Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Świętokrzyskie. Kolego ja pryskałem proteusem i powiem szczerze efekt był mizerny dodam ze oprysk wykonywany był w nocy a dawka była 2l ha także myślę ze nie mała w tym roku chodzę co dzień na plantacje i obserwuje jak tam straty poza tym co dzień pryskam rożnymi wynalazkami bo za bardzo nie chce przesiewać plantacji 2 rok z rzędu 

Opublikowano
1 godzinę temu, androproteam napisał:

Jutro planuje pryskac buraki od samosiewow rzepaku etos 0,2l +safari 20g czy moge dodac do tego cos od robaka np cyperkill max?

Aż 20 g safari, chcesz mieć lotnisko na polu. daj 10 i za tydzień drugie 10 plus olej. Tydzień temu pryskałem  kemifarmem w  dawce 0,4 i gramicydem 0,5 na owsik i rzepak poległ.

Opublikowano

ja pryskalem w czwartek kemifam 0,7 kemiron 0,15 i lebiode pali ale byla duza i boje sie ze odbije a przytulia sobie nadal rosnie, jutro jade pyramin turbo 1,5l i o,2 kemironu powinno dobic lebiode i wyczyscic przytulie.

Opublikowano (edytowane)

Ja do tej pory pryskałem według zaleceń inspektora betenal max pro/goltix/kosynier wszystkich po litrze, i nie zawsze było czysto najczęściej szarłat wychodził. Do tego zdażyło się już dwukrotnie lekko przypalić buraki drugim zabiegiem. Pierwszy gdy pokaże się zielsko drugi po ok 2tyg. od pierwszego. I teraz pytanie czy macie jakąś skuteczniejszą miksturę? Może samo dodanie 0,2 asahi pomoże.

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano

Szarek komośnik u nas w zeszłym roku dziesiątkował plantacje nie które były przesiewane ,doszliśmy do wniosku że skutek jest po zastosowaniu dursbanu z cyperkilem leżało go padłego od groma a naloty były nowych, do tego stopnia że na jednym metrze kwadratowym można było zebrać 20-50 szt. opryskiem jechaliśmy bez reguły czy rano w południe czy w nocy w tym roku zaczęło sie już od nowa zobaczymy jakie nasilenie co do proteusa to beznadzieja. Oprysk co tydzień zdychać zaczynają dopiero po 48 godz. 

Gość margolka_86
Opublikowano

Camry a w jakiej proporcji ten dursban z cyperkillem? My tez walczymy - okolice hrubieszowa 😏

Opublikowano
20 godzin temu, monix napisał:

dajesz 1 l belvedere 1 l goltixu  i 10 g safari

jeśli to pytanie i do mnie, to tak. Tak mi doradził instruktor i tu na forum. W tym roku pierwszy raz będę stosował Safari. Na forum mi doradzono dodac też 0.2l Asahi co zabezpieczy buraki. W tamty roku jechałem Betanal + Goltix w dawkach większych niż zalecane i burakom nic nie było :D 

Opublikowano
56 minut temu, margolka_86 napisał:

Camry a w jakiej proporcji ten dursban z cyperkillem? My tez walczymy - okolice hrubieszowa 😏

Dawka 1litr dursbanu i setka cyperkilu max pryskałem w czwartek dziś pryskam na chwasty i schodzę na 0.6 dursbanu i piędziesiątka cyperkilu ,znalazłem dwa duże osobniki zdechłe i jednego mniejszego przedszkolaka ale żywego natomiast jest pchełka która podgryza 

Opublikowano
Panowie mam problem, dziś mija 2 tyg od kiedy buraki były zasiane, wzeszlo może 10 procent, dodam że po siewie przyszła burza i ładnie spadalo. Czekać jeszcze czy przesiewac
Opublikowano

jak zaklepało i zaschło  to raczej przesiewać a jak pada deszcz to wzejdą myślę

1 godzinę temu, kuba24051 napisał:

ja dziś leciałem 2 zabieg Betanal MaxxPro 1.25L + Goltix 1.30L + Safari 20g. rzepak wali sie niemiłosiernie

i nic się nie dzeje z burakami po safari

Opublikowano
18 godzin temu, Skoczek1994 napisał:

Ja do tej pory pryskałem według zaleceń inspektora betenal max pro/goltix/kosynier wszystkich po litrze, i nie zawsze było czysto najczęściej szarłat wychodził. Do tego zdażyło się już dwukrotnie lekko przypalić buraki drugim zabiegiem. Pierwszy gdy pokaże się zielsko drugi po ok 2tyg. od pierwszego. I teraz pytanie czy macie jakąś skuteczniejszą miksturę? Może samo dodanie 0,2 asahi pomoże.

Mieszanka bdb, tylko odstępy między zabiegami za duże. Pierwszy zabieg 7-10 dni po siewie kiedy chwasty są w fazie liścienia (faza buraka nie ma znaczenia), drugi zabieg 7-10 dni po pierwszym (wg kalendarza), trzeci zabieg 7-10 dni po drugim- chociaż ja go często opóźniam i patrzę czy wschodzą chwasty. Ja pryskam jeszcze mniejszymi dawkami (3x Belvedere 0,6,  0,7,  0,8l/ha, Goltix 3x0,7l/ha, 3x Kosynier 0,9,  1,  1,1l/ha) i na polu nie mam ani jednego chwasta. Zrób odstępy między zabiegami takie jak mówiłem i będzie czysto. 

Opublikowano

monix napisał:

jak zaklepało i zaschło  to raczej przesiewać a jak pada deszcz to wzejdą myślę

1 godzinę temu, kuba24051 napisał:

ja dziś leciałem 2 zabieg Betanal MaxxPro 1.25L + Goltix 1.30L + Safari 20g. rzepak wali sie niemiłosiernie

i nic się nie dzeje z burakami po safari

a nie wiem bo dopiero dzis dodalem safari na 2 dawke, na 1 nie dawalem ;) ale co roku dodaje i nic nie jest burakom ;)

Opublikowano
14 godzin temu, Camry napisał:

Szarek komośnik u nas w zeszłym roku dziesiątkował plantacje nie które były przesiewane ,doszliśmy do wniosku że skutek jest po zastosowaniu dursbanu z cyperkilem leżało go padłego od groma a naloty były nowych, do tego stopnia że na jednym metrze kwadratowym można było zebrać 20-50 szt. opryskiem jechaliśmy bez reguły czy rano w południe czy w nocy w tym roku zaczęło sie już od nowa zobaczymy jakie nasilenie co do proteusa to beznadzieja. Oprysk co tydzień zdychać zaczynają dopiero po 48 godz. 

Kolego to ja stosuje na niego dursban z decisem w dawce 1litr dursbanu i  250 mililitrów decisu a kolejny oprysk robię dursban z cyperkilem w takiej dawce jaka ty stosusujesz to nic innego jak nurella tylko ja u siebie po nurelli nie widziałem efektu  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v