysiac? Pozdrawiam.

Opublikowano

Mam spory problem. Jak widać na zdjęciu zeszło mi kupe samosiewów w rzepaku. W zasadzie to samosiewów dwa razy wiecej jak rzepaku którego posiałem. W niektórych miejscach jak widac na zdjęciu samosiewów rzepaku jest naprawde masa aż zielono. Miał ktoś taka sytuacje kiedyś? Będzie coś z tego? Chemią to chyba tego nie odratuje. Chodzi mi po głowie jakieś bronowanie ale nie wiem czy to dobry pomysł.

40275212_162591724605002_6528071610966999040_n.jpg

Opublikowano

Ja tak miałem na jednym kawałku w ostatnim sezonie, nic z tym nie robiłem no bo co zrobic.. może ten posiany wyprze samosiewy, mi średni plon z tego kawałka wyszedł 4t.. jakby co 45 siane to pielnikiem możnaby wjechać 😄

Opublikowano
Dnia 26.08.2018 o 09:11, Anetka1 napisał:

a widziałeś jak wygląda ser w dojrzewalni to chyba też byś nie jadł go a jednak ludzie jedzą  kiedyś ludzie jednak nawet spleśniału chleb jadali i zyli a teraz się ludziskom w d... poprzewracało

ale go podsumowałes

Opublikowano
Dnia 25.08.2018 o 16:24, yacenty napisał:

W tym roku średnio wyszło mi 2kg. mając 45 do 50 roślin na metrze

Witam!

Toż to miałeś b.malutkie MTN. U mnie jest 5,1 g to sądzisz że 2 kg też by stykło?

Opublikowano

Zasialem dzisiaj rzepak wyszlo mi 60 nasion na metr kwadratowy wysialem 2,5kg na hektar i zostałem prawie zlinczowany ze za malo ze trzeba siac co najmniej 4 kg mam nadzieje że w zniwa wyjdzie na moje.

• Root Admin
Opublikowano

marian7k napisał:

Dnia 25.08.2018 o 16:24, yacenty napisał:

W tym roku średnio wyszło mi 2kg. mając 45 do 50 roślin na metrze

Witam!

Toż to miałeś b.malutkie MTN. U mnie jest 5,1 g to sądzisz że 2 kg też by stykło?

miałem nawet 4g

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v