Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z wszystkimi możliwymi dodatkami cena nie przekracza 95 zł.Co prawda dodatków jest ok 50 zł ale cena wyjściowa jest 48 ( w ubiegłym roku wynosiła 69) co jest śmiechem na sali.Jak już wcześniej pisałem wyliczyli sprzedaż cukru na poziomie 200 euro za tonę co jest wielkim przekrętem.Przecież na giełdzie cukier nie spadł poniżej 320 usd.Wygląda,że sprzedawali za pół ceny i to nam wciskają.Bandyctwo

Opublikowano
2 godziny temu, pawel177 napisał:

Z wszystkimi możliwymi dodatkami cena nie przekracza 95 zł.Co prawda dodatków jest ok 50 zł ale cena wyjściowa jest 48 ( w ubiegłym roku wynosiła 69) co jest śmiechem na sali.Jak już wcześniej pisałem wyliczyli sprzedaż cukru na poziomie 200 euro za tonę co jest wielkim przekrętem.Przecież na giełdzie cukier nie spadł poniżej 320 usd.Wygląda,że sprzedawali za pół ceny i to nam wciskają.Bandyctwo

Szkoda sie denerwowac jakod ksc oplaca sie zaplacic po 26,29 EURO a oni licza ponad rok i tak zeby nic niedac albo wymyslac jakies doplaty lto zasieje a pozniej wlicza to w cene wielki przekret ciekawe czy niemcom tez tak płacą

Opublikowano

ja tez zasiałem ostatni rok buraki za bardzo pracochłonne i za dużo kosztów trzeba włożyć aby później i tak sudzucker tak wyliczył że się wychodzi na przysłowiowe 0, jak nie susza to jesienią mokro i wyjdź tu na swoje, najgorsze jest to że państwo nic nie robi aby to zmienić podobnie z rynkiem wołowiny

Opublikowano

i tu Bartek jesteś w błędzie ,powinna być ochrona rynku rolnego ,konkurencyjność między państwami, między innymi kłaniają się nie równe dopłaty ,dopłaty do exportu itd. wystarczy przyjrzeć sie Niemcom Francji jak oni to robią

Opublikowano
2 godziny temu, tomek73 napisał:

Mi z Sudzucker 28 czerwca przyszło 1100 zł . 

Przyszło Ci? Mi wg faktury która jest na portalu plantatorskim mają przelać jeszcze niecałe 4000 i jak do tej pory nic nie przyszło. Jak się ostatecznie okaże, że to ja mam im wrócić 4k to sr** na buraki. Ostatni raz złodziejom będę nabijał kasę....

• Haha 1
Opublikowano

ja buraków nigdy nie miałem bo jak widzę ludzie chodzą i ręcznie pielą pola na okrągło to myślałem że musi się to opłacać bardzo jak tam im się chce ale to nie prawda? lol

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, kozik251 napisał:

Te 4 tysiące to odbiją na ładowarkę i nasiona ...... Jak nie masz nic to już nie przyjdzie bo kasa była w piątek o 15 już.

Dokładnie tak. Dzwoniłam dzisiaj do Wrocławia i mówię, że nie przyszła żadna kasa za buraki na konto i pewnie będę musiała dopłacać zażartowałam, okazało się, że muszę dopłacić 2200! Do wypłaty było 2500 tys potracili za nasiona, za obsługę dostawy i braki na koncie. A gdzie premia za późną dostawę, za okrycie pryzmy i z tym nawet zabrakło przy polaryzacji 16,14 bodajże . Dzwoniłam po tym tel do swojego byłego już inspektora, który też był lub jest, tego nie wiem, plantator em to powiedział, że jemu podstawa wyszła po 85 zł(!) i jest tak samo zadowolony jak ja. 😤 Koniec w tym roku z niemieckim złodziejem! Nigdy więcej nie zakontraktujemy do niego nawet dwóch buraków! Dziwnym trafem niekiedy zdarzały się trudne lata, gdzie a to dziki, bobry albo szarnik robił nam robotę w burakach i zawsze byliśmy na plusie, a w tym roku, jak zamknęli cukrownię Strzyżów, bo dużo plantatorów przeniosło się do Werbkowic to trzeba dopłacać, ciekawe 🤔😤. Ale co dla chama zrobisz? To on rozdaje karty i na koniec chce jeszcze ud***ć niegrzeczny h, którzy poodchodzili. 

Edytowane przez beata12596
Opublikowano
1 godzinę temu, beata12596 napisał:

Dokładnie tak. Dzwoniłam dzisiaj do Wrocławia i mówię, że nie przyszła żadna kasa za buraki na konto i pewnie będę musiała dopłacać zażartowałam, okazało się, że muszę dopłacić 2200! Do wypłaty było 2500 tys potracili za nasiona, za obsługę dostawy i braki na koncie. A gdzie premia za późną dostawę, za okrycie pryzmy i z tym nawet zabrakło przy polaryzacji 16,14 bodajże . Dzwoniłam po tym tel do swojego byłego już inspektora, który też był lub jest, tego nie wiem, plantator em to powiedział, że jemu podstawa wyszła po 85 zł(!) i jest tak samo zadowolony jak ja. 😤 Koniec w tym roku z niemieckim złodziejem! Nigdy więcej nie zakontraktujemy do niego nawet dwóch buraków! Dziwnym trafem niekiedy zdarzały się trudne lata, gdzie a to dziki, bobry albo szarnik robił nam robotę w burakach i zawsze byliśmy na plusie, a w tym roku, jak zamknęli cukrownię Strzyżów, bo dużo plantatorów przeniosło się do Werbkowic to trzeba dopłacać, ciekawe 🤔😤. Ale co dla chama zrobisz? To on rozdaje karty i na koniec chce jeszcze ud***ć niegrzeczny h, którzy poodchodzili. 

oni z wszystkimi tak robią ci co zostali dostali 1 euro w maju a teraz to zabrali przy rzliczeniu rocznym

Opublikowano

No i wytłumaczono mi przez tel, że z moje 4 koła nie wystarczą nawet na pokrycie obsługi itd, co więcej mam jeszcze 2000 im wrócić... Ostatni raz te syfy rosną na moim polu, tyle nakładu, czasu na tą uprawę i na końcu po d*pie...

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, master20002 napisał:

No i wytłumaczono mi przez tel, że z moje 4 koła nie wystarczą nawet na pokrycie obsługi itd, co więcej mam jeszcze 2000 im wrócić... Ostatni raz te syfy rosną na moim polu, tyle nakładu, czasu na tą uprawę i na końcu po d*pie...

Tragedia z tym niemcem, dzisiaj weszłam na portal plantatorski i podstawowa cena buraków u mnie to nie całe 86 zł(!), no i do oddania 2200, nie dostaliśmy premii lojalnościowej 🙄😲 chyba za to, że przeniesliśmy się do KSC. 

Edytowane przez beata12596
Opublikowano

U mnie wyszły po 91, nie wykonałem planu bo w maju grad mi sciął buraki, więc nie było też nadwyżki, normalny termin odbioru więc zero dodatku za wczesny czy późny odbiór i stąd ten mój dług...

Opublikowano
38 minut temu, beata12596 napisał:

Tragedia z tym niemcem, dzisiaj weszłam na portal plantatorski i podstawowa cena buraków u mnie to nie całe 86 zł(!), no i do oddania 2200, nie dostaliśmy premii lojalnościowej 🙄😲 chyba za to, że przeniesliśmy się do KSC. 

Kto nie zasial dla niemca burakow albo mniej niz sirednia z 2 lat niedostal tych dziwnych premi

Opublikowano
17 minut temu, monix napisał:

Kto nie zasial dla niemca burakow albo mniej niz sirednia z 2 lat niedostal tych dziwnych premi

Jak w ubiegłym roku zwalniali u nas w cukrowni dyrektora ( chyba za mało się wykazał🤨) to dostał sowitą premię za milczenie, dokładnie zacytowałam naszego inspektora, tylko na jaki temat i w stosunku do kogo to milczenie go obowiązywało już nie chciał powiedzieć. Dziwne sytuację, dziwne układy i jedno wielkie złodziejstwo. 

Opublikowano
21 godzin temu, monix napisał:

Zasiałem mniej niż średnia i dostałem ważne było aby zasiać

Opublikowano

zmniejszyłem o połowę ale wydajność z ha podniosłem i to dziwne ojro dostałem ,z kontraktacji się wywiązałem, cukier na poziomie powyżej 16 z haczykiem, delikatna nadwyżka a tu zaskoczenie bo trzeba dopłacić 4 k no i bida z burakami. a najlepsze to jest to że na koncie portalu plantatorskim nic nie pisze ile jestem im jeszcze winien tylko czary mary - rozliczenia do wypłaty tyle i tyle ,uważam że jeśli się bawimy w te dziwne rozliczenia to wypadałoby aby też wspomnieli o tym zadłużeniu a nie dzwonić do głównej guberni i pytać o szczegóły

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v