Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

damin1  Ja serio tak uważam bo przejechanie 1 czy 2 razy traktorem z opryskiwaczem nie robi mi wielkiej różnicy a kasa zawsze lepsza, w porównaniu z ziemniakiem roboty duuuuużo mniej. Co do chwastów przeważnie temat zamyka się w 3 opryskach ale zdarza się 2-4. Jaki motykol? nie ta opłacalność co 15 lat temu żeby latać z graczką po polu jak już nie pamietam graczki od jakiś 10-12 lat. Tak jak napisał alvaroalvaro78 taniej zostawić kilka chwastów na polu i mieć je gdzieś niż ponosić koszty i tracić czas żeby było o 3 tony nadwyżki po 50zł/t. Szczerze to napewno nie bede siał buraków jak nie bedzie dopłaty arimr i żadnej zmiany w cenie ale póki co uważam to za dobrą roślinę. A co do kuku to mało sieję ale jestem bardzo ciekawy ceny jaka będzie w 2019 bo widzę ze po tym roku panuje duże podniecenie uprawą i każdy mówi o zwiększeniu zasiewów.

• Like 1
Opublikowano

Nie będę zaskoczony jak w 2019 mokra kukurydza będzie za śmieszne pieniądze. Ludzie po tym roku dostali szału każdy będzie miał kukurydzę na ziarno, od jednego słyszałem że jak mu się uda to sprzeda żyto na zielonke by zasiać kukurydzę 😎

• Confused 1
Opublikowano

U mnie w rejonie zawsze była kukurydza. Tak na oko to z 10-15 % wszystkich upraw to kukurydza na ziarno a są gospodarstwa gdzie ponad 50% areal to ziarnowka. 

Natomiast można zauważyć wzrost plantacji kukurydzy za względu na brak zapotrzebowania na zboża jare do produkcji trzody. Sąsiedzi, którzy mieli świnie a zlikwidowali w miejsce jęczmienia jarego i mieszanek sieje kukurydzę. 

Opublikowano

No kolego pala92. Każdy ma prawo do wyrażania własnej opinii. Jeden mówi tak a drugi inaczej. I po to jest te forum żeby wyrażać swoje opinie, dzielić się swoimi doświadczeniami, spostrzeżeniami. Także spoko.. 

A co do ceny na następny rok to chyba jeszcze nie ma ustalonej. Niby związki czekają jeszcze z negocjacjami bo cena na giełdzie cukru rośnie. Tak coś słyszałem. A inspektora się pytałem to powiedział mi że cena będzie podobna do tej z tego roku ale że na pewno nie będzie mniejsza. (KSC).

Opublikowano

U nas ci co siali buraki do trzech hektarów odeszli ,natomiast ci co mieli powyżej 10 ha i wiecej redukują uprawę o 30-50% jak narazie nie myślą odchodzić chcą to przeczekać i zobaczyć co dalej w zamian za buraki pojawił się rzepak 

Opublikowano
Dnia 16.12.2018 o 09:22, alvaroalvaro78 napisał:

No bez powodu na wiosnę z cukrowni ziemi nie wywożą... ;) Co do mitów cudownej oplacalności buraka to bez przesady... Dodając do tego późne odstawy i niedogodności z tym związane burak stoi dopiero na 3 miejscu w moim gospodarstwie

a przed burakiem jakie uprawy stoja w oplacalnosci ? 

Dnia 16.12.2018 o 10:32, ansu napisał:

Kiedyś sypałem prawie tonę nawozu PK i ponad 200kgN w czystym przy plonie 40-50t/ha korzeni i liście do pasa. Teraz plony do 100t, a liści prawie nie widać. Co do ugniatania gleby myślę że obecnie mniejsze.

jak masz plony do 100 ton a kontraktacje na ile ton podpisujesz ? a reszta ponad kontrakt po ile ci idzie ? 

Opublikowano
55 minut temu, Konrad2510 napisał:

Tak wiem że na pół tylko jaki jest przelicznik na suchy wytlok jeżeli mi zostało 250ton netto 2 mokrego to ile z tego będzie suchego

Nie bardzo rozumiem jaki to według ciebie suchy? Czy suchy na wiór czy o zwiększonej zawartości suchej masy?

Opublikowano
1 godzinę temu, Konrad2510 napisał:

Tak wiem że na pół tylko jaki jest przelicznik na suchy wytlok jeżeli mi zostało 250ton netto 2 mokrego to ile z tego będzie suchego

Nie bardzo rozumiem jaki to według ciebie suchy? Czy suchy na wiór czy o zwiększonej zawartości suchej masy?

1 minutę temu, Konrad2510 napisał:

suchy czyli melasowany 😀 mam pół na pół mokry wybrany a suchy na sprzedaż tylko nie wiem ile go wyjdzie

U nas w cukrowni suchych nie ma od 20 lat ale jak jeszcze były to przelicznik wynosił coś około 30 kg suchych  za  1000 kg mokrych ale to chyba zależy od cukrowni może jest to zapisane w umowie kontraktacyjnej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v