Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas najwięksi w zeszłym tygodniu rozlewali rsm, zarówno na rzepak jak i zboża.

Powiedziałbym że idioci ale co roku widzę jak do zbiorów wyglądają plantację. Zboża tam nie sypią po 6t...

Opublikowano

Podkarpacie ciągle temperatury na minusie  i śnieg leży . Temperatury w okolicach -6 zapowiadają aż do Marca. Czekam jak tylko trochę śnieg zniknie i idzie Kizeryt

Opublikowano

... A z jakichkolwiek prognoz pogody korzystacie? Bo to też się przydaje przy podejmowaniu decyzji kiedy z azotem a nie tylko białe przyrosty na korzeniach, w pierwszej połowie stycznia też u mnie rzepak rósł a jakoś nikt z N nie jechał w pole.. 

• Like 1
Opublikowano

U mnie w Opolu przez całą zimę był jeden opad śniegu. Spadło całe 4 cm sniegu i utrzymał się przez pare godzin a tak to tylko przelotne opady gdzie po chwili śniegu nie było Dopiero w tym tyg. zapowiadają mróz do -12 i mysle ze z zimy to będzie na tyle. Po niedzieli jak ładnie przymarznie to atakujemy z azotem Sól i kizeryt już rozsypane . Ładnie się rozpuściły i wchłonęły w glebę. 

Opublikowano (edytowane)

lipa? jeżeli masz śnieg to już jesteś wygrany i żaden nawóz nawet podany w styczniu nie nadrobi uszkodzeń, które zrobią na przedwiośniu mrozy po -15stopni bez okrywy śnieżnej. 

Edytowane przez Cihu
Opublikowano
6 minut temu, Majster96 napisał:

Lipa z nawozami ;) nie wjadę już z siarką i magnezem i  będe musiał na pierwszą dawkę N podać saletrosan.

Co do okrywy śnieżnej to masz racje - w tym roku to chyba tylko podkarpacie i lubelskie będzie mogło walczyć o rekordowe plony

Zobaczymy :) 

Opublikowano (edytowane)

No co mam mieć zimotrwałość best, rozwinięty na jesieni ok, śmietki niet B|

3ha to już liczę że wymarznie bo tylko od chwasta popryskany, ale o dziwo plackiem leży, ale ogólnie słabiej dużo rozwinięty rozwinięty. Różnica między mieszańcem a populacja w rozwoju były widoczna gołym okiem bo mam na jednej działce jedno i drugie,  

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
1 godzinę temu, Majster96 napisał:

Lipa z nawozami ;) nie wjadę już z siarką i magnezem i  będe musiał na pierwszą dawkę N podać saletrosan.

Co do okrywy śnieżnej to masz racje - w tym roku to chyba tylko podkarpacie i lubelskie będzie mogło walczyć o rekordowe plony

Jak już to pół lubelskiego, jak by późno przyszła wiosna to słabo widzę te rekordy 

Opublikowano
10 godzin temu, Renault9514 napisał:

Ktoś kiedys pisal, że dolewal bor do rsm-u pod czas 1 dawki, zostanie on normalnie pobrany czy jednak lepiej dolistnie ?

Lepiej dolistnie to co podasz w rsm to napewno nie zostanie pobrane. Bor z gleby pobierany jest strasznie wolno.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v