Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziwny rok, w rzepaku luźny pąk. Gdzie ci co twierdzili że wszystko dwa tygodnie opóźnione?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zapracowany napisał:

Dziwny rok, w rzepaku luźny pąk. Gdzie ci co twierdzili że wszystko dwa tygodnie opóźnione?

To zobacz jak mało masy zielonej rzepaki zbudowały a juz mają pąki i czy to dobrze czy żle?

Edytowane przez slonju77
  • Like 1
Opublikowano

Źle co nie zmienia faktu że będzie kwitł jeszcze szybciej niż rok temu

Opublikowano

na Śląsku długo tak nie postoją" bo jeżeli mowa o ochłodzeniu to góra 2stopnie :) co do masy zielonej to źle bo przecież z niej po zawiązaniu łuszczyn transportowane i wbudowywane w nasiona są asymilaty, im krótszy okres wegetacji tym mniejszy plon a że wiosna przyszła później to tego nic nie zmieni

• Like 1
Opublikowano

Panowie kiedyś zawsze wiosna przychodziła dopiero koniec marca czy początek kwietnia. Dopiero ostatnie kilka lat jest tak popierniczone, że nie ma zimy a w lutym rośliny wznawiają wegetację, która właściwie i tak trwa prawie całą zimę. Największym problemem nie jest późna wiosna tylko uszkodzenia spowodowane dwiema falami mrozów bez okrywy śnieżnej. Na jesieni miałem piękny rzepak, teraz mogę napisać jedynie, że żyje. Ale i to dobre bo 30-40% rzepaków w moim regionie zlikwidowane. I nie ważne czy orka czy striptill. Wszystko wygląda kiepsko.

Opublikowano (edytowane)

pewnie wszystkiego po troche

wystarczy aby za późno podać azot i rzepak szybciej pójdzie w pęd i będzie wcześniej kwitł

podejrzewam że kluczowe w tym roku są termin i dawka podania pierwszej dawki azotu - kto się mocno nie spóźnił ten możne mieć nadzieje na względny plon

w mojej wsi większość rolników aplikowała 1 dawkę po świętach i nie wygląda to u nich najlepiej

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano
9 godzin temu, Jarek22B napisał:

pewnie wszystkiego po troche

wystarczy aby za późno podać azot i rzepak szybciej pójdzie w pęd i będzie wcześniej kwitł

podejrzewam że kluczowe w tym roku są termin i dawka podania pierwszej dawki azotu - kto się mocno nie spóźnił ten możne mieć nadzieje na względny plon

w mojej wsi większość rolników aplikowała 1 dawkę po świętach i nie wygląda to u nich najlepiej

Pewnie zalezy od regionu ale u nas w okolict są tacy co rozsieli przed sniegami pierwsza dawkę a sa tacy ze po swietach i jakiegos szalu nie widac po tych wczesniej zasilonych .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v