Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie stosowałem Korn kali więc nie będę się wypowiadał. ja już od paru ładnych lat tylko sól + polidap

Jest sens stosowania jakiś biostymulatorów po zabiegach herbicydowych , bo mam dostawę na ok 20 września i podstawę 70t. 

Ja daję 0,25l Asahi. Nie ma efektu "zatrzymania" wzrostu po mocnej mieszance herbicydowej.

Opublikowano

Właśnie czytałem o tym , że w 2 i 3 zabiegu herbicydowym dać asahi ale w dawce 0,6l/ha. ja w żadne tytanity krzemy itp. nie wierzę jak coś to asahi . fertina 95bio , kelpak ale on już drogo wychodzi. 

Jarecki88 - a miałeś jakąś kontrole czy wszystko pryskałeś asahi. 

Opublikowano

Stosował ktoś z Was kizeryt w uprawie buraka? Na 1t korzeni + liście burak pobiera 1,2kg Mg i 0,7kg S. Zastanawiam się czy nie dać tego z innymi nawozami przedsiewnie w ilości 100kg/ha, ale czy to się jakoś nie "pogryzie"? Chodzi o to, że dając 400kg Polifoski6 i 200kg Salmagu z borem warto dać ten kizeryt czy to nie będzie za dużo dla młodych roślin. Jesienią poszło 40t obornika/ha. W ostatnich dwóch sezonach plon wyniósł 60t/ha, ale przy takiej suszy było i tak dobrze.

Asahi stosowałem w zeszłym roku po gradobiciu, aby przyspieszyć regenerację.

Opublikowano

Myślę ,że warto zastosować kizeryt nie wychodzi tak drogo a zawsze coś pomoże:) Ja stosowałem w tamtym roku 150 kg ale zasobność w Mg była bardzo niska.A odnośnie Asahi od lat już stosuję w 2 i 3 zabiegi herbicydowym buraki ładnie rosną i są hamowane przez środki i trawa szybciej pada:)

Opublikowano

Nie stosowałem Korn kali więc nie będę się wypowiadał. ja już od paru ładnych lat tylko sól + polidap

Jest sens stosowania jakiś biostymulatorów po zabiegach herbicydowych , bo mam dostawę na ok 20 września i podstawę 70t.

Odbiór w podobnym terminie PK na jesień według zasobności, luksusowo tak by wystarczyło jeszcze pod pszenicę po buraku. Wiosną N tylko delikatnie przed siewem znacznie mniej jak przy późnym odbiorze. Im większa i późniejsza dawka N tym później tworzy się plon korzeni. Może się okazać, że we wrześniu będzie dużo tylko liści. Asahi nie po tylko przed lub z herbicydem i to w pełnej dawce. Do innych podchodzę sceptycznie jak i em ug itp. Mikroelementy jak najwcześniej jak widać braki to już o wiele za późno........
Opublikowano (edytowane)

Ja w tamtym roku dawalem:

350 Wap-magu

300 Polifoski 6

150 Soli

300kg Saletrzaku z B

I poglownie Saletra 250kg/ha.

2x odzywka.

Sredni plon 65-70t/ha. Wiec historie ze 250kg polifoski czy innej amofoski i 200kg saletrzaku da 50-60ton. Mozna wlozyc miedzy bajki :)

Edytowane przez Murphys
Opublikowano

Ja w zeszłym roku dając na jesieni po 100 kg soli i superfosfatu wzbogaconego i na wiosnę 250 kg polifoski 6 oraz łącznie azotu 130 kg to na czysto plon wyszedł 57t przy polaryzacji 19,5, więc bajki bajkami ale przy wyłącznym nawozeniu 200-300kg czegoś tam i trochę azotu to faktycznie ciężka sprawa.. Znam gościa co daje pod pług po 300 kg soli i superfosfatu a na wiosnę tylko poglownie 150 kg saletry i niby dwa lata temu miał rekordowe plony...

Opublikowano

ansu - to ile będziesz dawał N.

0,4t saletrzaku 27% 100-110N i dolistnie trochę mocznika. Ponad 100P, 150K i 30N poszło w sierpniu przy wysokiej do bardzo wysokiej zawartości. Może dam jeszcze siarczan Mg 21/30 0,2t U mnie poplon skonsumował cały N słoma i zero obornika od 30 lat
Opublikowano

Moi drodzy na plon wpływa wiele czynników, w tym najważniejsza jest odpowiednia pogoda. Ja w poprzednim roku stosowałem w przeliczeniu na czysty składnik 70 p 110 k i 150n pod agregat  i plon 89t/ha polaryzacja 17,6. Z tym że 4 lata pod rząd rosła tam kukurydza, a rok wcześniej poszło wapno defekacyjne 5 t/ha, które ma w sobie trochę potasu, fosforu i magnezu. Więc przy odpowiedniej pogodzie można mieć wysokie plony, tym bardziej że początki buraczki miały bardzo trudne ze względu na dziki i ulewy. W następnych miesiącach pogoda była optymalna. W tym roku jadę 300-350 kg korn kali, 150-180 kg polidapu, 200 kg salmagu z borem, 220 kg saletry i na tym koniec. DOlistnie mangan, bor, cynk, optysil i spróbuje jak piszecie asashi.

Opublikowano

Panowie mam taki problem, na jesieni zaorałem lucerne i planuję zasiac tam buraki, jednak martwi mnie czy ta lucerna nie będzie wypuszczać na nowo z rych korzeni. Wiem że przedplon pod buraki bardzo dobry, ale czy buraki nadmiernie nie zachwaszczą się przez tą lucernę? proszę o odpowiedź, jakie Wy macie doświadczenia w tym temacie?

Opublikowano

plapla123 -tylko nawozy sztuczne, ale słomę zawsze zostawiam na polu i staram się zawsze sypnąć wapna węglanowego lub defekacyjnego. W tym roku wysiałem jakiś tydzień temu orcal pod buraki, dodałem korn kali, a w tym tygodniu dam jeszcze polidap i zobaczę co wyrośnie na jesieni. Dla porównania 2 działkę pod buraki nie poczęstowałem tym drogim wapnem, bo kosztuje bagatela 700 zł/tonę

Opublikowano

Orientujecie się kiedy Cukrownia Krasnystaw będzie wypłacała należność za buraki pozakwotowe? W tym roku została tam ładna sumka.

Wprawdzie ja Werbkowice ale to KSC. Inspektor mi mówił że przed świętami wypłaca jakoś sumę ale czy 100% to JeszcE nie wiadomo.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v