Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zależności od sytuacji na polu dostosowywałem dawki od 1l beetup+0,15etofol+8gr safari, 1,66+0,2+8gr, 1,33+0,23+10gr.. takie dawki mi wychodzą bo leję cały opryskiwacz na 15ha, np 20l beetupa.. i wychodzi mi ok 180l/ha

• Like 1
Opublikowano

Ja tam nie kombinuje jakieś zamienniki,od kiedy wypuścili na rynek betanal max pro ,niema problemu ,on zwalcza nawet troszke przerośnięte chwasty,kilka lat starczały dwa zabiegi ,rok temu wystarczył jeden

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się, tylko u mnie koszt jednego zabiegu to nawet mniej jak połowa jednego zabiegu betanalem...

A żeby wystarczały 1-2 zabiegi to pole musi być na prawdę czyste. Mi się raz zdarzyło że zakończyłem na 2 na jednym kawałku. U mnie standard 3-4 w ostatnich latach

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano (edytowane)

Jak sie sieje buraki kilkadziesiąt lat ,to chyba ma sie pola w szyku

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

u mnie buraki przez minimum 20 lat idą co trzy lata i nie ma szans aby skończyło się na dwuch zabiegach zwykle idą cztery i musi być czyściutko nie ma opcji zachwaszczenia wtórnego

Opublikowano

I powiedz jeszcze że nie odstawiasz do KSC,gdzie tukalkulacja,w moim rejonie ,kogo zznam to bazuje na betanalu

Opublikowano
9 minut temu, miwigos napisał:

I powiedz jeszcze że nie odstawiasz do KSC,gdzie tukalkulacja,w moim rejonie ,kogo zznam to bazuje na betanalu

przecież betanal ma połowe substancji czynnej co powiedzmy kemifam i kosztuje tyle samo... u mnie na szarłat betanal nie daje rady

Opublikowano

Ja w tym roku już kończę ochrone herbicydowa poszly 3 zabiegi buraki czyste wie ktoś kiedy kasa za pozakwotowe buraki i czy doplacaja coś do tych 40 zl co byla mowa w ksc w tym roku?

Opublikowano

lubelskie LCH pada i pada woda po polu płynie buraki troche wypłukało... ziele blotem zalało (jedynny plus chyba? ) dziś przeszła niezła zlewa  aż się boje zaglądać

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, kamil2509 napisał:

lubelskie LCH pada i pada woda po polu płynie buraki troche wypłukało... ziele blotem zalało (jedynny plus chyba? ) dziś przeszła niezła zlewa  aż się boje zaglądać

lhr też dziś zlewa była już w maju 90 l spadło 

Opublikowano

witam dzis pryskane buraki i po ponad 1 godzinie zaczeło padac na poczatku słabo a pozniej juz mocno pryskane srodkami goltix na ktorym pisze zeby pryskac 6 godzin przed spodziewanym deszczem , betup compact tak samo pisze , etofol nic nie pisze na tym o deszczu i major tez o deszczu nic nie pisze jak myslicie podziała czy co trzeba bedzie z tym zrobic ? wczesniej nie dalo rady pryskac bo upał był juz o godz 9 23 stopnie ciepła było wiec czekalem do wieczora i mialo ine padac .

a siarczan magnezu i mocznik pryskane buraki i zaraz po 30 min deszcz to tez pewnie nie wchłoneły tego  ?

czy po tych srodkach na jesieni bede mogł siac pszenice zimowa oczywiscie po orce ? a wy co zazwyczaj siejecie po burakach ? 

Opublikowano
20 godzin temu, Zenonim napisał:

U nas ltm 148mm w maju z dzisiejszą zlewą. Już ziemia wody nie przyjmuje 

U mnie przez ostatni tydzień spadło już ok 60l,do soboty nie było ,le a górze, teraz aż boję się jechać zobaczyć jak widzę jak u ludzi na równych polach z delikatnymi spadkami sytuacja wygląda

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v