Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie trochę mniej do oddania.Nie zrobiłem kontraktacji to przy zaliczce potrącili za opryski.Co do premii to mimo,że zmniejszyłem areał to wypłacili.Ale co z tego jak z wszystkimi premiami i dodatkami ,późną dostawą i okryciem pryzmy buraki tańsze  jak rok temu.

Edytowane przez pawel177
Opublikowano
3 godziny temu, Camry napisał:

zmniejszyłem o połowę ale wydajność z ha podniosłem i to dziwne ojro dostałem ,z kontraktacji się wywiązałem, cukier na poziomie powyżej 16 z haczykiem, delikatna nadwyżka a tu zaskoczenie bo trzeba dopłacić 4 k no i bida z burakami. a najlepsze to jest to że na koncie portalu plantatorskim nic nie pisze ile jestem im jeszcze winien tylko czary mary - rozliczenia do wypłaty tyle i tyle ,uważam że jeśli się bawimy w te dziwne rozliczenia to wypadałoby aby też wspomnieli o tym zadłużeniu a nie dzwonić do głównej guberni i pytać o szczegóły

Ale u mnie też na serwisie nic nie ma, że trzeba zwrócić ponad dwa koła, powiedziała mi to babka jak dzwoniłam do Wrocławia i zonk, widzę niemiec kręci lewe lody, a ty narodzie płać i płacz 😤

Opublikowano (edytowane)

Coś podjada sobie czy mi się wydaje? Jakichś odchodów nie zauważyłem.. czy jak będę leciał w przyszłym tygodniu na chwościka dodatek zwykłego perytroidu wystarczy??

IMG_20190703_202117.jpg

IMG_20190703_202039.jpg

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Kolego wyjdź nocą. będzie widać gąsienice które powinny zostawiać czarne odchody ,jeśli nie zrobisz szybko oprysku zostaną same łodygi,myślę że zwykły perytroid wystarczy ale zabieg wykonać nocą.Chyba że jest to objaw po jakimś gradzie.

Opublikowano

To drugie zdjęcie to ewidentnie liść podjedzony, a które po gradzie to widać.. szkoda że te kurły z ubezpieczeń inaczej to widzą, ale przynajmniej w tym roku udało mi się trochę wydrzeć grosza za deszcz nawalny..

Będę pryskal chyba zapobiegawczo bo większych objawów nie zauważyłem póki co, ale że żniwa się zbliżają to trzeba oprysk zrobić i kółka zmieniać do zwózki..

To na zdjęciu to chyba nawet nie chwoscik?

IMG_20190626_104845.jpg

Opublikowano

Chyba duet ultra więcej może 0,6l/h chwościk buraka, mączniak prawdziwy, brunatna plamistość liści, rdza buraka

a duet star  przy 1l/h chwościk buraka, mączniak buraka, brunatna plamistość liści

Opublikowano

Różnią się jedna substancją czynną, zaprzyjaźniony inspektor zdecydowanie polecał nam Duett Star, Duett ultra ma działanie zapobiegawcze i interwencyjne, a Star jeszcze wyniszczające. 

Opublikowano (edytowane)

A co powiecie o Tebu dużo tańszy ale chyba i tyle warty? Na Sławęcinie pokazał się chwościk a w Moroczynie zero zawsze pryskałem Ultra duetem

Edytowane przez Andrju65
Opublikowano
7 minut temu, mano napisał:

Na spotkaniu skoro wiosny ( KSC) specjalista  od chwościka mówił aby również dodać Miedzian do zabiegu.

A ile miedzianu na ha dodac

Dnia 3.07.2019 o 13:54, Camry napisał:

zmniejszyłem

Opublikowano

Mam pytanie ile wychodza buraki w innych koncernach niz sudzucker z ciekawosci ile niemiec nas oszukuje

Opublikowano
Dnia 4.07.2019 o 18:17, ansu napisał:

Ja dodaje siarczan miedzi do zwarcia rzędów. Ciekawe czy działało to na chwościka, na mączniaka widzę pomaga.

Jaka jest bezpieczna dawka?

Opublikowano
17 godzin temu, Plagrafi napisał:

Jaka jest bezpieczna dawka?

Niby 0,4%-0,5% jednorazowo w pszenicy, ale ja daję w buraku do każdego kwaśnego zabiegu mikro 2kg/1000l

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v