Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak myślicie jeśli buraki są w fazie liścieni i zapodam w odstępie 4 dyniowym 2x 8 g safari 2x1l goltixu 2x0,7 belveder forte i 2x 0,5 Kosyniera i 2x0,5 AtpolanBio czy buraki przetrwają??

Opublikowano

Orientujecie się od jakiej fazy buraka można pryskać na jednoliścienne? Mam trochę perzu wokół słupów i studni. A drugie pytanie czy betanal z goltixem zniszczą szczypior cebuli czy tylko gorączka mi zostaje? 😀

Opublikowano

dzisiaj pryskalem na usłudze u takiej kobiety to lala 1,5l betanalu, 1l goltix, dursban1l i cyperkil 150ml i mówiła że co roku Tak daje;) A dodam że na pierwszy zabieg i dopiero wschody po deszczu

Opublikowano (edytowane)

spacer.pngchyba odwiedzil i mnie szarek, w chlodne dni chyba nie żeruje? Do której fazy rozwoju zagraża plantacji? Bo te pogryzione to buraki z pierwszych wschódw dużych szkód nie wyrządził bo było sucho i nie zeszły wszystkie.

IMG_20190430_174001_6-1.jpg

IMG_20190430_173727_1.jpg

Edytowane przez Jasio88
blad w pisowni
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, rogerr33 napisał:

Co przy takim juz chwastem zrobić? Planuję

Betup trio 1.5l

Golix 1l 

Ethofols 0.1l 

Jak uważacie? 

20190430_170759.jpg

Myślę, że nie ma tutaj tak źle, najwięcej widzę rzepaku, piszesz o safari, daj na 1 zabieg 1,5l beetupa 1l goltixu i z 8-10gsafari i będzie dobrze, etofol już odpuść bo etofumesat jest w beetup trio, w 1,5l dasz 90g, a on rzepaku i tak nie bierze, ja to w ogóle metamitron chyba odpuszczam, tak jak tu ktoś pisał -za drogi ten składnik

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
11 minut temu, skywalker89 napisał:

Myślę, że nie ma tutaj tak źle, najwięcej widzę rzepaku, piszesz o safari, daj na 1 zabieg 1,5l beetupa 1l goltixu i z 8-10gsafari i będzie dobrze, etofol już odpuść bo etofumesat jest w beetup trio, w 1,5l dasz 90g, a on rzepaku i tak nie bierze, ja to w ogóle metamitron chyba odpuszczam, tak jak tu ktoś pisał -za drogi ten składnik

Metamitron nie dość że drogi to jak jest susza nie ma wilgoci to mało co dziala do tego srodka musi być wilgoć w glebie lepiej safari nie ma problemu z warunkami i rypie rzepak w wybujałych fazach  ja za rok rezygnuje z niego 

Opublikowano

Wczoraj robiłem pierwszy zabieg kemifam 0,8l kemiron 0,2l i goltix 1l. Na jednym polu zle odliczylem rzędy i walnałem dwa przejazdy nakładki(  0,3 ha). Dostawca srodków twierdzi ze nic im nie bedzie bo jest sucho i liscie maja nalot woskowy i sie obronia, twierdzi ze gorzej by było gdyby było mokro.  Wrazie czego kazał pryskac odzywka z alg morskich plus tytanit. Praktycznie od zasiewu  buraków do dnia dzisiejszego zero opadów i bardzo nierówne wschody. Miał ktos podobny przypadek?

Opublikowano

Ja pierwszy zabieg stosowalem jak wyżej w proporcji 1-0.3-1 i w jednym końcu gdzie jest wąsko i nakłada się 2-3 końcówki burakom nic nie jest.

Opublikowano

No dobrze to dam safari 30 g tylko kiedy w poniedziałek wieczorem poszedł 2 dawka betanalu plus goltix w dawce jak wyżej pisałem.  To w sobotę na safari nie będzie za wcześnie i czy solo czy z betanal em i w jakich ilościach. Jeśli chodzi o chwasty to został tylko rdest resztę wyczyscilo no i buraki troszkę przypadło, dodam że u mnie nie padało prawie od 2 miesiecy

Opublikowano

Nawet teraz nie padało? U mnie w końcu spadło ponad 50l/M2...

Jak buraki przypaliło to trochę dałbym im luzu, czy safari tak na 100% da radę rdestowi to nie wiem, moze lepsza byłaby na to mieszanka np safari 20g+chlopylarid (major 300sl) zależy jakie to rdesty

Opublikowano

Zależy jakie masz buraki ale ja pamiętam że zawsze jak dawałem dawkę 0,3 to buraki to dosyć mocno odczuwały... Sam chyba dodam do następnego zabiegu ale z 0,2 bo buraki już dwa liście właściwie raczej będą miały

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v