Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki.

Pod jednym adresem są dwa gospodarstwa. Moje i ojca. Ja mam ok10ha i zawsze na stanie ok 4 cielaków-jałówek. Ojciec ma krowy dojne.

Czy mógłbym mieć kiedyś jakiś problem?

Opublikowano

niech ojciec przekaże Ci środki przelewem i w ciągu 6 miesięcy składasz deklarację SD-Z2 i środki masz zalegalizowane bezkosztowo

Zależy mi na czasie i nie wiem, czy zdążymy to zrobić przelewem. Czy jest jakaś inna możliwość?

Opublikowano

Pytanie nawiązujące do powyższego posta:

Co w przypadku kiedy kupiłem coś na allegro a sprzedający napisał że w tytule przelewu wpisać nick i numer aukcji? Nie powinienem czasem w tytule przelewu wpisać nr faktury? Chodzi mi o to czy nigdzie się nie przyczepią że w potwierdzeniu przelewu w tytule jest nick i nr. aukcji a nie nr. faktury?

Opublikowano

ja płaciłem przez PZA i się nie czepili bo kwoty grają, jedynie wytłumaczyłem o co chodzi z PZA.

Zawsze możesz napisać w tytule przelewu nick nr aukcji nazwa towaru i twoje imię i nazwisko. Sprzedający i tak identyfikuje wpłynięcie środków po tym co jest na początku.

Wskazane aby na fakturze był ten sam nr konta na który robiłeś przelew.

Opublikowano

przy zwrocie na 60 dni jeslki wystepouje kontroa musze dostarczyc potwierdzenie ze zaplacilem wszystkie faktury jak to jest przy zwropcie 25 dni?

No ja z 3 miesiące temu rozmawiałem z babką z US, bo miałem trochę problem rozliczenia faktury za tel. kom. (taka trochę porypana faktura z T-mobile) i właśnie miałem problem z potwierdzeniem. Babka powiedziała, że przy zwrocie 60 dni nie jest wymagane potwierdzenie zapłaty za faktury, natomiast za 25 dni oczywiście trzeba mieć.

Ale wiadomo ...co kraj(US) to obyczaj :)

Opublikowano

To znowu ja :P

Czy na fakturze musi być koniecznie imię i nazwisko czy wystarczy coś takiego: (dane zmyślone)

Gospodarstwo Rolne

Chrząszczyżewoszyce 6

00-000 Warszawa

NIP 123-456-78-90

Brakuje imienia i nazwiska... Przejdzie coś takiego w US czy trzeba notę korygującą wysyłać?

Opublikowano

Daniel, ja miałem taką sytuację. Kupowałem na allegro i jak pisałem dane do faktury nie napisałem imienia i nazwiska. Sprawę tą załatwi nota korygująca. Szukasz wzoru noty w internecie, wystawiasz notę, wysyłasz do sprzedawcy i on ją zatwierdza i odsyła. Tą notę dołączasz do faktury.

Opublikowano

@jacek1296

Jeśli nie odliczasz vatu to po co księgować?

@danielhaker

Też mam podobną sytuację. W skarbowym deklarację VAT-7 składam tylko na imię i nazwisko, na większości faktur też jest tylko imię i nazwisko więc myślę, że trzeba wysłać notę korygującą.

Opublikowano

a po co go księgować??

Części do tego pługa będę już kupował na fakturę,a poprzedni pług bedzie sprzedany na fakturę.Wiem,że najlepiej by było nie księgować.Tylko jak wybrnąć podczas ewntualnej kontroli z zakupionych wcześniej części do IBISA,skoro teraz będzie KVERNELAND.

Opublikowano

Też tak myślę.

Ja zawsze w sklepie tytułuję "gospodarstwo rolne" na samym początku.

Pytałem się kiedyś w skarbowym czy musi być wpisane GR czy wystarczy samo imię i nazwisko to babka powiedziała, że dla nich to bez znaczenia, najważniejszy jest nip.

Opublikowano

Pytałem się kiedyś w skarbowym czy musi być wpisane GR czy wystarczy samo imię i nazwisko to babka powiedziała, że dla nich to bez znaczenia, najważniejszy jest nip.

Arku, może w twoim US nie trzeba wpisywać GR, ale co urząd to inna interpretacja przepisów, ja rządam aby GR było na każdej fakturze, bo wrazie kontroli przynajmniej to będzie wporządku ;)

Opublikowano (edytowane)

A czy jak się jest VATowcem to można kupować maszyny rolnicze używane, zwierzęta np; prosięta od ryczałtowców? A czy jak przyjedzie do mnie kombajnista kosić zboże i nie wystawia faktur to ja to zaksięgować? Czy na wszystkie wydatki w rolnictwie trzeba mieć faktury, paragony?

Edytowane przez agro973
Opublikowano

Agro przeczytasz z 50 stron wstecz to bedziesz wszystko wiedział. Ale tak z grubsza

Możesz kupować używane maszyny. Możesz ją odliczyć jeśli dostaniesz na nią fakturę vat.

Zwierzęta i inne płody rolne możesz kupować od rolnika ryczałtowca i odliczać sobie vat jesli wystawisz fakturę vat RR. Trzeba tu spełniać kilka warunków ale to bez problemu wygoglujesz.

Jak nie wystawiaa faktury kombajnista to nie księgujesz.

Musisz mieć faktury, paragony mozesz do kosza wyrzucać

Opublikowano

Arku, może w twoim US nie trzeba wpisywać GR, ale co urząd to inna interpretacja przepisów, ja rządam aby GR było na każdej fakturze, bo wrazie kontroli przynajmniej to będzie wporządku ;)

A na deklaracji VAT-7(K) też wpisujesz GR?

Opublikowano

Witam,

Mam taką zagwostkę i jestem ciewaw Waszych pomysłów. Chodzi o odliczanie VATu z energii elektrycznej. W gospodarstwie gdzie mieszkam mamy 2 liczniki, na dom i gospodarstwo ale faktury są na ojca i ja nie prowadzę tu żadnej produkcji zwięrzecej. Kupiliśmy drugie gospodarstwo w tej samej wsi, ale tylko budynki gospodarcze. Dom kupił ktoś inny i tam jest licznik główny, a my założyliśmy na gospodarstwo tzw. podlicznik. Faktury przychodzą to kolesia co ma licznik główny w domu oczywiśćie, a my się z nim rozliczamy na podstawie wybitych KWh z gospodarstwa. Czy jest jakaś możliwość by odliczać vat od energii?