Skocz do zawartości

żyto ozime Jak uprawiać

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

@up a kto sieje żyto na tak dobrej ziemi? U mnie jak takie występują to ludzie sieją wyłącznie rzepak, pszenicę, jęczmień w tej kolejności. W minionym roku na V/VI klasie przy 105N żyto wytrzymało bez skracania do żniw bez najmniejszych problemów. Odmiana Visello.

Edytowane przez misio3p
Opublikowano

Na jesieni pod żyto dałem około 40t obornika i 150kg fosforanu jak myślicie jaki dać nawóz wiosną i ile żeby nie skracać?  Nie pamiętam jaka odmiana 2 rok po centrali posiane głównie na słomę.

Opublikowano

Pierwszy raz slysze zeby ktos siał zboze tylko na slome..moim zdaniem nic nie dawaj tylko zrob herbi zeby sloma czysta byla.szkoda obornika.ale jak juz rosnie to podejdz profesjonalnie.daj azotu nawet skróć..przy obecnych odmianach czy to populacyjnych czy hybrydowych plon end sloma 1:1.

Opublikowano

Ja dziś dopiero pierwsza sypałem i to tylko 2,5 ha a reszta topiel.ale na jesieni gnoja ilości łogromne poszły to rośnie nie źle:)

Opublikowano
u mnie zyto wyglada bardzo dobrze rsm rozlany przed 3 tyg robi extra robotę oby szło tak dalej to slomy nie będę musial kupowac . nawet samosiejka co zostalo po kombajnie zanosi sie ze bedzie koszone na kiszonke
Opublikowano
3 godziny temu, John23 napisał:

Witam jaki środek polecacie na chwasty i czy nie jest już za późno?

Glean 75 wg,tani i wydajny.Skąd jesteś? W Sokółce mają Aminopielik,można do niego dodać chwastox.Spali wszystko

Opublikowano

Jak masz pierwsze kolanko nie wiecej jak okolo 1 cm nad wezlem to daj ccc szybko

Mam pytanie , czy na zyto mogę zastosowac sam propikonazol okolo 150g/ha na mączniaka ? Jest sens czy ? Chce trybem oszczednosciowym podejsc do tego zyta a sam propiko wychodzi okolo 40zl/ha, warto zastosowac ?

Opublikowano
5 godzin temu, zdzichu124 napisał:

Jak masz pierwsze kolanko nie wiecej jak okolo 1 cm nad wezlem to daj ccc szybko

Mam pytanie , czy na zyto mogę zastosowac sam propikonazol okolo 150g/ha na mączniaka ? Jest sens czy ? Chce trybem oszczednosciowym podejsc do tego zyta a sam propiko wychodzi okolo 40zl/ha, warto zastosowac ?

Najtańszym rozwionzaniem bedzie Bumper Super 490 Ec masz propikonazol i prochloraz , Ja dałem to na T1 i żyto czyste nie ma chorób narazie

Opublikowano

Witam.Mam 5h ziemia lekka piaszczesta 4/5klasa.Zasiane bylo zyto rodzaj odmiany nieznany-<nie hybryda>.Chcialbym zasiac ponownie zyto co proponijecie.

Po zbiorze pole bylo spryskane od perzu 4l/h, pozniej uzyta brona talezowa z walkiem strunowym.

Moje pytanie;

1 Kupic  odmiane kwalifikowana Jaka?

2 Zasiac to co zebralem ?

3 inne propozycje

Jakie nawozenie zastosowac i ile? ,nie mam obornika, jakie opryski jakie dawki?

Zyto chce sprzedac do mlyna.Pole wapna nie widzialo z 15lat.

dzieki

Opublikowano

jak pole wapna nie widzialo tyle czasu to raczej na dobra zasobnosc skladnikow bym nie liczyl i nie pakował sie w koszty kwalifikatu tylko siał swoje ziarno. lepiej zabrac sie do roboty od poczatku, czyli wapno, skladniki w glebie, doprawienie pola, a pozniej nowe odmiany czy eksperymenty z obsadami itd

Opublikowano

hej, macie jakieś doświadczenia z siewem dańkowskiego granat w drugim roku, mam też kwalifikat i będę siał tak jak zalecają czyli 2 jedn. - 82 kg/ha, a pytanie ile wysiać f2? dużo zwiększyć normę wysiewu, mtn i siła kiełkowania podobna jak kupnego materiału.

Opublikowano

Czy jest sens siać żyto jeżeli najbliższe deszcze zapowiadają dopiero za tydzień nawet później czy może się wstrzymać i dopiero przed  tymi deszczami zasiać. Dzisiaj trochę deszczu polało i ziemia przemiękła gdzieś na głębokość 5-10 cm także nie wiem czy lepiej teraz zasiać czy może poczekać.