Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale i chwasty wzięło jak trzeba(przynajmniej tak mówi :P). Ja dopiero od niedawna "sie w to bawie" i sam sie ucze na błędach :D Ale w tym roku to masakra z tymi chwastami. Już dawno tyle sie nie najeździłem z opryskiwaczem... :/ 

Opublikowano (edytowane)

Najwięcej chwastów zwalcza fenmedifam+desmedifam+etofumesat+... i tutaj młotki lenacyl dodali kosztem zmniejszenia etofumesatu co - moim zdaniem - chlorydazon pyrazonem dawniej zwanym lepiej by z rdestami sobie radził a nie zmuszał do redukcji etofumesatu bo jeszcze i szarłaty lubi taka mieszanina zostawić (ta z lenacylem). Betanal Maxx (czy ile tam tych iksów) nazwali pewnie już jakie podróby pod innymi nazwami, tylko trzeba w dzielonych dawkach i nie zafujarzyć terminu pierwszego zabiegu (lepiej za wcześnie niż za późno). Cała reszta środków to już celowe a to na trawy a to na mlecze czy inne złożone, babki czy motylkowe (errata. jak dureń czego nie potrafi odkryć to przynajmnie nazwę zmieni i tak teraz złożone to astrowate a motylkowe bobowate magistry ponazywali bo przecież magistry i wkład do Nauki wnieś każdy ma ambicję choćby tylko zamentu w nomenklaturze) a to na rzepaki z samosiewu tylko jakoś na skrzyp nie wynaleźli interwencyjnych środków w większości upraw dwuliściennych.
Jeden cyrkowiec naukowy jak go zapytałem o biochemię skrzypu bo przypadkiem kiedyś udało mi się go w burakach jakimiś odżywkami poparzyć po dziś dzień się nie odzywa.

Przesiewane buraki to pole pewnie już jakieś opryski widziało i należało by uwzględnić zwłasza lenacyl, etofumesat, metamitron i sulfonamid z Safari bo się nieco skumulują przy powtórnym stosowaniu. <edit> a i chlopyralid od razu się nie rozkłada na podstawie moich obserwacji<end edit>
Ulotki nieco mogą sugerować w akapicie z ciągiem "maksymalna dawka w sezonie" czy jakoś tak.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, Mati2812820 napisał:

Będę przesiewał buraki, więc na ten.

A było już coś stosowane i jakiego zachwaszczenia się spodziewasz.

Opublikowano

Co to może być, te środki takie ? Żeby to było rsmem spowodowane to trochę wątpię, bo daje już 3 lata i nigdy czegoś takiego nie było.. a jest tego dosyć sporo..

Susza była do tych deszczy, ja obstawiam problemy z borem przez tą suszę ? Grad delikatny też je trącił.. i podgryzanie swoją drogą..

IMG_20180517_161042.jpg

IMG_20180517_161039.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, skywalker89 napisał:

Te srodeczki to tak niemrawie malutkie takie wychodzą...

Kolego weź sprawdź czy nie masz nigdzie szaraka na plantacji u mnie buraki miały po 2 pary liści właściwych to gryzł serduszka podobnie wyglądały buraki

Opublikowano

No tak jak wspomniałem coś tam niektóre buraki podgryzione, ale jakby to był Szarek to by w jednym miejscu nie był jeden przy drugim a tak w rzędzie załóżmy że co któryś tam.. no ale co, te buraki raczej odbiją, będą rosły ? Z daleka buraki wydają się syper.. dodam że mam na najlepszych kawałkach te buraki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v