Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zawsze daje na pierwszy zabieg daje po 1.2l betanal goltix i kosynier a na dwa kolejne  po litrze. Tylko ze z braku pierwszy zabieg byl zawsze opozniony i stad wieksze dawki.. Ale pozniej czysto do zbioru

Opublikowano
30 minut temu, miwigos napisał:

Dawki podaj i cena natto takiej mikstury

to było na 2019 r  na 2020 mam juz przyszykowne inne opryski w dokładnie tych samych substancjach aktywnych i stężeniach wiec podam dawke i cene na 1ha

1. Beetup Compact 160 SC   2L/ha   88,8zł/ha
  2. Kemiron koncentrat 500 SC  0,2L/ha   29,4zł/ha
  3. Domino 700 SC    1L/ha   122zł/ha
  4. Major 300 SL   0,25L/ha  36zł/ha
Opublikowano

Z mojego doświadczenia robię tak,  zmniejszam ilość wszystkich środków, bo stosuję mieszaninę kilku w jednym zabiegu na ha ale dodaję aminokwasy.

Efekt jest taki, że chwasty są niszczone praktycznie w najwyższych dawkach, a w rzeczywistości są stosowane minimalne dawki w zabiegu i co za tym idzie  nakład jest mniejszy i w kieszeni zostaje więcej.

To stan z 11-06-2019

20190611_155326.jpg

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze tam zajżalem ,bez logowania idzie wejść

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Mnie przyszła już kasa za buraki. Standardowo 30 dni po odstawieniu w KSC Krasnystaw. Przy plonie fizycznym, słabym w tym roku, 68 t/ha i cukrze 17.3 wyszło średnio do wypłaty po odliczeniu nasion transportu, załadunku i innych potrąceń ok 8150 zł/ha do tego dopłata bezpośrednia i buraczana i za sprzedane wysłodki ok 750 zł/ha.

Szału nie ma ale też nie tragedia jak na wyjątkowo suchy rok i wyjątkowy atak chwościka.

Opublikowano

A w sudzucker za 70 ton z ha, 5540 mi wyszło. z wysłodkami Ale to pieniądze co na konto przyszły i dostałeł do ręki, nie faktura bo to całkiem inna bajka. Co innego  piszą a co innego przysyłają. 

Ale już wyleczyłem się z  buraka. 

Opublikowano
58 minut temu, Alio napisał:

Mnie przyszła już kasa za buraki. Standardowo 30 dni po odstawieniu w KSC Krasnystaw. Przy plonie fizycznym, słabym w tym roku, 68 t/ha i cukrze 17.3 wyszło średnio do wypłaty po odliczeniu nasion transportu, załadunku i innych potrąceń ok 8150 zł/ha do tego dopłata bezpośrednia i buraczana i za sprzedane wysłodki ok 750 zł/ha.

Szału nie ma ale też nie tragedia jak na wyjątkowo suchy rok i wyjątkowy atak chwościka.

Coś Ci się kolego pomyliło, bo mi cukier wyszedł 17,4, i przy tym plonie co mówisz to mało co więcej wychodzi ale brutto z kosztami, minus koszty to podejrzewam że pomyliłeś 8 z 5 albo 6.

Wysłodki też drogo handlujesz, ja sobie policzyłem to wychodzi mi 450zl/ha

Opublikowano

U nas w Wlkp po 2000 i wiecej  auto wychodzi. Moje w końcu wzięli do Gostynia P&L. Odbiór poniedziałek a nadal nie ma wyników, przed chwilą sprawdzałem.  Jedynie zanieczyszczenie od 8 do 9. Zawsze to tak długo trwa?

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, massei8 napisał:

Miejska Górka 6150zł/ha za buraka przy 58 t plus 1000 zł za wytłoki do ha doszło

Po ile u was wysłodki, mi odkupili po 35 a sam po 40 zł sprzedałem prze inspektora, oni po 45 sprzedali. Dają 1/4 tonażu to wychodzi po 45 wychodzi 785 zł/ha. Przy 70 tonach buraka z ha.  

massei8 ty wysłodki sprzedałeś  po 70 zł że tak ci wychodzi??   a tyle kasy za te 58 ton to na konto ci przyszło po transporcie, nasionach i  opryskach.  i tyle kasy 

Edytowane przez tomek73
Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

U nas w Wlkp po 2000 i wiecej  auto wychodzi. Moje w końcu wzięli do Gostynia P&L. Odbiór poniedziałek a nadal nie ma wyników, przed chwilą sprawdzałem.  Jedynie zanieczyszczenie od 8 do 9. Zawsze to tak długo trwa?

Wyslodki spokojnie po 50 zl mozna sprzedac. 

Opublikowano
tomek73 napisał:

7 godzin temu, massei8 napisał:

Miejska Górka 6150zł/ha za buraka przy 58 t plus 1000 zł za wytłoki do ha doszło

Po ile u was wysłodki, mi odkupili po 35 a sam po 40 zł sprzedałem prze inspektora, oni po 45 sprzedali. Dają 1/4 tonażu to wychodzi po 45 wychodzi 785 zł/ha. Przy 70 tonach buraka z ha.  

massei8 ty wysłodki sprzedałeś  po 70 zł że tak ci wychodzi??   a tyle kasy za te 58 ton to na konto ci przyszło po transporcie, nasionach i  opryskach.  i tyle kasy 

Nie to bez odliczaniu, za auto tak 2500 liczyłem

Opublikowano
11 godzin temu, skywalker89 napisał:

Coś Ci się kolego pomyliło, bo mi cukier wyszedł 17,4, i przy tym plonie co mówisz to mało co więcej wychodzi ale brutto z kosztami, minus koszty to podejrzewam że pomyliłeś 8 z 5 albo 6.

Wysłodki też drogo handlujesz, ja sobie policzyłem to wychodzi mi 450zl/ha

Nie wiem co mogłem pomylić. Wziąłem kwotę brutto do wypłaty z faktury. Podzieliłem przez ilość obsianych ha z umowy i wyszło co wyszło. 

Trzeba brać pod uwagę, że przychód z ha pomimo równej ceny dla wszystkich zależy głownie od ilości kontraktowanych buraków czyli mówiąc krotko ile ton pójdzie po 127.89 brutto a ile po 40 zł. Mnie się udało w tym sezonie "wysępić" 73 t/ha do umowy i plan wykonałem w 100% - tylko 11t nadwyżki.

Za wysłodki to w tym sezonie standardowa cena była 1200-1400 brutto za auto a miałem 4 auta. Żadnych pomylek z mojej strony.

Oczywiście na konto przeszło 90% należności a pozostałe 10% do końca lutego zgodnie z umową.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v