Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mieszałem ale nie z pełną dawką. Od kilku lat stosuję u mnie sprawdzajacą się metodę. Do pierwszego zabiegu 0,3l agilu na ha, do drugiego 0.4 i do 3 0,5. Niby na oprysku żadna oszczędnośc ale jeden zabieg mniej do wykonana dzięki temu. W tym roku akurat drugi i trzeci zabieg poszedł belvedere z agilem i safari. 

Dzięki kolego za tak szczegółową informację. A jeszcze jedno nie zaszkodzi Agil takim burakom które dopiero są w fazie liścieni bez liści właściwych bo niby na Agilu pisze że stosować dopiero od pierwszej pary liści właściwych. 

Opublikowano

Panowie dwa pytania. Czy można mieszać Belwedere Forte z Agilem? Strasznie wyłazi chwaścica i drugie pytanie. Czy mozna stosować Agil jak nie wszystkie buraki wykształcili parę liści właściwych? bo mocno mi ich zabiło po siewie i niektóre dopiero wyłażą z ziemi. 

jak dobrze pamietam  to kiedys na betanalu pisali ze do 3 zabiegu mozna dodac na jednoliscienne

Opublikowano

koledzy poszły już trzy dawki belvederu i goltixu. Mam jeszcze safari ale na polu na razie czysto. Co teraz należało by dać burakom? Pierwszy raz mam je posiane

Opublikowano

czym teraz opryskac ma mszyce .pojawiły sie i już liście sie skręcają

Tak a u sąsiada 40 ary buraka pastewnego w nocy zniknęło z powierzchni ziemi szarek komośnik robi robotę. Ja u siebie popryskałem buraki Bi może odstraszę tym !

Opublikowano

koledzy poszły już trzy dawki belvederu i goltixu. Mam jeszcze safari ale na polu na razie czysto. Co teraz należało by dać burakom? Pierwszy raz mam je posiane

To teraz jednoliscienne opryskaj i spokój bo trzy zabiegi powinny w zupełności starczyc na chwasty

Opublikowano

szybki jesteś ja mam ten sam zestaw ale dopiero pryskałem drugi raz dając safari a trzeci zabieg po saletrze planuje

Opublikowano

Zrobiłem mieszankę cyperkilu z dursbanem i chyba nic z tego dwa osobniki odłowiłem zaraz po przejechaniu opryskiem i od dwuch godz mają się bardzo dobrze doradźcie coś bo sytuacja jest nie wesoła buraki znikają w oczach

Opublikowano

umnie też coś zjada liscie mysle jutro bulldocka dać im ale ostatnio inspektor mówil żeby pryskać w nocy bo wtedy wychodzą i zjadają

a dwa jakieś dziurki w ziemi są to nie wiem czy też jakiś ślimaków nie ma

Opublikowano

wczoraj 3 oprysk - Betanall Maxxpro 1.4L + Goltix 1.4L + Safari 15g + Dursban 0.6L. mszyca siedzi w sercu...

Ja w ostatnią środę robiłem drugi zabieg na chwasty - 1,4 l betanal maxpro + 1,1 l goltix i buraki są przypalone. Nie pierwszy rok pryskam w ten sposób (czasem nawet buraki były młodsze, bo teraz mają zazwyczaj 2 pary liści), a pierwszy raz widzę żeby tak przypaliło. W przyszłości trzeba będzie chyba robić cztery zabiegi zamiast trzech, ale w mniejszych dawkach i odstępach czasowych.

Opublikowano

mam straszna presje rzepaku, do tego zaczyna pojawiac sie komoska i przytulia. w zeszlym roku 5 zabiegow lacznie z glifosatem przedwschodowo. u mnie sa poprzypalane na lekkiej ziemi ale mysle ze to daltego za mroz dal im popalic....
na chwasty to wydaje mi sie ze srednio 1000-1500 zl na hektar

Opublikowano

o kurcze, no drogo wychodzi ochrona, zwłaszcza jeżeli nie kupuje się zamienników środków, sam od tego roku zacząłem od tego i jest sporo taniej, np oblix wychodzi z 50zł (albo i więcej) taniej niż kemiron na 1l, szkoda, że nie zainteresowałem się tematem oblixu z metamitronem, podejrzewam, że jest to to samo co torrero bo etofumesat+metamitron, a wychodzi chyba dosyć taniej.. 

ogólnie nie zastosowałem jeszcze i pewnie nie zastosuję w tym roku metamitronu, bo to najdroższy składnik, i po dokładnej lustracji pola nie mam chyba co żałować, bo buraki po dwóch zabiegach (ostatni tydzień temu) są dosyć czyste, w piątek prysnąłem jakąś odżywką +amino, co tam na nie skapło to skapło, dawki nie duże, ale może coś się ruszy zwłaszcza że teraz ciepło.. burak w fazie dwóch liści, zaczyna wchodzić w 4, ale są miejsca gdzie buraczki malutkie stoją z liścieniami i malutkimi pierwszymi liściami, i to chyba i jakieś gorsze miejsca na polu i być może zgorzel trzyma, bo do listków taki bordowy jest.. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v