Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na wiosną uprawiam i zwykłym siewnikiem, ale w suchą wiosnę średnio to wychodzi jeśli chodzi o wschody i obsadę.

Każdy kto sieje jakiś czas buraki zauważył u siebie, że jest pewna granica kiedy zwiększanie dawki nic nie daje, a nawet szkodzi. U jednego będzie to 100kgN u innego 150kgN. Jeszcze warto wspomnieć o pH

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Myslalem zeby po zbozu i po ziemniakach głęboszowanie i siew(ok 5 wrzesien) rzodkwi deeptill  wiosna nawozy i talerzowka na 10 cm uprawa i siew. Co myslisz o czyms takim?

Opublikowano (edytowane)

NPK od razu po żniwach płytka uprawa na pobudzenie samosiewów Potem głębosz i poplon raczej koniec sierpnia. Na wiosną tylko azot i płytka uprawa. Talerzówka na wiosnę nie bardzo bo płytko się nie da i jak mokro to robi nie za ładnie raczej zwykły agregat.

Jak wszystko pójdzie dobrze to:

Edytowane przez ansu
Opublikowano

krzysztofz14 napisał:

U nas cukier wyszedł 15,5 odmiana sobieski kopane końcem listopada,chwościka nie było.Jakie macie sposoby na wysoki cukier bo u nas więcej jak 17 to nigdy nie było.

tak jak koledzy piszą wyważona dawka azotu ,odpowiedni termin itp. dodałbym jeszcze od siebie aby próby cukru robiło nie zależne laboratorium ,tego mi najbardziej brakuje w sudzucker .

Opublikowano
17 godzin temu, pala92 napisał:

Ja dawalem 300kg saletrzaku przedsiewnie + max 150kg saletry lacznie ok 130kg + azot z npk. W tym roku dam mniej bo azot w burakach nie ma duzego wpływu na plon a napewno obniza plon cukru.

Jakim siewnikiem siejesz? Prosto w poplon siejesz czy uprawiasz na wiosne?

330 l SB-2 w trakcie siewu i temat nawożenia azotowego zamknięty a PK jesienią według zasobności

Opublikowano
38 minut temu, dralo5 napisał:

@PawKam22 Jak cenowo wychodzi ten Sb-2? Kupujesz w mauserach 1000l? Jaki masz aplikator do nawożenia przy siewie?

własnie jak to zrobic do siewnika

Opublikowano

U nas był kiedyś szał na ten płynny nawóz, zbiornik 400-600l od opryskiwacza zamontowany do siewnika Kleine. Obecnie nie widać, żeby ktoś to jeszcze stosował w okolicy.

Opublikowano
2 godziny temu, dralo5 napisał:

Zapewne opryskiwacz ale niech się wypowie @PawKam22 jak to wygląda u niego i jak z dostępnością i ceną.

Cena ok 2 zł /litr zamawiam bezpośrednio w firmie można przez cukrownie ale to już troszkę drożej  a aplikator to kupiłem przez ADOB - producenta nawozu ale to już chyba z 10 lat albo i więcej można by się pobawić i zrobić samemu zbiornik pompa rozdzielacz zwykły opryskiwacz a aplikatory to z Adob

001.JPG

Opublikowano
16 godzin temu, Pivot napisał:

Dla mnie to jakaś ściema. 2zl litr przy azocie 23% to trochę dużo. Bor i mangan można podawać precyzyjne i bez strat na liść

Tanio nie jest każdy sam musi zdecydować czy warto stosować SKŁAD:N-230 g/l :P2O5-19 g/l ;MgO-3 g/l ;B-0,75 g/l ;Mn-2,4 g/l ;Na-85 g/l

Opublikowano
32 minuty temu, Jacek23 napisał:

Zamiast SB2 można stosować RSM. Efekt bardzo dobry, widać go gdy się wyłączy aplikator na próbnym odcinku.

a ile rsm na ha

Opublikowano
1 godzinę temu, Jacek23 napisał:

Zamiast SB2 można stosować RSM. Efekt bardzo dobry, widać go gdy się wyłączy aplikator na próbnym odcinku.

Też o tym słyszałem że niektórzy dają RSM mieszane z superfosfatem efekt podobny a cena przyjemniejsza dla kieszeni

Opublikowano

Plon 70,16 t/ha, cukier 18,7, zanieczyszczenia 11,06 ach ...  azot 16,62, sód 5,34, potas 32,73

brak ochrony grzybowej, nawożenie sam azot przedsiewnie 250 kg saletry, zero pk, jesienią obornik, dwa razy mikro + siarczan magnezu

Opublikowano

Nie było by niestety, 60% pola było gdzie buraki były w 2016, tutaj plon mniej więcej był na poziomie 65 ton z hektara, reszta 6 lat przerwy i plon około 80 t

stwierdziłem że nie ma co się porywać jak płodozmian słaby był, koszty małe, nadwyżka 19 % kontraktacji ale 15 % pójdzie w dobrych $ więc jak najbardziej zadowolony

Opublikowano

Podsumuję swój rok.

Z 8 ha 5 wykopane 10 września ze średnim plonem 88t/ha  netto II, zanieczyszczeniami 5,3% i cukrem 16.6% odebrane 18 września.

Pozostałe 3 ha kopane 20 listopada a odebrane 10 grudnia plon 89 t/ha netto II, zanieczyszczenia 11.5% cukier 17.0%.

Szokuje mnie przyrost zawartości cukru - przez 2 miesiące pięknej śłonecznnej pogody wzrósł tylko o 0.4%.

Porównanie zanieczyszczeń mówi samo za siebie.

Dodam, że mocno mi szwankował siewnik i na 8 ha wysiałem może 7,5 jednostki nasion.

Kasa przyszła i myślę o nowym sezonie

A i propozycje cenowe w KSC na przyszły rok to albo 105 zł/t przy obecnych zasadach płatności albo cena z obecnego sezonu 26.28 euro/t ale z terminem płatności do... września w 4 ratach! Na razie trwają negocjacje związków z zarządem KSC. 

Opublikowano

No to możesz chyba ten rok uznać za rekordowy. 

Myślałem, że już podpisali porozumienie na starych zasadach?a tu takie cyrki.. coś kolega mi dzisiaj mówił że gdzieś słyszał informacjet, że cukier na giełdach drożeje bo może zabraknąć.. ciekawe to.

Jak zrobią w 4 ratach do września to chyba posieje połowę zaplanowanego areału a na to miejsce jakieś zboże np jęczmień jary. Przecież to jest kasa praktycznie po następnym sezonie a gdzie popłacić za wszystko za wcześniejszy.. oj jak tak będą robić to chyba przy dobrych zawartościach w ziemi pomyśli się o jakichś oszczędnościach nawozowych

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Alio napisał:

Podsumuję swój rok.

Z 8 ha 5 wykopane 10 września ze średnim plonem 88t/ha  netto II, zanieczyszczeniami 5,3% i cukrem 16.6% odebrane 18 września.

Pozostałe 3 ha kopane 20 listopada a odebrane 10 grudnia plon 89 t/ha netto II, zanieczyszczenia 11.5% cukier 17.0%.

Szokuje mnie przyrost zawartości cukru - przez 2 miesiące pięknej śłonecznnej pogody wzrósł tylko o 0.4%.

Porównanie zanieczyszczeń mówi samo za siebie.

Dodam, że mocno mi szwankował siewnik i na 8 ha wysiałem może 7,5 jednostki nasion.

Kasa przyszła i myślę o nowym sezonie

A i propozycje cenowe w KSC na przyszły rok to albo 105 zł/t przy obecnych zasadach płatności albo cena z obecnego sezonu 26.28 euro/t ale z terminem płatności do... września w 4 ratach! Na razie trwają negocjacje związków z zarządem KSC. 

To ciekawe co piszesz bo 5 grudnia "Internet" twierdził co innego... ( w sensie że terninu płatności i ilości rat już nie podali...  ;)  )

http://www.ozpbc.pl/kontraktacja-na-rok-2019/

Edytowane przez alvaroalvaro78
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v