Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
byłem dziś u osoby od której biorę środki i doszliśmy do wniosku że popalenia od tego oprysku byłby inne a tu ewidentnie wali od tych najmniejszych liści i ciągnie w korzeń tak jak przy lancecie dzwonilismy jeszcze do jakiegoś specjalisty i te objawy co mu powiedziałem to mówił z już po nim,asahi 3 dni po zabiegu może by pomogło
Opublikowano

Zaraz ruszamy z zabiegiem ,,na płatka". Pójdą trzy różne mieszaniny. Warianty poniżej.

• 13ha - Makler 0,6l + Murena 1,0l + Apis 0,2l
  • 13ha - Makler 0,6l + Topsin M 1,0l + Apis 0,2l
  • 4ha - Emot 0,8l + Murena 1,0l + Apis 0,2l
Opublikowano

@loquito  Bodajże 670 brutto za 5l. Przypomnij się jutro na priv to zerknę na fakturę albo ja Ci dam znać. Makler 5l -475zł brutto. Topsin 15l - 840 brutto, Murena 5l - 210zł brutto, Apis 1l - 220zł brutto. Ceny mam inne bo w pracy sprzedaję śor więc wiadomo.

Opublikowano

@loquito nie ma sprawy. Jak nie zapomnę to napisze dokładną cenę jutro. Akurat Emot z Mureną pójdzie na próbę na najmniejszy kawałek. Ale co i jak zadziała to cięzko powiedzieć, bo różne odmiany na różnych glebach, co innego zrobić trzy różne kombinacje na jednym polu i jeszcze lepiej osobno kosić. A tak to można gdybać, ale mam nadzieje że każdy wariant wyjdzie dobrze pod względem ochrony i czasu co odbije się pozytywnie na plonie.

Opublikowano

W ubiegłym roku był u nas Acanto 0,4L + Mondatak 0,8L i było dosyć dobrze bo polon średni wyszedł z Monolita i Arota 4,3t/ha, a na jednej z działek 4,8t/ha, przy nawożeniu wiosną 155kgN, w tym roku idzie Zaftra 0,5L + Mondatak 1L. Tylko że w ubiegłym roku zabieg był robiony 11.05.2018, a w tym roku będzie to pewnie na przestrzeni najbliższego tygodnia. Do tych środków dodamy Proteusa 0,6L a póżniej na pryszczarka Mavrik 0,25L. 

Opublikowano

u nas jakos rzepak bardzo kiepsko rosnie jest bardzo niski jeszcze a juz prawie kwitnie narazie co niektore juz kwitna to co jest z nim nie tak ze taki maly ten rzepak dlaczego tak sie dzieje  ? i czy on podrosnie czy taki maly bedzie i ciekawe czy plon w miare da

Opublikowano

adam19750609 napisał:

rzepak prawie kwitnie jest sens pryskać słodyszka i zrobiło się zimno..? jak koledzy z telefonu można na forum wstawić zdjęcie coś nie mogę znaleźć takiej opcji??

żeby zrobić to z poziomu tel. musisz wejść na agrofoto przez przeglądarkę bo z aplikacji nie ma takiej opcji dodania załączników

Opublikowano
Spacerując przez 15 minut po polu 2 hektarowym rzepaku spotkałem 5 pszczół a slodyszka kilkadziesiąt, chowacza kilka (jesli chowacz to ten z dluzszymi nogami) Nie ma jak opryskac, ostatnio silne wiatry, dziś coś kapie deszcz
Opublikowano

Jak pryskałem pyrifosem narazie spokój,choć nie liczę na sukces wg mnie wygląda bezsensu ten rzepak,nie równy,jeden mały inny duży.trochę żałuje,że nie zaorałem tego kadore,

tmp-cam--1649019418.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, wojtek554 napisał:

od kilku lat na rzepaku pszczół bardzo mało

Mało bo nowe odmiany słabo miodują i pszczoły powoli się od niego odzwyczajają zresztą z pozytkiem dla naszego zdrowia co to za mioód sama chemia B|

Opublikowano
1 godzinę temu, Mari82 napisał:

Jak pryskałem pyrifosem narazie spokój,choć nie liczę na sukces wg mnie wygląda bezsensu ten rzepak,nie równy,jeden mały inny duży.trochę żałuje,że nie zaorałem tego kadore,

tmp-cam--1649019418.jpg

I co byś lepszego posiał? 

Opublikowano
31 minut temu, Tomek90 napisał:

I co byś lepszego posiał? 

No nic jedynie kuku,i dlatego zapadła decyzja,że został,choć zdjęcie tego nie oddaje,bo na fotce wygląda oki,ale połowa jest jakby 2 tygodnie do tyłu,a niektóre dalej i to mnie martwi,połowa nie ma jeszcze pąków.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v