Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja robiłem remont stodoły to cały vat odliczałem (tak samo dach itp), w koncu to pomieszczenia związane z produkcjąw gospodarstwie (pomieszczenie do gromadzenia i magazynowania plodów rolnych), i zwrot robiłem na 25 dni (abby miec przyspieszony zwrot musi być min. 1 faktura sprzedażowa choćby na 100 zł).

Księgowej się chyba trochę działy pomyliły bo vat w rolnictwie rządzi się ciut innymi prawami....

Opublikowano

Dzięki wielkie PATr za rzeczowe wyjaśnienia. Raczej wybiorę I opcję. O resztę dopytam już księgowej.

Tyle że przy sprzedaży i tak vat będzisz musiał odprowadzić jeśl będzisz części odliczać

Opublikowano

No bo księgowa napisała mi tak..

W związku z tym, że zakupy nie dotyczyły środków trwałych i wartości niematerialnych występuje ograniczenie kwoty nadwyżki podatku naliczonego do zwrotu bezpośredniego na rachunek bankowy.
Ograniczenie to wynosi 22% wartości sprzedaży netto czyli 6 938,00 zł. I taką kwotę proszę wykazać w deklaracji VAT-7 do zwrotu na rachunek bankowy w terminie 60 dni.
Sprzedaż w czerwcu miałam na kwotę 31536 netto.

Zmień księgową. Odliczaj całość.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi :)

Księgowa się "pomyliła" doczytała i potwierdziła to co wyżej napisaliście.

Co do księgowej to nie zmieniam bo sama to prowadzę, tylko właśnie z tym jakiejś księgowej chciałam dopytać - i jak widać nie zawsze księgowy ma rację.

Opublikowano

witam wszystkich, jak remontujecie np zmieniacie dach czy remontujecie, dobudowujecie budynki to w deklaracji podciągacie to pod srodki trwałe czy pozostałe?, no i zmieniło sie coś dla nas od 1 lipca?

Opublikowano

Witam mam nadzieje ze uzyskam odpowiedz na pytania.

Mam 15 ha z dzierzawami i chciałbym kupic ciagnik uzywany za 50 tys i chciałbym odliczyc vat od niego. Co musze zrobic z jakimi dokumentami udac sie do urzedu skarbowego? No i ile musiałbym sprzedawac[na jaka kwote] zeby mnie przyjeli jako vatowca? Chciałbym rownież odliczac vat od nawozow i srodkow ochrony roslin. Na jaka kwote musiałbym sprzedawać? Licze na wasza pomoc!!

Opublikowano

Sprzedawać to możesz i za 100 zł ale kupić musisz od vat owca by cokolwiek odliczyć używany to nie bardzo się opłaca bo sprzedający dolicza wat do ceny netto tak że niewiele na tym skorzystasz zależnie od produkcji ale przy 15 ha to raczej nie zyskasz na tym zależy jakie przychody masz z tych ha i koszty czy planujesz większe inwestycje

Opublikowano (edytowane)

Dzieki za odpowiedz!    Opłaca się kupic bo jakby nie patrzec 11,500 zł zwrotu z 50tys. Dodam ze drugie 15 ha ma moj ojciec no i wiesz nawozy i srodki ochrony bym brał na te 30 ha a to jest rocznie około 30tys. Pozatym jak bedzie przyszły nabor na młodego rolnika rownirz wezme i chciałbym vat odliczyć. Pytanie czy jak bym sprzedał np. cos za ''100 zł'' to czy to by nie wygladało dziwnie ze tak mało sprzedaje a vatu tyle odliczam? Przychody z tych ha to wiadomo co urosnie to wszystko idzie dla bydła mlecznego ktore ma moj ojciec.  Wiec jak to jest w moim opisanym wyzej przypadku mozna przejsc na vat waszym zdaniem?

Edytowane przez rafikkisiel
Opublikowano

jak nie będziesz miał dochodu a będziesz cały czas kupował za nie udokumentowane pieniądze to daleko nie pociągniesz i kontrola z US murowana, koledze chodziło o to że jak kupujesz używany ciągnik i nie chcesz faktury to kupisz za te 50 tysięcy ale jak zechcesz fakturę to + vat więc wyjdziesz na to samo, ogólnie jak nie będziesz kupował dużo maszyn nowych to nie ma to sensu i szkoda zabawy

Opublikowano

Ale jak byłem ogladać to facet za ciagnik renowke chciał 50tys brutto i powiedział ze w tej cenie wystawia fakture a ciagnik bardzo młody rocznikiem i dobry stan. Ok rozumiem ale chciałbym tylko ten ciagnik i pienidze z młodego rolnika rozliczyć wiec musziałbym sie czegos obawiac? A jak bym brał nawozy to powiedzmy bym ze 2 sztuki bydła szprzedał na siebie tak zeby uzyskac przychodu około 6-7tysiecy.

Opublikowano

jak przekroczysz dużo wydatki nad przychodami to US się tobą zainteresuje, cała opłacalność z vatu polega na tym że sprzedajesz mleko/zboże/bydło z vatem 5% a kupujesz części/maszyny z vatem 23%, na samych nawozach za wiele nie zarobisz ponieważ kupujesz je na 8% więc nikły zarobek, krótko mówiąc bez maszyn nie jest to opłacalne a co do tego ciągnika to zapewne jakbyś powiedział że chcesz niską fakturę bo ci nie potrzebna bo nie jesteś vatowcem to byś kupił za te 40 tysięcy a nie 50...

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz!    Opłaca się kupic bo jakby nie patrzec 11,500 zł zwrotu z 50tys. Dodam ze drugie 15 ha ma moj ojciec no i wiesz nawozy i srodki ochrony bym brał na te 30 ha a to jest rocznie około 30tys. Pozatym jak bedzie przyszły nabor na młodego rolnika rownirz wezme i chciałbym vat odliczyć. Pytanie czy jak bym sprzedał np. cos za ''100 zł'' to czy to by nie wygladało dziwnie ze tak mało sprzedaje a vatu tyle odliczam? Przychody z tych ha to wiadomo co urosnie to wszystko idzie dla bydła mlecznego ktore ma moj ojciec.  Wiec jak to jest w moim opisanym wyzej przypadku mozna przejsc na vat waszym zdaniem?

No jak z 50 tyś brutto wyszło Ci 11,500 zwrotu to lepiej trzymaj się od vat z daleka he he B) jak tak będziesz odliczał daleko nie zajdziesz :)

Opublikowano

jak przekroczysz dużo wydatki nad przychodami to US się tobą zainteresuje, cała opłacalność z vatu polega na tym że sprzedajesz mleko/zboże/bydło z vatem 5% a kupujesz części/maszyny z vatem 23%, na samych nawozach za wiele nie zarobisz ponieważ kupujesz je na 8% więc nikły zarobek, krótko mówiąc bez maszyn nie jest to opłacalne a co do tego ciągnika to zapewne jakbyś powiedział że chcesz niską fakturę bo ci nie potrzebna bo nie jesteś vatowcem to byś kupił za te 40 tysięcy a nie 50...

Mysle ze nikogo nie znajde takiego ktory by arz 10 tys opuscił nawet bez tej faktury gora 2-3tysiace. 

A dopłaty bezposrednie to przecierz tez sa pewnego rodzaju przychody.

A w maszynie uzywanej jest przecierz 23% vatu .  Wiec od 50 tys wychodzi 11,5 tys dobrze licze?

Opublikowano

trochę już ciągników używanych oglądałem, większość podaje cenę netto + vat, lub umowa kupna-sprzedaży lub Vat marża, pytanie z innej beczki kupiłem używane ciągnik z Vatem załóżmy za 90tys brutto, po roku sprzedaje za 50-60tys zł brutto, skarbówka się może przyczepić?

Opublikowano (edytowane)

Mysle ze nikogo nie znajde takiego ktory by arz 10 tys opuscił nawet bez tej faktury gora 2-3tysiace. 

A w maszynie uzywanej jest przecierz 23% vatu .  Wiec od 50 tys wychodzi 11,5 tys dobrze licze?

Powodzenia z takim tokiem myślenia bedziesz żałował że zostałeś vatowcem,chcesz kupić nawozu  paliwa na 30 ha,a sprzedać zboże z 1 ha,urząd skarbowy tylko na to czeka,chcesz porozmawiać podaj na priv telefon ,to oddzwonie i ci wyjaśnie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

czyli mówicie ze jest to nieopłacalne w przypadku kiedy kupuje nawozy itp . A co jesli wziałbym młodego rolnika i umorzenie na maszyny z prow czy to by sie opłaciło wtedy. A potem mogłbym wyjsc z tego vatu jest to mozliwe?

Opublikowano

trochę już ciągników używanych oglądałem, większość podaje cenę netto + vat, lub umowa kupna-sprzedaży lub Vat marża, pytanie z innej beczki kupiłem używane ciągnik z Vatem załóżmy za 90tys brutto, po roku sprzedaje za 50-60tys zł brutto, skarbówka się może przyczepić?

robisz uwagę na fakturze że ciągnik ma uszkodzony np. silnik i już nie mają się do czego doczepić, większość handlarzy tak robi, a już szczególnie jak maszyna nierejestrowalnae(ale w ciągniku też się tak da bo nabywca mógł sobie silnik naprawić i normalnie przegląd przejść) to piszą że spalona lub coś uszkodzone oczywiście jak zakupili na fakturę vat bo większość handlarzy kupuję na umowę ks i sprzedaje wtedy przez umowę k-s lub fakturę vat marża i za wiele nie muszą kombinować

Opublikowano

Ale vat się dolicza to skoro pisałeś że ciągnik 50 brutto to ile netto ? Jak tam z matematyką u Ciebie było ? ;)

Opublikowano

Ale jezeli jest cena brutto za ciagnik 50tys to np ja zrezygnuje z faktury i osoba handlujaca sprzeda mi go za 40 tys niemozliwe to bo co on by miał z tego?

Bez faktury to można handlować pługiem 2 skibowym za 300 zł. Jak gość ma założoną działalność to i ten traktor kupił na fakturę, więc musi go w ten sam sposób sprzedać.

Opublikowano

tak, ale jak pójdziesz i powiesz że chcesz fakturę na 50 tysięcy to gość musi zapłacić przy sprzedaży 10 tysięcy vatu więc automatycznie sobie to doliczy a jak powiesz że nie chcesz to wystawi ci fakturę na kwotę 5-10 tysięcy pisząc że ciągnik uszkodzony i vatu zapłaci tysiąc czy dwa, na tym polega cały problem

Opublikowano

tak, ale jak pójdziesz i powiesz że chcesz fakturę na 50 tysięcy to gość musi zapłacić przy sprzedaży 10 tysięcy vatu więc automatycznie sobie to doliczy a jak powiesz że nie chcesz to wystawi ci fakturę na kwotę 5-10 tysięcy pisząc że ciągnik uszkodzony i vatu zapłaci tysiąc czy dwa, na tym polega cały problem

No niby tak ale mysle ze i tak nawet jezeli powiem zeby wpisał ze ciagnik jest uszkodzony to i tak pieniadze zostana u osoby co sprzedaje go.