Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W mlekowicie dajesz 100-200zł dla kierowcy i masz klasę ekstra, a jak nie dasz to chociaż będziesz miał mleko dobrej jakości w schładzalniku to ci kierowca zrobi że w próbce będziesz miał słabsze.

No fajnie. Ja przez tyle lat nie dałem ani grosza żadnemu, bo niby jak to zrobić. W miesiącu potrafi przyjechać pięciu kierowców. I co każdemu dawać. No ale słyszałem że niektórzy dają

Opublikowano

Chore krowy - wyleczyć i po problemie. Ładnie to wszystko brzmi, ale zwiększona ilość bakterii somatycznych to nie zawsze przyczyna choroby krowy, przyczyn może być bardzo wiele. Wiadomo, że łatwiej jest walczyć z nimi (jeżeli ma ktoś z nimi problemy) przy 5 sztukach, a trudniej przy 40. W Piątnicy najbardziej nie podoba mi się, że dostawcy u, którego wykryto zwiększoną ilość somatycznych, nie płaci się za tę dostawę, a przy (o ile dobrze pamiętam) 2 takich przypadkach z rzędu wstrzymuje odbiór mleka. PS. Żeby nie było my nie mamy problemów z somatyką i mógłbym spokojnie przejść (swego czasu zmieniliśmy odbiorcę mleka z naszego gospodarstwa) do Piątnicy, ale wolałem do Mlekowity bo tu uważam, że jest większe partnerstwo między rolnikiem, a mleczarnią .

Opublikowano

Ja tam nigdy kierowcy w łapę nie dałem i wyniki mleka mam dobre. A co do ilości mleka to już kiedyś jednego opier... bo mi 20 l mniej napisał. I od tamtego czasu miałem te ok 20 l więcej mleka. Teraz jak przyjeżdża po mleko to zazwyczaj osobiście pilnuje odbioru mleka.

Opublikowano

a jak nie dasz to chociaż będziesz miał mleko dobrej jakości w schładzalniku to ci kierowca zrobi że w próbce będziesz miał słabsze.

Bardzo polskie, niestety...

Nie daję i nie narzekam. A poza próbkami, to resztą zarządza elektronika i problem jest jak w cysternie wysiądzie...( nie ma wydruku dostawy - a w mleczarni muszą ręcznie wklepywać wielkości dostaw! ). I gdy w środku nocy jest odbiór, to mało komu chce się wstawać.

A i niektórzy kierowcy otwarcie mówią, że mogą jeździć po zbiornikach za darmo ;) .

Opublikowano
a kto ci tak powiedział?? ;)

jeżeli urządzenie na samochodzie w którym są próbki jest sprawne, to nie ma mozliwości aby podniosła się ilość bakterii. u mnie zabierają mleko planowo o 7.15(a nieplanowo nawet ok 12 jak kierowca później wstanie), potem jada do pozostałych bo jestem teraz drugi na trasie, jak skończą zbierać to z powrotem do Bierunia :) (jadą około 6godzin)

i bakterie czy lato czy zima zawsze 10tyś :)

U nas jest to coś jakby lodówka samochodowa, która jest otwierana co chwilę, nie wmówisz mi że przy 30*C na zewnątrz nie ma to wpływu na próbkę.

Mam rodzinę na wschodzie Polski i u nich w mleczarni nie ma po prostu takich problemów jak próby, nie sterają się wcale, zwracają uwagę jedynie na antybiotyki, u nich też zawsze jest 10. Wuja raz sprawdzał jak wyjdzie jeśli wieczorem przed próbą wcale nie włączy zbiornika (miało jakieś 8 stopni), wyszło tak jak zawsze. Wnioskuje z tego że te badania u nich są tylko formalnością.

Opublikowano

Co ja ci będę wmawiał coś albo i nie, mówię jak jest u mnie, lato czy zima 10tys bakterii, a zdarzało się ze próba była brana w samo południe ;)

Opublikowano
Co ja ci będę wmawiał coś albo i nie, mówię jak jest u mnie, lato czy zima 10tys bakterii, a zdarzało się ze próba była brana w samo południe :)

U mnie jest podobnie że non stop jest 10tys. bakterii. Najlepsze jaja były jak dla kierowca z mlekowity u wujaszka wszystkie próbki z mlekiem wypadły z samochodu i wujaszek musiał ręcznie krowy doić dla kierowcy żeby próbki napełnić ale miał za to w jednym miesiącu extra za darmo, a kierowca nie ma żadnej lodówki na próbki, tylko tackę na której te próbki ustawia.

Opublikowano

Dokładnie komórką somatyczną są wszystkie komórki oprócz rozrodczych tak naprawdę. A co do tematu osm Łowicz za listopad 7 tys 3.50 białko tłuszcz 4.3 cena 94 grosze z VAT zal.pl

Opublikowano

Dzis dostałem fakturę Mlekowita oddział Lubawa odstawa 11 tys litrów tłuszcz 4,2 bialko3,3 no i najważniejsze cena całego zeta mi dali oczywiście brutto oj panowie jest kiepsko nawet bardzo

Opublikowano

Jak bym miał twojego zeta, to bym skakał z radości, akutualnie mam po 68 gr. , ale moja cierpliwość dobiega końca, ponieważ chyba zmieniam mleczarnie, w sąsiedniej wsi mają po 95 gr :D, a jest to dwa kilometry dalej :rolleyes:

Opublikowano
Polmlek Olsztyn, za listopad przy 6100litrach tłuszcz 4,5 białko 3,45 -0,87zł brutto

Mały wzrost ceny. Prawdopodobnie ma jeszcze wzrosnąć :rolleyes:

Wzrost ceny? :D rozumiem że to był żart, chciaż jeśli prawda to nie chce wiedzieć po ile miałeś wcześniej :D

Spomlek od grudnia -5gr :angry:

Opublikowano

Dziś dostałem odcinek :| i wyszło po 0,6392 :| klasa Extra (coś nie mogę dobić do super extra :rolleyes: )

tłuszcz 4,52 białko 4,05

Powiedziałem do zlewniarki ze tanio a znajoma co stała obok powiedziała ciesz się bo ja mam po 53 gr .....

Zlewniarka była przed wczoraj w banku po kasę i jak brała do mówiła ze oj mało w tym roku a facetka co za nią stała w kolejce ze niech się cieszy ze w ogóle dostała bo ona od 4 miesięcy nie dostał nic. Mąż poszedł do pracy bo nie mieli za co żyć już.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v