Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Skoczek1994 napisał:

To nic innego jak nikosulfuron w ubiegłym roku stosowałem identyczną mieszankę, tylko pod nazwą nikosh. Ponoć mocarz potrafi przyhamowac qq ale nie zauważyłem u siebie tego, stosując dla porównania na innej działce maistra. 

ale maister wychodzi zdecydowanie drożej ?

Opublikowano

a gdzie na stronie liz.pl jest wykaz jakimi srodkami mozna pryskac kukurydze gdy bd siac sie buraki ? 

a wczoraj zrobilem sobie wstepna kalkulacje uprawy buraków jak cos źle licze to poprawcie : 

uprawa pola licze tylko 120 litrów paliwa po 5 zł = 600 zł wstępnie (nie czepiajcie sie bo maszyny i tak spłacone a na amortyzacje tych maszyn to zarabiam dodatkowo na usługach ze u cb moge policzyc tylko paliwo a zwrotu do paliwa nie bd liczył bo to bd jako czesc amortyzacji ) + nawozy 200 kg polidap * 200 zl  = 400 zł plus sól 250 kg po 146 = 615 zł plus 400 kg saletry po 120 zł = 480 zł czyli całe nawozy = 1500 zł usługa siania 100 zł nasiona 600 zł usluga kopania licze 1000 zł plus na opryski wszystkei na buraka licze 1000 zł powinno starczyc czyli koszty wychodzą = 4800 zł 

a teraz zyski : jakbym plon miał 60 ton czyli tyle co zakontraktowane razy po 110 zł metr(cena burakow moze drozsze sa z vatem to mnie ktos poprawi) (oczywiście plon może bedzie wiekszy ale licze mniej bo wiekszy plon to bedzie tansza cena to bedzie taki bonus ) = 6600 zł plus wysłotki 600 zł plus dopłata cukrowa 1500 zł plus zwykła dopłata 1000 zł = 9700 

czyli 9700 - 4800 = 4900 zysk  to która Inna uprawa daje wiekszy zysk ? i stanowisko mam lux pod pszenice ze nawozów nie musze pod korzen pod pszenice dawać , poprawcie błedy jakie zrobiłem bo licze 1 rok buraki 

Opublikowano

ale ogólnie dobrze wyliczyłem to ? czy co żle wypowiedzcie sie jak siejecie buraki od kilku lat to wiecie co źle policzyłem czy co ? 

a inspektor mi mówi żebym buraki pryskał tydzien po siewie roundapem 1,5 2 litry na ha ale sie troche obawiam zeby to nie spaliło mi buraków a co wy powiecie na ten temat  ? i czemu akurat roundapem 

3 godziny temu, Skoczek1994 napisał:

https://www.liz.pl/index.php/content/1704 

Trzeba pobrać kilka tabelek. 

dzięki juz teraz wiem czym nie mozna kukurydzy pryskac , a powiedz mi gdzie to znalazles bo jak wchodze na ten liz biore tematy ochrona roslin herbicydy a nic takiego nie ma ? a jak znalesc jakimi srodkami pryskac buraki ? 

Opublikowano (edytowane)

Z glifosatem trzeba trafić przed wschodami przy takich temperaturach jak obecnie po tygodniu na pewno nie wyjdą. Sam oprysk wiele osób praktykuje, sam w tym roku chyba tak zrobię jak nie dam pyraminu.

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano

czyli równy tydzien gorzej jak chwasty nie wyjdą , ogólnie dla mnie to szok zeby randapem pryskac bo ogólnie czym innym mozna i ile razy trzeba ? tylko pewnie randapem pryskaja ludzie bo taniej wychodzi ? 

Opublikowano

Nie pliczyłeś paru rzeczy. Podstawowa rzecz zobacz ile ci kasy nakonto przyjdzie, bo to całkiem inna rozmowa, i wtedy policz. 

Mi  w tamtym roku przy plonie 50  z ha, na konto przyszło 21 tys z 4,5 ha. 

Opublikowano
50 minut temu, tomek73 napisał:

Nie pliczyłeś paru rzeczy. Podstawowa rzecz zobacz ile ci kasy nakonto przyjdzie, bo to całkiem inna rozmowa, i wtedy policz. 

Mi  w tamtym roku przy plonie 50  z ha, na konto przyszło 21 tys z 4,5 ha. 

to powiedz czego nie policzyłem , a cene buraka policzylem normalnie po tyle jest pewnie burak , pozatym na konto ci przyszlo tyle bo pewnie nasiona , opryski to cukrownia daje a pozniej odcina z buraków a i nawozy moze ci dawali i tez za to odcieli a jak nie to powiedz co zle policzylem i powiedz co poprawic bo mi cos za duzy zysk by wychodził 

Opublikowano
2 godziny temu, warchest napisał:

czyli równy tydzien gorzej jak chwasty nie wyjdą , ogólnie dla mnie to szok zeby randapem pryskac bo ogólnie czym innym mozna i ile razy trzeba ? tylko pewnie randapem pryskaja ludzie bo taniej wychodzi ? 

Rundapem nie równy tydzień tylko w momencie jak chwasty wschodzą a burak jeszcze nie a to należy przejść cale pole i uważni obserwować  Można trochę zaoszczędzić na opryskach a trzeba się wykazać dużym wyczuciem no i jak już podejmujesz decyzję że pryskasz po bardzo dokładnej lustracji pola to robisz to natychmiast bo przez dobre pół dnia buraki mogą być na wierzchu a wtedy to możesz do inspektora dzwonić po nasiona Ogólnie dobra metoda ale nie dla pierwsze siejących buraki i pamiętaj lustracja pola i jeszcze raz lustracja

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, PawKam22 napisał:

Rundapem nie równy tydzień tylko w momencie jak chwasty wschodzą a burak jeszcze nie a to należy przejść cale pole i uważni obserwować  Można trochę zaoszczędzić na opryskach a trzeba się wykazać dużym wyczuciem no i jak już podejmujesz decyzję że pryskasz po bardzo dokładnej lustracji pola to robisz to natychmiast bo przez dobre pół dnia buraki mogą być na wierzchu a wtedy to możesz do inspektora dzwonić po nasiona Ogólnie dobra metoda ale nie dla pierwsze siejących buraki i pamiętaj lustracja pola i jeszcze raz lustracja

Ktoś na forum kiedys pisał, że można pryskać do momentu pękania otoczniki nasiona, pózniej, to juz ryzyko. Buraki przy tej pogodzie wyjdą nie prędzej jak 14-18dni, a może i dłużej, więc jak ktoś spraktykuje metodę oprysku przed wschodami buraka np. w odstępie 1 dnia, to może dużo wygrać, ale jak już popali buraczki, to będzie droga impreza.PawKam jaką metodę stosujesz i czy miałeś kiedykolwiek jakieś problemy? 

Napewno Warchest nasiona nie licz 600 zł, tylko koło 700 stówek/ha. Dolicz jeszcze transport do cukrowni, załadunek, opłatę plantatorską😁. Z opryskami do 1 tys może być ciężko 500-800 zł same chwasty, odzywki ze 200 zł, fungicydy 250-300, mszyca 2 razy. Pryskać trzeba z 10 razy albo i więcej, podatek, krus, ewentualnie dzierżawa i wcale nie wychodzi tak różowo. Jak masz niski plon, to i dopłacić będziesz musiał do interesu, ale na to nie mamy już żadnego wplywu. 

Opublikowano

Kolego warchest spróbuj poszukać mojego posta kilka stron wcześniej. Zrobiłem dokładną kalkulację za mój ostatni sezon po tym jak mi kasa spłynęła na konto. Przejrzyj i porównaj ze swoją. Tyle że u mnie plon miałem bardzo dobry.

Nie do końca się jedynie zgodzę z opinią, że po burakach jest lux stanowisko i bez nawozów pszenica urośnie. Burak bardzo "doi" ziemię ze składników, zwłaszcza potasu i niestety obniża zawartość substancji organicznej (próchnicy)

Opublikowano

Kilka razy jechałem Rundapem ale to przy zimnej wiośnie jak wilgno i ciepło nie ryzykuje  wzrok już nie ten  i po kolanach w okularach  bym musiał buraki obserwować

Opublikowano

glifosatem pryskałem na ryzyko jak było około 5 % na wierzchu te 5% wiadomo odpadło reszta była ok ,po zabiegu opadów nie było chyba przynajmniej 4 dni

Opublikowano

Ja miałem , plon koło 70t stanowisko nie zaspecjalne i za płytko posiałem nie równe wschody były , a co do odmiany to duże ulistnienie  szerokie kolor ciemny zielony sporo wystawały ponad ziemie problem był z oglowieniem  bo wywracaly się przy scinaczu. Cukier 16.5 ale odrazu mówię że chwoscik mi wlazł na pewno wpływ jakiś tam miał .

IMG_20180618_162046.jpg

IMG_20180618_162103.jpg

Opublikowano
15 godzin temu, Ulman napisał:

A czy nie jest dobrze uprawić 3-4dni przed siewem niech chwasty sobue kiełkują i bedzie wtedy czas  by bezpiecznie przed wschodami glifosat zapodać?

W tym roku wysiałem nawozy i płytko uprawiłem ponad tydzień temu. Jutro uprawa docelowa i siew.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v