Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Podkarpacie powiat jarosławski w nocy -19 3-4 cm śniegu praktycznie bez wiatru.  W poniedziałek planuję wyjechać z Kizerytem a pod koniec tygodnia lub na początku następnego 400 kg Saletrosanu.

Opublikowano
sory że nie w tym temacie ale potrzebuje pilnie porady kupuje siewnik agro masz i pytanie jakie redlice wybrać jedno czy dwu talerzowe oczywiście z kołem kopiującym
Opublikowano
1 godzinę temu, Mario5 napisał:

sory że nie w tym temacie ale potrzebuje pilnie porady kupuje siewnik agro masz i pytanie jakie redlice wybrać jedno czy dwu talerzowe oczywiście z kołem kopiującym

Wez dwie.. na moją odpowiedzialność 😀

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Audi213 napisał:

Podkarpacie powiat jarosławski w nocy -19 3-4 cm śniegu praktycznie bez wiatru.  W poniedziałek planuję wyjechać z Kizerytem a pod koniec tygodnia lub na początku następnego 400 kg Saletrosanu.

Kizeryt i saletrosan nie za dużo tej siarki ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Te co mialy 3-4 liście to tak,ale to nie rzepak więc mala strata

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Byłem u sąsiada zobaczyć na pszenice, nie pryskał na chwasty. Możecie nie wierzyć ale samosiewy rzepaku w fazie liścieni stoją jak drut zieloniutkie. W szoku byłem. Widac samosiewy jak na dłoni bo pszenice fioletowe i ciemna ziemia więc od razu rzucają się w oczy.

Opublikowano
1 minutę temu, koniu napisał:

Byłem u sąsiada zobaczyć na pszenice, nie pryskał na chwasty. Możecie nie wierzyć ale samosiewy rzepaku w fazie liścieni stoją jak drut zieloniutkie. W szoku byłem. Widac samosiewy jak na dłoni bo pszenice fioletowe i ciemna ziemia więc od razu rzucają się w oczy.

Bo zamarzniete są roślinki jak puści mróz to ich nie będzie... 

Opublikowano
13 minut temu, koniu napisał:

a JAK MAJĄ WYG;LĄDAĆ  widiałeś kiedyś rzepak na oczy?

Opublikowano
7 godzin temu, androproteam napisał:

Jak myslisz mrozy -24°C  mogac w jakis sposob zaszkodzic  pszenicy i rzepakowi pod taka warstwa sniegu. 

U mnie było napewno w okolicach -20 ale ja jestem dobrej mysli. Moim zdaniem powinno być dobrze chociaż nie zaglądałem pod śnieg jeszcze bo i po co. Od poniedziałku ma być odwilż to się zobaczy. Gorzej że sarny się zanecily na mój rzepak i na jednym polu to praktycznie jakieś pół hektara jest odgrzebany i tam może być problem bo nie dosyć że obgryzione liście to jeszcze odkryty był przez całe te mrozy ale zobaczymy w następnym tygodniu co z tego wyszlo

Opublikowano

Najlepsi są Ci co śnieg leży i jeszcze gdybaja u nas 10 dni z temperaturami w nocy-15 -18 kompletny brak okrywy

23 minuty temu, staszek131415 napisał:

a JAK MAJĄ WYG;LĄDAĆ  widiałeś kiedyś rzepak na oczy?

Wiedzę że szukasz zaczepek !

Opublikowano (edytowane)

:ph34r:

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano
7 minut temu, piotr4255 napisał:

Najlepsi są Ci co śnieg leży i jeszcze gdybaja u nas 10 dni z temperaturami w nocy-15 -18 kompletny brak okrywy

Wiedzę że szukasz zaczepek !

Ale żeś mnię wkurzył bo to na pewno do mnie, ziemia jak zamarzła 15 stycznia tak non stop jest zamarznięta teraz policz ile to dni i nie chodzi oto jakie były temperatury a zresztą jak przyjdzie porządne ocieplenie to się zobaczy 

Opublikowano

To nie było do Ciebie tylko ogólnie jak ludzie mają po 2,3 10 cm śniegu i trochę przeżywają my nie mamy w cale okrywa i trzeba żyć i też zamarznięte od 1 lutego

Opublikowano (edytowane)

U mnie dziś w nocy było-24. Na szczęście jest ze 20 cm śniegu. Mróz nadają jeszcze na 4 dni. W nocy nawet do -20. Także jeszcze z tydzień zanim na moich górach z nawozem ruszę.

20180302_063047.jpg

Edytowane przez waldii1
Opublikowano
59 minut temu, piotr4255 napisał:

To nie było do Ciebie tylko ogólnie jak ludzie mają po 2,3 10 cm śniegu i trochę przeżywają my nie mamy w cale okrywa i trzeba żyć i też zamarznięte od 1 lutego

Każdy się martwi bo każdy zainwestował w to jakieś pieniądze i lepiej żeby wszystko przeżyło.to że ty nie masz śniegu to oczywiście sytuacja nie do zazdroszczenia ale zrozum też innych. Polska chodź mała to jednak jest bardzo zróżnicowana pod względem pogody i w jednym miejscu można być 15 cm śniegu a w innym brak. U niektórych były takie temperatury że i pod śniegiem mogło coś wymrozic także trzeba mieć trochę i to na uwadze.

Opublikowano

kujawsko- pomorskie u mnie było -15 , całkowity brak okrywy, dzisiaj rozmroziłem próby i wygląda naprawdę dobrze na 30 pobranych roślin z 5 punktów 1 może 2 wyglądają podejrzanie. Sporadycznie widać też na 1 czy 2 roślinach efekty jesiennego żerowania śmietki . Ci co mieli okrywę mogą spać spokojnie. Myślę że gorzej będzie u nas z pszenicą późno sianą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v