Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeden znajomy twierdził znów, że Atora źle wygląda w stosunku do innych, liczył nawet łuszczyny itd. a wyszła jednak najlepiej i posiał w tym roku jej większość. Kolejny na V klasie (co prawda z dawką "popieczarka") uzyskał 5,2 t/ha, a na IV 5,4t/ha. To są fakty, które widziałem. Poza tym sporo osób chwalących i zamawiających z przekonaniem tą odmianę. Myślę, że na mozaiki mieszaniec nr 1.

Sam zamówiłem tą odmianę z myślą o mozaikach... Ponadto na drugim stanowisku posialem Chrobrego.

Ale co z tego skoro od 3 lat moje plony systematycznie spadają. Jeszcze 3-4 lata temu poniżej 4t nie schodziłem, ostatni rok 2,8t (deszcze nawalne na krótko przed zbiorem) w tym roku 2,5t (zimny maj, przymrozki masa opadów). Zarówno w roku ubiegłym jak i w tym roku łan wyglądał na 4,5 - 5t. Nie sposób opisać jaką człowiek ma kurwice widząc że kombajn steka od nadmiaru masy a do zbiornika gówno leci... Oby nowy rok był na odbicie bo chyba po 20latach będę musiał odpocząć od rzepaku.

Opublikowano

niestety w wlkp dwa ostatnie lata dla rzepaku nie były łaskawe, najlepszy plon był w 2014 (5,5 tony) a w tym np. poniżej 3 ton, takie życie

tak jak mówisz, wszyscy napalili się, że będzie 5 a było 3, nikt nie chciał pamiętać, że krótko przed kwitnięciem rzepak został zmrożony aż wierzchołki poczarniały

taka to uprawa, że może być zysk, a może być w pysk :)

Opublikowano

W jesiennym nawożeniu nie powinno zabraknąć boru, a także manganu i molibdenu. Dolistne dokarmianie tymi składnikami powinno być przeprowadzone w fazie 4-6 liści rzepaku. Jesienna dawka boru nie powinna być niższa niż 150 g B/ha. Dolistne dokarmianie roślin warto połączyć ze stosowaniem np. fungicydu.

Opublikowano

Ja bym siał, miałem w tym roku na pH4,5 i był rewelacyjny rzepak, szkoda, ze nie mam fotek, bo byście nie uwierzyli, że to na takim pH rośnie. Też miałem dylemat w tamtym rokku czy siać, bo mozaiki od 6.2 do 4.3 i w tym roku nie żałowałem, że posiałem. Ogólnie stwierdzam, ze pszenica jest bardziej wrażliwa na pH niż rzepak

jakie odmiany siejesz na takie pH?

Opublikowano

Panowie,ile czasu w ziemi mogą przeleżeć nasiona rzepaku?Posiany tydzień temu ale nie ma nawet kiełków jeszcze bo susza straszna i nie wiem ile nasiona mogą leżeć w ziemi i nie stracić możliwości kiełkowania?

Opublikowano

Panowie,ile czasu w ziemi mogą przeleżeć nasiona rzepaku?Posiany tydzień temu ale nie ma nawet kiełków jeszcze bo susza straszna i nie wiem ile nasiona mogą leżeć w ziemi i nie stracić możliwości kiełkowania?

Do 10 lat
Opublikowano

Panowie, wczoraj rzepak zasiany i mam mała zagwozdkę. Chce rozsiać saletre, przedsiewnie nie zdążyłem. Czy jest jakieś przeciwskazanie, zeby rozsiać to przed wschodami? Może to zaburzyć wschody? Czy lepiej jak już te 3-4 liscie będą? Chciałem 100 kg rozsiać na ha.

Opublikowano

Do końca września można spokojnie uzupełnić azot

Opublikowano

maksymalizować niszczenie tego co jest? Nie wiem, mam rzepak dopiero drugi rok, ale po tym co miałem robiłem już 2 razy płytką uprawę, zobaczymy jak to będzie wyglądać jak znowu odrośnie to pójdzie glifosat

Opublikowano

Trochę zamienię temat, można wiele usłyszeć o tym, że rzepak w tym roku jest lekki
(ma niską gęstość), sprzedałem wczoraj łódkę. Co prawda naczepa miała 44m3 ale nie była pełna, mimo wszystko waga pokazała 29180kg.

Opublikowano (edytowane)

U nas dziś pojechała przyczepa rzepaku. W 2015 wchodziło na nią max 6050kg w tym roku 6380kg.

Kula jaka cena?

Edytowane przez Cihu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v