Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam,  mam takie pytanie nie uprawiałem buraków cukrowych nigdy a chciałbym zacząć ,czy coś stoi na przeszkodzie ,czy trzeba podpisywać jakieś kontraktacje i czy wogóle mogę zacząc je uprawiać nie mając kwoty buraczanej ?Podobno kwoty zostały zniesione tylko jak to wygląda w praktyce?Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi

Opublikowano

Jasne, że możesz o ile inspektor który ma pod sobą Twój teren na to pozwoli. Pierwsze poszukaj jaka cukrownia jest w okolicy, zadzwoń tam i niech pokierują Cię do odpowiedniego człowieka. On wszystko dalej wytłumaczy. W Ropczycach gdzies pod koniec lutego podpisujemy nowe umowy. 

Opublikowano (edytowane)

U nas też wszyscy wożą do Ropczyc okolice Opatowa woj świętokrzyskie.Czy uprawa na klasie 4  z uregulowanym ph ma szanse powodzenia czy to za słabe ziemie?I jak z kosztami ,możecie podać chociaż w przybliżeniu nakłady na 1 ha i mniej więcej cene 1 tony buraków?

Edytowane przez slonju77
Opublikowano
42 minuty temu, slonju77 napisał:

U nas też wszyscy wożą do Ropczyc okolice Opatowa woj świętokrzyskie.Czy uprawa na klasie 4  z uregulowanym ph ma szanse powodzenia czy to za słabe ziemie?I jak z kosztami ,możecie podać chociaż w przybliżeniu nakłady na 1 ha i mniej więcej cene 1 tony buraków?

Poczytaj 3-4 strony wstecz i wszystkiego się dowiesz. Po co powielać wciąż to samo. Swoją drogą nie umiem wytłumaczyć jednej rzeczy, mam pole o ph niecałe 4 w jednym końcu i ponad 4 w drugim. Sypałem wapno przez ostatnie lata i obornik na zmianę. Nic się nie zmieniło w wynikach badań ale jest to najbardziej urodzajne pole w gospodarstwie. Jak to wytłumaczyć??? Buraki też wychodzą tam najlepsze. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ansu napisał:

5,5ha faktura 56 506,97 zł + za wysłodki 4500zł. Dla mnie to rok rekordowy nie zawsze tak jest. brutto

56 Tysi to rozumiem że za oddane buraki z tych 5,5 ha ,a wysłodki to co?Rozumiem że przysługują za oddane buraki i można je sprzedać .A jaki mniej więcej miałeś nakład?Oczywiście jeśli to nie tajemnica

Opublikowano

Trudno to policzyć ponieważ 1 wszystkie maszyny swoje mam używane modernizowane, naprawiane.. obsługiwane osobiście siewnik, kombajn  koparka do wapna 2 Pod buraki to kilka lat wcześniej już się przygotowuje pole. 3 Nie wiem jak liczyć siedzenie przed komputerem i czytanie , czy jeżdżenie po Polsce i oglądanie szkolenie. 4 Nie co rok jest tak rekordowo, a nawet w tym roku sąsiad zebrał może 30t/ha bo mu zarosły chwastami myślał, że wyplewi ręcznie. jest jeszcze 5, 6, i 7. Jak wszystko pójdzie dobrze to 5tys/ha to mało.

Opublikowano
25 minut temu, slonju77 napisał:

56 Tysi to rozumiem że za oddane buraki z tych 5,5 ha ,a wysłodki to co?Rozumiem że przysługują za oddane buraki i można je sprzedać .A jaki mniej więcej miałeś nakład?Oczywiście jeśli to nie tajemnica

Chcąc zrobić wszystko na odpowiednim poziomie, koszt uprawy buraka to 4500-5000 zł/ha - nawożenie, ochrona, mniej więcej paliwo, nasiona, usługowy zbiór

Opublikowano

kurczę to może i ja przestanę sypać pk...

mi z 14ha wyszło dowypłaty z cukrowni 104tys, -kopanie 14tys, nawozy z 15tys, opryski pewnie z 10 = 65tys/14 =w przybliżeniu 4,5tys/ha - jakieśkoszty swojej pracy, amortyzacje, ubezpieczenia - to może czyściocha z 3,5tys/ha. (tyle dobrego że udało mi się znajomemu troszkę nadwyżki oddać to do tego można doliczyć ciche +10tys)

szału nie ma, nie piszcie głupot, zwłaszcza jak nie podpisali porozumienia to niech tych głupot nie czytają.. kuźwa jak z fasolą- chwalmy się jak to jest super, a zaraz będziemy płakać...

Opublikowano

Mam kolegą któremu wszystko się opłaca: np kosztów ciągnika nie liczy, bo przecież ma, a i tak by stał i teść z teściową za darmo przychodzą więc jaki to koszt.

A jak czasem trzeba dołożyć bo coś nie tak pójdzie to trzeba również wkalkulować. Fajnie jak rok rekordowy

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, skywalker89 napisał:

kurczę to może i ja przestanę sypać pk...

mi z 14ha wyszło dowypłaty z cukrowni 104tys, -kopanie 14tys, nawozy z 15tys, opryski pewnie z 10 = 65tys/14 =w przybliżeniu 4,5tys/ha - jakieśkoszty swojej pracy, amortyzacje, ubezpieczenia - to może czyściocha z 3,5tys/ha. (tyle dobrego że udało mi się znajomemu troszkę nadwyżki oddać to do tego można doliczyć ciche +10tys)

szału nie ma, nie piszcie głupot, zwłaszcza jak nie podpisali porozumienia to niech tych głupot nie czytają.. kuźwa jak z fasolą- chwalmy się jak to jest super, a zaraz będziemy płakać...

Mało kto osiąga takie plony, przede wszystkim musi rok przypasować... Ważna jest średnia wieloletnia, a nie pojedyncze wyskoki. U mnie w okolicy plantatorzy raczej myślą o przenosinach z P&L do KSC lub o rezygnacji/ograniczeniu uprawy buraka. Mało kto chce zwiększać. Tyle pieniędzy poszło na modernizację cukrowni w Środzie, a tu się okazuje, że może być dużo mniej surowca niż było zakładane. Swoje robi w naszym rejonie  wredny inspektor D. K.  Ledwo studia skończył, a rozstawia po kątach wieloletnich plantatorów i ustawia wszystko pod tatusia uprawiającego buraki. Najwyżej będą siać buraki w doniczkach koło cukrowni, skoro jest przyzwolenie na takie traktowanie rolników...

Edytowane przez Gość
Opublikowano
6 godzin temu, slonju77 napisał:

Przyjmijmy że to około 50 ton czyli wszystko co ponad to zysk ,konkretna odpowiedż

Nie do końca tak jest.. Wszystko zależy od ceny a cena zależy od cukru.

Przy 10 zł potrzeba ok. 50 t, ale przy 12 zł trzeba już prawie 10 t mniej. Opłacalność w dużym stopniu warunkuje też kontraktacja a dokładniej to czy trafimy w planowany plon

Opublikowano
15 godzin temu, lambogrand napisał:

A w sudzucker sąsiad mówił że faktura przyszła po 70zl za tone to jakieś jaja są

kolego tylko faktura to faktura i faktycznie po 70 zł za tonę i jeszcze od tych 70zł odcinają na opryski jak ktoś brał na cukrownie to wychodzi koło 14 euro tyle dostanie 

To przyznawać się plantatorzy sudzuckeru do kogo dzwonili prawnicy i chcą składać pozew odnośnie  zaniżania cen burak i złe umowy 

Opublikowano

No niestety solidarność sprzedała Polskę.. A co gorsza ci ludzie cały czas są w rządzie, tylko partie zmieniają... Jak kiedyś przez szlachtę nastąpiły rozbiory Polski tak teraz w naszych czasach jest podobnie. Nieliczne zakłady zostały takie jak np. KSC.

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v