Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, marulekk napisał:

ma ktoś problem z wysłaniem e-deklaracji vat7 za listopad ???

jak zawsze wszystko w tym państwie działa perfekcyjnie

Wysłałem ok. 10 minut bez problemu poszło, jak termin wypada w dzień świąteczny to w terminie też powinno być nawet 27.

Opublikowano
14 godzin temu, marulekk napisał:

w e-deklaracji mam

jest juz ta aplikacja JPK? 

dzisiaj rano sprawdziłem i było już zatwierdzone i czas 8 min po wysłaniu wiec to jakiś chwilowy błąd statusu był.

Aplikacja do wysyłania jpk działa już od dłuższego czasu. http://www.finanse.mf.gov.pl/web/wp/pp/jpk/jpk-dla-mikroprzedsiebiorcow#contents

Teraz ministerstwo finansów daje bonus, że jak ktoś wyśle jpk i zwrot vat na 60 dni to wypłacają w terminie przyspieszonym 25 dni. To takie zachęcenie do wysyłania jpk 3 miesiące przed obowiązkowym wysyłaniem jpk.

Opublikowano
Dnia 20.12.2017 o 08:28, adamn999 napisał:

Czy mogę postawić mały bkaszany garaż 9x8m na działce rodziców dla moich maszyn i odliczyć vat.  Dodam ze garaż byłby stawiany ba dziko tzn. bez rysunku. Czy musiałbym mieć jakąś umowe użyczenia cześci tej dzialki czy nie trzeba

Ktoś coś podpowie? 

Opublikowano

Skarbówka nie wymaga pozwolenia,nic ich nto nie obchodzi,a czy na nie swoim gruncie to ,raczej nie powinno być problemu ,bo skarbówka nie sprawdza takich rzeczy,gorzej jak ktoś zlosi do nadzoru budowlanego ,to będziesz musiał rozebrać

Opublikowano

To tak tylko blaszak tymczasowy na 3 do 4 lat mocowany w 4 miejscach do płyt betonowych wiec z rozbiorką to żaden problem.  Mowicie ze raczej nie bed, iw problemu z skarbówką nie bedzie problwmu,  a umowa uzyczenia czesci dzialki jest mozliwa? I czy musi byc gdzies zgloszina a mize musi byc notarialna? 

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnośnie przejścia z ryczałtu na vat. Zamierzam brać w najbliższym rozdaniu młodego rolnika co wiąże się z zakupem maszyn konretnie ciągnika. Ale planujemy także rozbudować przechowalnie. Zjmuje sie uprawa sadów i warzyw i sprzedawane są w większosci na giełdach hurtowych nieznaczne ilości do hurtowni.. Czy opłacalne będzie przejscie na vat? Jak wykazać sprzedaż na giełdzie? Bo z hurtowni wiadomo dostane fakture. 

Opublikowano
2 godziny temu, misiekbz2 napisał:

Witam. Mam pytanie odnośnie przejścia z ryczałtu na vat. Zamierzam brać w najbliższym rozdaniu młodego rolnika co wiąże się z zakupem maszyn konretnie ciągnika. Ale planujemy także rozbudować przechowalnie. Zjmuje sie uprawa sadów i warzyw i sprzedawane są w większosci na giełdach hurtowych nieznaczne ilości do hurtowni.. Czy opłacalne będzie przejscie na vat? Jak wykazać sprzedaż na giełdzie? Bo z hurtowni wiadomo dostane fakture

Kasa fiskalna wystarczy

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie

Przejęłem od taty 17 ha na mlodego rolnika bez produkcji zwierzecej (400 sztuk trzody w cyklu zamknietym) zbożem z tych moich hektarów  bedziemy skarmiac swinie ktore są  de facto na tate

Czy bez problemu moge sprzedac tacie to niby moje zboże 

Jak to najlepiej rozwiązać  jednorazowo sprzedać  tacie 80 ton czy lepiej co miesiąc  np po 10,  gospodarstwo i tak bedzie barazie wspólne 

Opublikowano
Przed chwilą, adamn999 napisał:

Jeszcze jedno pytanie

Przejęłem od taty 17 ha na mlodego rolnika bez produkcji zwierzecej (400 sztuk trzody w cyklu zamknietym) zbożem z tych moich hektarów  bedziemy skarmiac swinie ktore są  de facto na tate

Czy bez problemu moge sprzedac tacie to niby moje zboże 

Jak to najlepiej rozwiązać  jednorazowo sprzedać  tacie 80 ton czy lepiej co miesiąc  np po 10,  gospodarstwo i tak bedzie barazie wspólne 

Możesz ojcu sprzedać ,bez róznicy czy na raty czy jednorazowo,lepiej mieć chociaż dwie faktury sprzedaży ,bo chyba nie może być dłuższa przerwa w sprzedaży niż pół roku

Opublikowano
2 minuty temu, miwigos napisał:

Możesz ojcu sprzedać ,bez róznicy czy na raty czy jednorazowo,lepiej mieć chociaż dwie faktury sprzedaży ,bo chyba nie może być dłuższa przerwa w sprzedaży niż pół roku

Zapomniałem dodać tata jest na ryczałcie  a ha na vat, chyba będę musial zainwestować w kasę  fiskalna?