Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A co jak 130 koni nie daje rady na 35 cm?

Jeśli na małym % głęboszowanego terenu rozwiązaniem może być kolega z przodu na linie.

Czy JUMZ (4.7 litra 60KM) w Waszej ocenie da radę w głęboszu 2-zębowym na glebie, w której mf 255 w 2 skibowym pługu UG ledwo idzie na polowym 4L przy orce na średnio 28cm? Takiej gleby jest trochę ponad 2ha.

PS: Szukam zajęcia dla większego ciągnika na 10ha gospodarstwo nastawione na produkcję mleczną. Krótko pisząc zastanawiam się, czy jest sens kupować taki ciągnik mając mf255 i t25a

Edytowane przez karolPoPracy
Opublikowano

Witam! Chciałbym zapytać o opinię czy kupując głębosz lepiej wybrać taki o zębach prosto ustawionych jak UG Kret czy zęby typu Michel jak w Staltech Plower?

Opublikowano

Mam  takie pytanie malutkie i licze na wskazowki... po gleboszowaniu jaki zrobic nastepny zabieg agrotechniczny? mozna obornik i orkę jak troche ziemia po gleboszu polezy? czy agregat?

Opublikowano

Ja daje obornik przed gleboszem. Pozniej mieszam gruberem+ siew poplonu. Mozna dac obornik po gleboszu ale wiecej paliwa na roztrzasanie idzie. A i po gleboszu super sie miesza gruberem obornik bo ziemia jest luzniejsza i lepiej sie miesza.

Opublikowano

Czy głęboszuje Ktoś z Was lekkie gleby (klasa V-VI)? Jeśli tak to na jaką głębokość żeby nie narobić więcej szkody niż pożytku? Czy może ograniczyć się tylko do przejechania głęboszem ścieżek technologicznych i uwroci? Nie mam jeszcze żadnego doświadczenia z głęboszem, ba nie mam jeszcze głębosza🤣 ale chciałbym na poważnie poruszyć ten przyszłościowy dla mnie temat...

Opublikowano

Mysle ze wiekszego sensu nie ma bo na tych klasach nie wystepuje raczej podeszwa pluzna. Wiec jesli.masz sie sprzętowić na gleboszowanie sciezek i uwroci to strzał w kolano🙂

Opublikowano (edytowane)

No to odkopie temat. Jak to jest z sianiem nawozów po gleboszowaniu. Dotychczas było tak npk.scierniskowiec.orka. siew. Teraz jeśli zastąpie scierniskowiec glyeboszem to też npk wyspać przed orką? Jak będzie najlepiej? Czy npk nie znajdzie się za głęboko np dla pszenicy czy fasoli? 

Edytowane przez king12