Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja nie jestem zwolenikiem podawania mocznika bo już mialem bardzo poważny problem z wschodami, powschodziło z 70% i koniec, a koledze praktycznie raz nie wzeszły. Wszystko zależy od roku, W tamtym roku teściu dał mocznik i wschody miał piękne.

ja teraz RSM rozleję

Opublikowano

ja dam tego RSM S ok 200l przedsiewnie pewnie, czyli ok 70kg N, a później pogłównie max 50kg N.. jak będzie ładna pogoda to może rozleje ten rsm pod buraki i rozsieje ewentualne nawozy, ale siać chyba jeszcze nie będę.. 

Opublikowano

witam, czytam ta dyskusje i mam pytanie otoz zakupilem juz mocznik pod buraki oraz saletrzak? to wychodzi na to ze lepiej przed siewem dac saletrzak i wymieszac z gleba a mocznik po głownie? (oczywiscie sol itp tez idzie) w tej kolejności bd ok? drugie pytanie, sial ktos odmiane KAGU? podobno niezla, jakies opinie?.

ponawiam pytanie zwlaszcza o ten azot

Opublikowano

Mocznik be a RSM ok . przecież tam też jest forma amidowa. ja stosuje mocznik od kilku lat i zawsze buraki są dobre. próbowałem na samym saletrzaku ale tu mi nie wyszło może rok nie pasił.

kumpel dał w tamtym roku też mocznik bo tak mu mówiłem i jeszcze w życiu nie miał takich buraków może przypadek nie wiem , a i wschody miał aż za dobre bo się denerwował , że za gęsto nasiał.   

Opublikowano

ja dostarczam buraki do Sudzucker ale pierwszy raz słyszę aby zakazywali stosowania mocznika, chyba że taki zakaz obowiązuje ale  mój inspektor nic na ten temat nie mówił 

Opublikowano (edytowane)

Mocznik be a RSM ok . przecież tam też jest forma amidowa. ja stosuje mocznik od kilku lat i zawsze buraki są dobre. próbowałem na samym saletrzaku ale tu mi nie wyszło może rok nie pasił.

kumpel dał w tamtym roku też mocznik bo tak mu mówiłem i jeszcze w życiu nie miał takich buraków może przypadek nie wiem , a i wschody miał aż za dobre bo się denerwował , że za gęsto nasiał.   

Zenon, ale w RSM jes o wiele mniej mocznika bo tylko 16/100 a w nawozie 46/100 to może dla tego lepiej dać RSM

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

No właśnie :)

o to mi chodziło, wszystko zależy od tego co, kiedy i ile się da. Wątpię żeby 200 kg RSM albo 100 kg Mocznika zaszkodziło, nie są to duże dawki, nie wiem czy ktoś badał jaka ilość mocznika zaszkodzi wschodom. Bo stwierdzenie "mocznik szkodzi" jest bardzo ogólne i nieprecyzyjne.

Opublikowano

Z tego co mnie wiadomo cukrownie nie zalecają stosowania mocznika w buraku z uwagi na to, że mocznik powoduje wzrost melasotworów a wtedy traci cukrownia, bo ma problem z uzyskaniem cukru zawartego w buraku. Na razie plantatorów nie rozliczają z tego parametru (przynajmniej w KSC) ale gdyby do tego doszło to stosujący mocznik, zwłaszcza pogłównie, będa stratni. Natomiast po moczniku buraki rosną jak głupie, przynajmniej liście...Ale chyba nie o to chodzi w tej zabawie żeby hodować liście czy robić cukrowni na przekór....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v