Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To ile cukrowni zostanie zamkniętych w Polsce . Südzucker zdecyduje się na zamknięcie części cukrowni?

ttps://www.mojarola.pl/sudzucker-zdecyduje-sie-na-zamkniecie-czesci-cukrowni/?fbclid=IwAR2pTWkddT4gbsBUzmW9PTGJmjgkqEo-8vkgOTVtW-Ydh4wPuV5A9IxBOcM

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Wojna cukrowni Werbkowice ze Strzyżowem zaczęła się na dobre od kilku lat. Więc nie byłbym zdziwiony gdyby ją zamknęli.

Dwa lata temu rozmawiałem z inspektorem ze Strzyżowa i sam przyznał że jest taka myśl ze strony KSC aby doprowadzić do zamknięcia cukrowni Strzyżów bo to Niemiec.

A co z rolnikami? Czy fizycznie będzie w stanie przerobić materiał gdy połączą wszystkich plantatorów?

Ważne że Niemca nie będzie.

Opublikowano

Mimo wszystko, że ksc namawia plantatorów cukrowni Strzyżów której los podobno już jest przesądzony to widzę że wielu moich znajomych rezygnuje z uprawy buraka. KSC chciało być sprytniejsze żeby nim dużo zostało dali ludziom kontakty po 50 ton z ha i niestety nic z tych buraków nie zostało i właśnie wszyscy Ci podziękowali za współpracę

Opublikowano

ja już bym wolał żeby KSC na mnie zarabiało jak german 

Opublikowano
Dnia 1.02.2019 o 13:11, mano napisał:

Dzisiaj  dostałem sms od cukrowni ksc robią spotkanie. Temat główny szarek komosnik

Ciekawe co wymyślili nowego?

I co w tym temacie?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, MarekUA napisał:

No właśnie ja też nie byłem ktoś coś wie jaki bat na szarka ?

Nic nowego czego potencjalny plantator już nie wie. 

3 minuty temu, beata12596 napisał:

Nic nowego czego potencjalny plantator już nie wie. 

Takie gdybanie, a może wiosna będzie inna niż w ubiegłym roku, a może robić dookoła pola rowek, w który rzekomo miały by wpadać, a może pułapki feromonowe. Żadnych konkretnych pomysłów, które zabezpieczylyby plantacje przed tym dziadostwem. 

Edytowane przez beata12596
Opublikowano
38 minut temu, Andrju65 napisał:

I co w tym temacie?

Co do szarka to nasi specjaliści są na etapie raczkowania. Wszystkie informacje opierali na doświadczeniach innych krajów.

Jest ich chyba ponad 600 gatunków i nie każdy co jest na burakach to ten szkodliwy. Żerują w dzień, w nocy śpią. Żer zaczynają od godziny 9-10 do wieczora.

W zależności jaką mamy temperaturę to inaczej się zachowuje tzn.  gdy jest temperatura między 10-15 stopni to wtedy osobnik chodzi jeśli jest 15-25 to skacze a gdy jest ponad 25-35 stopni to wtedy przemieszcza się latając. Zmienia swój wygląd w zależności w jakim jest stadium rozwojowym.

Gdy  jest wiosna zimna proponują robić rowki dookoła  pola. Gdy jest cieplej stawiać wabiki na SAMCÓW.

Ogólnie poznaliśmy system życia bardziej niż jak skutecznie zlikwidować osobnika.

Unikać siania blisko ubiegłorocznej plantacji, chwastów komosy, szarłat bo to dla nich jedzonko pyszne. I takie tam bla bla bla  tyłek bolał od siedzenia i tyle.

Nieoficjalnie pryskać  pola przed sianiem  chloropiryfosem, zruszać wielorakiem i obserwować.

I jeszcze poruszony był temat ubiegłej kampanii, czyli sucha wiosna mokre lato źle przygotowane pole, głęboki lub płytki zasiew nie odpowiednie zastosowanie śor. brak walki z chwościkiem, problem z kopaniem i przerabianiem przez cukrownie buraków powodem ostatniego miejsca cukrowni Werbkowice a wygrał Malbork w ogólnej kwalifikacji polaryzacja itp.

A jeszcze trzeba "podziękować" zarządowi cukrowni Werbkowice za to że mamy ceny buraka na tym samym poziomie co były, bo był nacisk aby obniżyć.   

Tak z grubsza.

A jeszcze pocieszyli, że szarek pokazuje się okresowo, nie w każdym sezonie w takiej ilości, więc jak w rosyjskiej ruletce, albo będzie albo nie.

Jak ktoś jeszcze był niech coś dorzuci.

• Like 1
Opublikowano

bynajmnie dobrze poczytać ,nasze służby tłumaczyły żeby oprysk robić w nocy bo jakiś mądrala im powiedział i co niektórzy czekali tylko po całym dniu czekania już nie było sensu jechać bo buraki zostały zjedzone ,u nas nasilenie było już trochę mniejsze jak w zeszłym roku ale bez ochrony się nie obejdzie.

Opublikowano

Wczoraj był u mnie inspektor z cukrowni to mówił, ze cukru na swiecie brakuje. To czemu do k... nędzy nie drożeje na giełdach?! Gdzie jest prawo popytu i sprzedaży? Co do zamykania cukrowni przez sudzuker to mówił ze nic nie wie na ten temat.

Opublikowano

a co ma powiedzieć wersja nie oficjalna boi się prace stracić takie czsy ,a sudzucker podobno się już wysprzedał z cukru pewnie poszedł do jakiejś spółki córki i tam będą dzielić zyski

Opublikowano

Czy ktoś z Was lub waszych znajomych, rodziny sprzedał akcje KSC w tamtym roku spółce LEO? Chyba niezły wałek ktoś próbował zrobić na tych akcjach skoro prokuratura się za to wzięła i policja przesłuchuje wszystkich sprzedających. Może ktoś wie coś więcej na ten temat? 

Opublikowano

U mnie na polach i w najbliższej okolicy póki co nie było większego jakiegoś nasilenia szarka, a zalecenia żeby nie siać koło buraczyska czy rzepaku bardzo pomocne, zwłaszcza dla mnie jak mam w jednym miejscu dużo pola i w tym roku będę miał i koło buraczyska i koło rzepaku .. póki jest doplata cisnę jeszcze buraka te dwa lata, później z tego schodzę, mam trochę dosyć, jak było pisane - wcześniej się śmiali ci co brali dopłaty a nie siali, a teraz się śmieją ci co posprzedawali limity a teraz dalej będą siać a tu człowiekowi nie dodadzą 50-100t do limitu..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v