Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kolego drogi wiem tyle ze mam 28 esu i zostaje mi 40 tys do wykorzystania jako całość z 300 więc nie mówcie ze nie wiem co robię bo temat z kostka jest ciężki i kto ją robi wie doskonale o czym mówię, a forum jest od tego żeby pytać i właśnie to robię, a jak nie masz odpowiedzi na moje pytanie to przemilcz, bo ty nie będziesz latał po agencjach i urzędach jak im coś nie podpasuje

I po co te przechwałki?...na pewno wiesz co robisz a dowodem jest to że we wniosku o premie MR działki leśne wpisałeś jako rolne. :D :D

Co do Twoich banalnych pytań to wystarczy zadać trud i poczytać temat .

Wczoraj przyszły poprawki, 3x do zielonego w podlaskim .....sporo ludzi dostało nawet z odległych pozycji.

Edytowane przez kozulek2
Opublikowano

"MAM" odpowiedź na twoje pytanie. Nie zamierzam milczeć i nikt mnie do tego nie zmusi!

Jak byś miał to byś odpowiedział, a nie jak dziecko w podstawówce mówi ze wszystko wie, a jak się go zapyta to mówi ze nie powie, gdybym miał się słuchać takich ludzi jak ty to dobrze bym na wszystkim wyszedł. Już nie potrzebuje twojej wymownej wypowiedzi na temat kostki, która zeszła na boczny tor i nie miała nic wspólnego z nią ale mówieniu tego co twój świetny znajomy z agencji powiedział a ty co 10 słowo nam powiedziałeś.

Dla ludzi którzy mają/będą mieli problem z brukiem http://www.agrofoto.pl/forum/topic/24072-kostka-brukowa-a-prawo/, piękny temat i nie trzeba się prosić ludzi którzy wszystko wiedzą.

Opublikowano

Czy ktoś z was będzie posiadał ponad 10 pkt w Kryterium ustalania kolejności przysługiwania pomocy ?? bo mi wychodzi 12,5( 2,5 pkt ESU+5 GVA+5 za wspólny wniosek) i nie wiem czy jest sens składać wniosek??

Opublikowano

a powiedz kolego jak otrzymałeś wzrost wartości 10% GVA? trzeba sie kilka razy zastanwic nad GVA czy jesteśmy w stanie sprostac temu co napiszemy na papierze, dokument wszystko przyjmnie ale jak przyjdzie kontrola i pójdzie cos nie tak.Będąc szczery uważam iż i tak dużo plusujesz tym iż składasz wniosek wspólnie. Suma sumarum z GVA+ESU+Wspólny wniosek = raczej pewna dotacja MGR , ESU+Wspólny wniosek= spora szansa.

Prosiłbym kogoś kto ma lub wie gdzie można znależć cos o MR+MGR mozna czy nie mozna łączyć pisać na forum mozemy ale jak co do czego przyjdzie wole miec cos na papierze,albo pozostaje pisac pismo do dyrektora regionalnego aby do tego sie ustosunkował.

Opublikowano

Można składać, osoba która składa ze ma wniosek rozlicza wniosek MR, tylko trzeba złożyć aneks do MR.

Podniesienie GVA daje mi suszarnia do kukurydzy i rzepaku

Opublikowano

można łączyc MGR i MR ja tak robiłem i żadnego aneksu nie trzeba pisać czytajcie, temat był już kilka razy poruszany poza tym można zadzwonić do odru lub agencji i dopytać a nie co trochę to samo pytanie :huh:

świętokrzyskie 175x poprawki złożone chyba się pożądnie wźieli za tą listę :D

Opublikowano (edytowane)

Prosiłbym kogoś kto ma lub wie gdzie można znależć cos o MR+MGR mozna czy nie mozna łączyć pisać na forum mozemy ale jak co do czego przyjdzie wole miec cos na papierze,albo pozostaje pisac pismo do dyrektora regionalnego aby do tego sie ustosunkował.

Nawet w instrukcji wypełniania wniosku jest wspomniane o beneficjentach MR więc nie ma żadnych przeciwwskazań do łączenia MR z MGR.

Co do udowodnienia wzrostu GVA samą suszarnią to kiepsko to widzę.

Edytowane przez Arek
Opublikowano

Co do GVA - składam wniosek na maszyny (ciągnik z turem i agregat siewny) i moje GVA wynosi 11% w taki sposób że koszty zakupu części zamiennych i koszty usług remontowych i serwisowych zmalały z 3tyś do 1tyś zł. Czy to dobry sposób na ten przyrost? Co o tym myślicie?

Opublikowano
Co do GVA - składam wniosek na maszyny (ciągnik z turem i agregat siewny) i moje GVA wynosi 11% w taki sposób że koszty zakupu części zamiennych i koszty usług remontowych i serwisowych zmalały z 3tyś do 1tyś zł. Czy to dobry sposób na ten przyrost? Co o tym myślicie?

Serwisowanie nowych maszyn jest znacząco droższe od starych i nie da się tego ukryć więc takie uzasadnienie jest słabe...

Kwestia druga to składanie wniosków z GVA to jest hazard bo albo będzie to weryfikowane skrupulatnie albo i nie... Pozdrawiam

Opublikowano

Nawet w instrukcji wypełniania wniosku jest wspomniane o beneficjentach MR więc nie ma żadnych przeciwwskazań do łączenia MR z MGR.

Co do udowodnienia wzrostu GVA samą suszarnią to kiepsko to widzę.

przejrzałem całą instrukcje i jakos nie moge tego znalez nic nie pisze o tym iz MR i MGR mozna laczyc zaznaczone jest tylko iz niektore rzeczy modernizacje moze podejmowac tylko MR a pozostali nie, jakbys mogł podaj strone gdzie to jest byłbym bardzo wdzieczny

a co do wzrostu GVA przez suszarnie to jeden z lepszych wariantów: pisze o tym nawet w instrukcji gdzie podane sa przykłady i suszarnia jest jednym z nich i jest okreslona jako PRAWIDŁOWO a równiez jest przykład dt. maszyn i jest napisane NIEPRAWIDŁOWO. zrobicie jak uwazacie ale ja pisze bez GVA ze wzgledu na to iz składam na wyłacznie maszyny i ciagnik wole spac spokojnie i nie po siwieć w przeciagu tych 5lat a dostac za wszelką cene to ja dziekuje

Opublikowano

Poradzcie mi. Jak wypełnić tabele dotyczące finansowania operacji (tabele V)? Pisze tylko na ciągnik i pług. Całośc ok 260 brutto. Wpisałem tą kwotę w tabeli Vb 26.2 'całkowity koszt operacji' a wpisywać cos obok w 'kosztach kwalifikowanych operacji?

Potem tabela wczesniej - Va 24. koszt realizacji. Tam tesz wpisać owe 260tys? Dalej pole 29, 30. tam wpisuje 260tys czy coś innego? No i ostatnia tabela VI z zestawieniem. Dotyczy osób kupujących maszyny? To chyba najgorsza część całego wniosku :/

Opublikowano

@janczar810

Właśnie chodzi o tą modernizację budynków w połączeniu z MR. Skoro jest to dozwolone to czemu inni MR nie mogą skorzystać? Poza tym we wcześniejszych naborach bardzo dużo ludzi łączyło oba dofinansowania i nie było żadnego problemu.

Opublikowano

vb -wpisujesz w 26.2(zakup maszyn,urządzeń.....)kwote z vat czyli u ciebie te 260 tys brutto i obok koszty kwalifikowane bez vat czyli netto

va - 24. koszt realizacji piszesz te 260 tys brutto

24.1 koszt kwalifikowany czyli bez wat ..netto (pierwszy etap)

24.2 koszty niekwalifikowalne czyli wartoś podatku vat

29 .kwota do wykorzystania-jesli korzystasz pierwszy raz to 300 tys

30. kwota pomocy o jaką wnioskujesz -czyli od ceny netto liczysz zwrot (40-50-60% -ile ci wychodzi dotacji)

Opublikowano

Mam pytanie do userów z lubelskiego.. Mianowicie takie czy dużo z was planuję albo już złożyliście wnioski z GVA czy jednak z samym normalnym wynikiem z ESU bez kombinowania???

Opublikowano
A jak wpisze do wzrostu gva zakup kombajnu podniesie mi plony i jakość to w razie kontroli będą wymagać faktury ze sprzedaży czy jak

Jakim cudem kombajn podniesie ci plony...? Ludzie zacznijcie trochę myśleć to nie boli.... Pozdrawiam

Opublikowano

Mam pytanie do userów z lubelskiego.. Mianowicie takie czy dużo z was planuję albo już złożyliście wnioski z GVA czy jednak z samym normalnym wynikiem z ESU bez kombinowania???

Mój w poniedziałek będzie złożony, 22 ESU + GVA

Opublikowano

A jak wpisze do wzrostu gva zakup kombajnu podniesie mi plony i jakość to w razie kontroli będą wymagać faktury ze sprzedaży czy jak

dobre... :D :D w uzasadnieniu napiszesz że kosiłeś kosą i połowa plonu Ci zostawała na polu ,albo że kosi sąsiad kombajnem który strasznie sypie bo ma dziury w sicie... :D