Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 19.02.2018 o 18:10, Fugeo napisał:

Ale idąc takim tokiem rozumowania można czekać do kwietnia bo każdej marcowej nocy może być przymrozek/mróz. Wegetacja ruszy szybko, wystarczy kilka słonecznych dni z temperaturą powyżej zera. Dodatkiem do tego będą koleiny na polu. I warto wiedzieć, że azot w formie amonowej nie jest już tak łatwo wymywany.

Trafienie w okres kiedy przyjdą ostatnie mrozy jest bardzo trudne.

Dnia 19.02.2018 o 18:33, Fugeo napisał:

Prognoza na dwa tygodnie jest tak wiarygodna jak to, że zostaną wyrównane dopłaty  :D 2-3 dni do przodu to max, reszta to wróżenie z fusów, pogoda jest za bardzo dynamiczna aby móc ją przewidzieć na tak długi okres.

Dnia 19.02.2018 o 19:16, Fugeo napisał:

Pierwsza dawka jest najważniejsza. Rzepak musi mieć azot w momencie gdy rusza wegetacja. Z drugą będę liczył na przymrozki. 

Dnia 19.02.2018 o 20:49, Fugeo napisał:

@Tomek90 3 tygodnie to takie maksimum. Zazwyczaj z drugą wyrabiam w dwóch tygodniach po pierwszej. Także u mnie 2 razy jeszcze nigdy nie kwitł ;)

i co Panie Fugeo, podałeś już tą pierwszą dawkę azotu? Myślisz już o drugiej dawce? Tydzień już minął więc druga dawka za jakiś tydzień powiadasz? Masz teraz okazję, bo fajnie Ci przymrozi. te -15 chyba wystarczy?  ;) Tak z ciekawości jeszcze zapytam, słodyszka albo chowacza nie zaobserwowałeś gdzieś? Bo nie wiem czy Dursbana zamawiać? :)

• Haha 1
Opublikowano

Nawóz nie zginie ,jak wymarznie jare go wykorzystają ,już tak było ,rzepak dostał 180 N ,wymarzł ,przesiana pszenica jara  ,było git średnio  ponad 7 ton na 60 ha uprawy

Opublikowano

@Fugeo a widzisz taki napalony byłeś ;) Mówiłem, że prognozy pogody będzie można obserwować pod koniec lutego dopiero, aby myśleć o azocie i jednak się sprawdziło, bo w drugim tygodniu marca gwałtowne ocieplenie. Tak więc myślę że za 1 - 2 tyg zapodamy ten azot obydwoje z czystym sumieniem, jak i wiele osób tutaj.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, TheBociek1996 napisał:

jak będziesz miał -25 z silnym wiatrem to dopiero pisz. Nie wiem czemu niektórzy tak panikują. takie temperatury jak teraz mają być w PL nic nie zrobią przez te parę dni. 

No ja mam trochę rzepaku trochę jęczmienia reszta pszenicą obsiana, minus 15 przez kilka dni bez deka śniegu, na południowym zachodzie, no nie wiem, fakt że jeszcze w życiu nie przesiewałem

Opublikowano

aktualnie już jest się czego bać jak okrywy nie ma ani centymetra wystarczy poniżej -10st i słaby rzepak w którym wegetacja pełzała może wypaść, u mnie było z 2cm starego śniegu a dopadało dziś 1cm zawsze to już jakaś ochrona.

Opublikowano
Dobrze zahartowane oziminy znoszą następujące krótkotrwałe spadki temperatury: jęczmień –15°C, rzepak od –18 do –20°C, pszenica –21°C, żyto –30°C. Podane wartości odnoszą się do przeciętnych warunków zimowania.
Często o zamieraniu roślin decyduje temperatura gleby na głębokości węzła krzewienia, zasadniczo kształtowana przez pokrywę śnieżną. Jest ona wyższa od tej nad powierzchnią gruntu i wynosi: dla jęczmienia od –10 do –12°C, dla pszenicy od –14 do –17°C i dla żyta –25°C. Pokrywa śnieżna o grubości co najmniej 7,5-12,5 cm skutecznie zabezpiecza zamarzniętą już glebę przed dużymi zmianami temperatury.

Ja myślę że siejecie herezje rzepak tak jak pszenica jest dobrze przygotowana do spadku temperatury przecież stanie 2 tyg zachartowały rośliny   

Opublikowano

To proponuje nie myśleć za duzo. Wszystko zależy od regionu, odmiany, rozwinięcia plantacji, okrywy śnieżnej lub jej braku, nawet ukształtowania terenu.Jest duzo zmiennych i u jednego rzepak wyleci przy -10 a u innego przy -20 wytrzyma bez problemu.

Opublikowano

WLKP  ,kilkanaście dni temu lecieli  więksi gospodarze azotem zboża i rzepak przy lekkim przymrozku ,myśleli że potem nie wjadą jak się ociepli ,zero śniegu teraz a mrozy ostre kilkanaście stopni i wczoraj mocno wiało ,jakaś obawa już jest o wymarznięcia

Opublikowano

Na pomorzu sypało dosyć śniegiem, ale i dzis zapowiadane jest -18 oraz -16 kolejne dni. Rzepak w terminie zasiany, to powinien dac rade, gorzej z jeczmieniem...

Opublikowano

ogólnie prawda jak termin siewu dla danego regionu jest zachowany raczej bym się nie martwił ,prędzej wypadną zboża potem rzepak , i 5 cm śniegu lepsze niż nic , pozostaje czekać i oby nie wiało bo będzie pozamiatane, a z wiosny będą jeszcze przymrozki i w dzień 10 a w nocy - 10 , i badyle porozsadzane .

Opublikowano
5 minut temu, racic napisał:

ogólnie prawda jak termin siewu dla danego regionu jest zachowany raczej bym się nie martwił ,prędzej wypadną zboża potem rzepak , i 5 cm śniegu lepsze niż nic , pozostaje czekać i oby nie wiało bo będzie pozamiatane, a z wiosny będą jeszcze przymrozki i w dzień 10 a w nocy - 10 , i badyle porozsadzane .

Kolega dobrze gada polać mu :-) jeszcze różnie moze byc do wiosny wiec nie martwmy sie na zapas.

Opublikowano
17 godzin temu, kamilc017 napisał:

Okolice Bychawy, Wysokiego. 

Planujesz po roztopach tej okrywy śnieżnej wyjechać z siarką czy od razu azot bo u mnie również podobna sytuacja.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v