Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do tych adiuwantów glebowych to trzeba uważać. Osobiście uważam, że przy obfitych deszczach może bardziej zaszkodzić. Mimo wszystko w pewnym stopniu jest wmywany wgłąb profilu glebowego i zalegając w warstwie gdzie leży nasiono może ograniczać przesiąkanie herbicydu. W konsekwencji może dojść do sporego stężenia herbicydów w strefie korzeniowej.  

Opublikowano
2 minuty temu, Bartek933 napisał:

Doświadczenia mówią co innego

Najlepsze są własne doświadczenia. Od dawna sieje marchew i pietruszkę (bardzo ciężkie wschody), robiłem z adiuwantem i bez. Różnicy nie było żadnej. Marchwie przelewane przez deszczownie na wschody - różnicy żadnej. Natomiast w fasoli dodatek adiuwantu sprawił, że oparzenia herbicydowe po doglebówce utrzymywały się dłużej niż zwykle. 

Podsumowując, albo to pic na wodę albo zwyczajnie mi się wydaje, że przyczynił się do wiekszych oparzeń :)

Opublikowano (edytowane)

Daj na wąskie kółka wysiewające, wajcha ta z lewej patrząc w kierunku jazdy na pierwszy ząbek od góry, a tą z prawej co się blokuje poprzez zakręcanie pokrętłem reguluj normę wysiewu, możesz zrobić tak że 40 obrotów kołem i to co wyleci pomnóż razy 40 i jest to dawka wysiewu na 1ha. Tak jest u nas w tym siewniku, ale wystarczy że będziesz miał inny rozmiar koła i nic z tego nie wyjdzie. Musisz sobie policzyć ile obrotów musi wykonać koło aby posiać przykładowo 5 arów, a później obrócić tyle razy kołem, zważyć to co wyleciało i pomnożyć razy 20 i regulwać tak wajchą z prawej strony aby wyszło na wadze tyle ile chcesz wysiać na 1ha. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano

Powiedzcie mi bo pierwszy raz posiałem rzepak jest sucho u mnie strasznie więc rzepak posiałem na około 3cm. Nic w tym złego tylko mam taki problem bo strasznie dużo pokazuje się samosiewów pszenicy a postanowiłem pryskać powschodowo. Rzepaku na razie nie widać tylko same samosiewy. Czy na razie się nie przejmować tym tylko czekać aż rzepak będzie w odpowiedniej fazie i wjechać z opryskiem?

Opublikowano
2 godziny temu, damiandg napisał:

Powiedzcie mi bo pierwszy raz posiałem rzepak jest sucho u mnie strasznie więc rzepak posiałem na około 3cm. Nic w tym złego tylko mam taki problem bo strasznie dużo pokazuje się samosiewów pszenicy a postanowiłem pryskać powschodowo. Rzepaku na razie nie widać tylko same samosiewy. Czy na razie się nie przejmować tym tylko czekać aż rzepak będzie w odpowiedniej fazie i wjechać z opryskiem?

Czekaj aż rzepak wykształci 2 liście.

Opublikowano

Posiałem Kuge i pytanie czy nie za Żadko robiłem próbę miało być 4,3kg na ha a wyszło 2,7. Paczka ważyła 13 kg. Siałem Sherlocka i tu problemu z normą nie było???

Opublikowano
13 godzin temu, leszczyk674 napisał:

Dobry wieczór. Czy jest sens zasiac rzepak nie dajac nawozu doglebowo? Ziemia klasy 3 , od 5 lat ciagle pszenica. Pozdrawiam.

ja bym najpierw zrobił badanie gleby. bez badania jednak nie jechałbym bez doglebówki.

Opublikowano
1 godzinę temu, Music napisał:

A czy po commandzie, rzepak trochę nie bieleje? Bo tak słyszałem, a wolę doświadczonych zapytać :) Może po zastosowaniu za dużej dawki tak się dzieje?

Trochę może go przytrzymać i zbieleje wszystko zależy od dawki i gleby na jakiej będzie zastosowany generalnie im lżejsza gleba tym dawkę trzeba obniżać 

Opublikowano
1 godzinę temu, jan222 napisał:

Posiałem Kuge i pytanie czy nie za Żadko robiłem próbę miało być 4,3kg na ha a wyszło 2,7. Paczka ważyła 13 kg. Siałem Sherlocka i tu problemu z normą nie było???

Nie wiem skąd taką normę miałeś 4,3kg, w tym opakowaniu jest 3,5mln ziaren, masa tysiąca nasion 7,61 , zdolność kiełkowania 88, przy 45 ziarnach na m/kw wychodzi mi 3,89 ,tyle ustawiłem mam nadzieję że będzie dobrze,2,7 kg to jednak zdecydowanie za mało... 

Opublikowano (edytowane)

Ja mniej więcej z tym samym pytaniem. Ile roślin posiać na m2 na lekkich/średnich ziemiach? Odmiana Chrobry. Niektórzy po prostu dzielą opakowanie na 3ha i tak sieją, ale raczej nie jest to zbyt poprawne, hmm?

Rzepakowy debiut, także proszę o wyrozumiałość:)

IMG_20180822_125123.jpg

Edytowane przez TOME11
Opublikowano

Podpowiedzcie jak walczycie z samosiewami. Mam duża presję i chciałbym zastosowac dawke dzieloną. W jakiej fazie moge zacząć oprysk?  Jakie srodki stosujecie i jak dzielicie ?

• Root Admin
Opublikowano
siales kiedyś rzepak po jeczmieniu ozimym? bez glifo presja jest bardzo duża mimo 2 przejazdów talerzowka i orce. My lecimy na raz. najpierw butisan z nawigatorem troszkę osłabia a później graminicyd w 80procentach dawki i nie ma problemu
Opublikowano

2 miliony ziaren podzielone na 3 hektary daje około 70 ziaren na 1m2 - to prawidłowa norma wysiewu dla odmiany liniowej/populacyjnej, całkowicie zgodna z zaleceniami (60-70 ziaren/m2). Mniej wysiewa się mieszańca.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v