Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 28.05.2018 o 20:57, Bambi14 napisał:

panowie musze zrobic poprawke na jednoliscienne czy moge domieszac do dwulisciennych? wirm ze kiedys sie mieszalo..

Ja do każdego oprysku dodawałem Targi 0,5 po 0,3 l i owsik ładnie spalilo. Teraz poleciałem 3 litry na cześci pola, bo trochę perzu, prosa i owsik następne pokolenie 

Opublikowano

umnie druga dawka była 15 maj buraki mają korzeń już jak szklanka

Opublikowano (edytowane)

A u mnie jeszcze nic nie poszło bo susza buraki leżą padnięte plackiem miejscami są w fazie liścieni ,poprostu dramat hmury przechodzą do okoła ,słychać nawet jak grzmi ,jeszcze tak nie było żebym zbierał siano i wyglądał deszczu KATASTROFA 

Edytowane przez Camry
Opublikowano (edytowane)

Pośmiałbym się z ostatniego zdania ale nie wypada zwłaszcza że i później siana fasola mi powschodziła jak "parszywemu włosy" ostatnie azotowe nawozy nie rozsiane bo po co i też chmury bokami a deszczu kilka kropel chyba tylko aby pokazać jak wygląda deszcz. Przedwczoraj widziałem plantację mniszka po południu gdy najbardziej grzało i pokotem leżało wszystko aż myślałem że skoszony.... a tu właśnie się wypogadza i chmury poszły precz a prognozy raczej bez opadów bo szansa deszczy nie przekracza 50% na cały następny tydzień.
"Nieciekawo" się robi. W tym roku górą właściciele pól w dolinach.
Najładniejsze buraki widziałem na rekultywowanych łąkach.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Cześć 

Mam  mega problem , wywaliło mi mnóstwo szarłatu na burakach, jest w fazie 2,3 liści. Mam  zamiar jutro walnąć go BeetUp Compackt 160 EC 1,5l/ha + Kemiron 0,2l/ha + Safari 0,02 kg/ha, Czy dodawać do tego jakiś wspomagacz? Czy w ogóle jest sens i czy dawka powyżej nie jest za duża?

Dodam że będzie to 4 zabieg , wcześniej mieszanka goltixu z betanalem max pro. I  najważniejsze niektóre buraki mają dopiero po 6 liści ( susza na wiosnę), czy ich nie wykończę?

Pozdrawiam

Opublikowano
9 godzin temu, balejaz napisał:

Cześć 

Mam  mega problem , wywaliło mi mnóstwo szarłatu na burakach, jest w fazie 2,3 liści. Mam  zamiar jutro walnąć go BeetUp Compackt 160 EC 1,5l/ha + Kemiron 0,2l/ha + Safari 0,02 kg/ha, Czy dodawać do tego jakiś wspomagacz? Czy w ogóle jest sens i czy dawka powyżej nie jest za duża?

Dodam że będzie to 4 zabieg , wcześniej mieszanka goltixu z betanalem max pro. I  najważniejsze niektóre buraki mają dopiero po 6 liści ( susza na wiosnę), czy ich nie wykończę?

Pozdrawiam

Pewnie było wapno z cukrowni brane i się nasiało szarłatu dalszy sąsiad tez tak nasiał na 10 ha będzie teraz z tym zielskiem miał problem .

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Pewnie było wapno z cukrowni brane i się nasiało szarłatu dalszy sąsiad tez tak nasiał na 10 ha będzie teraz z tym zielskiem miał problem .

Dokładnie. Teraz pytanie czy warto atakować dawkami jak wyżej czy pozostaje motykol

Opublikowano

Jeśli duże buraki to na Beetup-ie powinno pisać jaka jest dawka dla jednorazowego zabiegu a nie jakieś półtora litra i nie wiem czy ten kemiron potrzebny bo on bardziej doglebowy i głównie na przytulię a tę chyba Safari powinno brać tak że powoli etofumesat powinien znikać z zestawu na buraki.

Opublikowano (edytowane)

Na o tej ulotce przeciwwskazaniem są środki zwiększające przyczepność dla Beetup-a, no chyba że u kogo praktyka potwierdziła inaczej.
Teoretycznie samo safari powinno szarłata załatwić w opisanych fazach bo jednak poczytałem ulotkę i przy okazji dowiedziałem się że na safari przytulia średnio wrażliwa tak że pozycja rynkowa kemironopodobnych jeszcze nie zagrożona :) 

hihihi daje półtora litra a napisał "WALNĄĆ".

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał:

Na o tej ulotce przeciwwskazaniem są środki zwiększające przyczepność dla Beetup-a, no chyba że u kogo praktyka potwierdziła inaczej.
Teoretycznie samo safari powinno szarłata załatwić w opisanych fazach bo jednak poczytałem ulotkę i przy okazji dowiedziałem się że na safari przytulia średnio wrażliwa tak że pozycja rynkowa kemironopodobnych jeszcze nie zagrożona :) 

hihihi daje półtora litra a napisał "WALNĄĆ".

Czyli mieszać bet up z safari? Że niby 6l/ha +0,02 safari

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v