Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Historia zatoczyła koło, opielacz powrócił dziś na sensorze steruje się sam czyli jedna osoba może kilkadziesiąt hektarów dziennie załatwić na obszarowych plantacjach, ciekawa kwestia nie tyle co do zwalczanie chwastu a dotlenienia jak się zrobi beton po ulewach

op1a5slf.jpg

op2kgsie.jpg

Opublikowano

No myślę ze źle uprawione bardzo rozpylona gleba później snieg i deszcze i beton gotowy a później też przypalil no chwast miał niesamowity i po kukurydzy na ziarno stanowisko a u nas susza rok temu była i pewnie też wszystko się nie rozłożył oprysk także moim zdaniem jest to efekt wielu błędów

Opublikowano

Ile tego kwasku cytrynowego

kolego zależy też od wody dużo, zrób sobie w beczce np 20 albo 50 l próbkę wlej takie proporcje jak do pryskania i dodawaj stopniowo kwasku. PH można sprawdzić papierkiem lakmusowym 1000 sztuk kosztuje coś koło 10 zł. Dodajesz kwasku aż z niebieskiego/ zielonego zabarwienia papierka będzie żółty lub delikatnie czerwony.

Opublikowano

Na rumian który zakwita coś podziała skutecznie.Ktoś tu pisał o mieszance lontrelu plus safari.A może jeden z tych dwóch?

Ja dawałem 30 gram safari i 0,2 lontrelu, 0,5 atoplan,  po 5 dniach zżółkł a teraz odbił i się śmeiję. Jutro go znowu jadę 27  safari i 0,45 lontrel, atoplan 1 litr. jak nie podziała to mam to w nosie.

Opublikowano

da się zwalczyć jeszcze rzepak buraki prawie zakryły ziemie a on zeszedł i ma 2-4 liscie 

jeśli liście uniemożliwiają dotarcie kropel z dyszy do chwastów to szkoda wykonywać taki zabieg, z 2 strony 4 liście rzepaku to już nie taka mała faza do jego usuwania i często odbije ze środka, Może liscie zakryją rzędy i bez światła zdziczeje i nie będzie uciążliwy podczas zbiorów

Opublikowano

kolego za 80 zł neto przy plonie 80 ton z ha jeszcze bedzię sie opłacać bo wole odać po 80 zł jak po 40 zł ale ja myślę że koło 100 zł za tonę będzię się cena kręciła

Opublikowano

Dokładnie, 80zł x 70 ton/ha to nie jest jeszcze nic strasznego. Porównaj ze zbożem albo nawet fasolą, gdzie pracy jest 5 x więcej. 

Ja w okolicy widziałem kilka plantacji, gdzie nawet 200zł/tonę nie pozwoli rolnikowi zarobić, tacy są specjaliści 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v