Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No to safari  w pełnej dawce i venzar 0,2.Plus adiuwant.

czyli opakowanie Safari wystarczy ? A ten Venzar to co, bo pierwsze słysze :P I jaki adiuwant dać ? I po tym zabiegu dawać jeszcze ostatnią dawke Goltix + Betanal ?

Opublikowano (edytowane)

coś w tym roku do d u p y buraki u nas w tym roku słabo rosną i strasznie nierówne są w okolicy nie pamiętam jeszcze takiego czegoś jeden się wkurzył i ziemniaki sadzi jeszcze i kasuje buraki ehh :(

Edytowane przez kaziu1992
Opublikowano

Właśnie byłem na buraku, czyściutko po 2 zabiegach, 3 zabieg raczej odpuszczę bo nic chwastu nie ma.

Tylko trawa od drogi mi wyszła i trochę pszenicy, wina uprawy bez orkowej i zaniedbania  w jesieni.

Po 9 dniach od siewu randap flex 480 1,5 l/ha.

Na pierwszy zabieg dałem kemiron 0,15 l i kemifarm 320 w dawce 0,6 Venzar 0,2, prewentor, czyli adiuwant i 300 litrów wody.

Druga dawka po 14 dniach kemiron 0,2, kemifarm 320 1 litr, venzar 0,2l safari 0,01g,  prewentor 1 litr na 5,4 ha, i 360-400 litrów wody. Rzepak 4 liście miał jest spalony, rdest kolankowy plamisty, nie ma śladu, o te chwasty bałem się najbardziej.

Więc teraz odpowiedzie  co się dzieje że zwalczanie chwastów zakończam drugi rok dosłownie na 2 zabiegach, jak do tej pory robiłem minimum 3 a i 4  zabiegi zdarzały się.

Venzar łącznie daje połowę dawki  co zalecają w 1 i 2 oprysku po trochę, wzmacnia on działanie środków i zapobiega zachwaszczeniu

wtórnemu.

Rafał Odpuść goltix bo w zamian dajesz safari.

Ile mineło od statniego zabiegu, jakie masz chwasty, bo może dąłbyś batanal, venzar i safari, wtedy wszystko masz załatwione.

Opublikowano

witam koledzy w tym roku mam spory problem z chwastami w burakach zostały mi do zwalczenia fiołki polne w dużej fazie rozwojowej jutro lecę goltixem w dawce 2 l ha coś dodać jeszcze czy sam sobie poradzi ?

Opublikowano

Witam jeśli chcecie wzmocnić działanie goltixu proponuje kondycjoner wody zbijecie pH i rzepak klęka od reki ja akurat stosuje ocet 0,6ll na 200l wody i rzepak pali jak smok :)

Opublikowano

@tomek73 pryskane było 20.05 więc do następnego zabiegu jeszcze troche i obawiam sie, że może być za długo. Czyli dać Safari + Venzar + adiuant ? Jakby ktoś mógł dokłądnie napisać ile czego kupić, bo nigdy tego nie stosowałem. Zawsze Goltix + Betanal i na 1 liścienne Targa, a a tym roku z tym rzepakiem mam problem. Na 4ha buraków to 1ha mam zaperdzielone rzepakiem i burak strasznie kiepski, więc gdybym sie pozbył rzepaku to mógłbym coś burakom na wzrost podać :P

Opublikowano

my w tym roku pryskalismy od chwastów już 5 razy.... najpierw roundup po siewie, potem betanal + goltix, za kilka dni powtórka... efekt był słaby dlatego poszedł safari a za kilka dni venzar po deszczu.... teraz wkoncu widać efekty

Opublikowano (edytowane)

Wielkopolska koło Kalisza ,od siewu spadło ok.75 l/m2 , w tym jeden deszcz 57 l/m2 w ciągu ok. 2 godzin, a było to 13 maja.Buraki tragedia,najpierw zimno i zgorzel część przesiana i tez zgorzel,przewracają sie. Pozdrawiam.

Edytowane przez ceto77
Opublikowano (edytowane)

witam w domu odszukałem przeterminowany obilix i lonter dwa lata po terminie ważności są nie stanie się nic burką jak bym to teraz wypryskał to by był już 4 zabieg i czy te środki można mieszać razem skoda  mi tego utylizować bo lonter to drogi środek a trafia mi sie jeszcze chawasty ?

dał bym po 1 litrze oblixu + 150 ml lontru to by akurat tak wyszło wszystko na całe pole ?

najwyżej by nie zadziałało ale boje sie czy to czasami mi buraków nie uszkodzi ?

przechowywane były na zime w ciepłym miejscu ?

Edytowane przez kaziu1992
Opublikowano

@tomek73 pryskane było 20.05 więc do następnego zabiegu jeszcze troche i obawiam sie, że może być za długo. Czyli dać Safari + Venzar + adiuant ? Jakby ktoś mógł dokłądnie napisać ile czego kupić, bo nigdy tego nie stosowałem. Zawsze Goltix + Betanal i na 1 liścienne Targa, a a tym roku z tym rzepakiem mam problem. Na 4ha buraków to 1ha mam zaperdzielone rzepakiem i burak strasznie kiepski, więc gdybym sie pozbył rzepaku to mógłbym coś burakom na wzrost podać :P

Safari 0,015 czyli pełna dawka, Venzar 0,2, można 0,3 i jakiś adiuwant np,  asystent dedykowany do herbicydów. Ja stosuję Prewentor a on jest do fungicydów, ale bardzo zadowolony jestem  zdziałanie i tylko do herbicydów w buraku go stosuję.

Srodki jak są przeterminowane a nie przemrożone to tak samo działają, nie nie tracą na swojej skuteczności.

Opublikowano

Nie wiem jak się zachowa lontrel z pełną dawką agilu ale ja z powodzeniem od kilku lat stosuję taktykę dodawania do zabiegów na dwuliscienne mniejszej dawki grmmmanicydu. Konkretnie do 1 zabiegu idzie 0.3 l/ha do drugiego 0.4 i do trzeciego w zależności od potrzeb albo wcale albo 0.4 -0.5l. Efekty bardzo dobre i nic się nie dzieje a zawsze do ostatniego zabiegu dodaję też i lontrel. 

Opublikowano

Zauważyłem, że buraki są o wiele gorsze niż w ubiegłym roku czy dwa lata temu Zarówno u mnie jak i u sąsiadów.

Jak tam śmietka? Pojawia się ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v