Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ale nie piszesz NIP tylko można PESEL.

Mi przy zakupie zboża od ryczałtowca też krzyczy ale akceptuje.

Edytowane przez Sadek
Edycja
Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 15:02, Ksawery napisał(a):

A jeśli chodzi teraz o rolnika na vacie to VAT jest blokowany na dodatkowym koncie jak w działalności gospodarczej i można tylko z tego konta płacić zobowiązania podatkowe czy te pieniądze mogą być normalnie zwrócone i wykorzystane na dowolny cel?

Mam i ja taką platnosc zablokowaną na oddzielnym koncie, tylko od jednego skupującego tak mam, on jakoś chyba dzielił płatności i VAT oddzielnie a należność bez podatku na normalne konto szło. Inna firma skupujaca normalnie wysłała 🤔 

Opublikowano (edytowane)

To zależy od firmy jedna tak jedna inaczej Bo to chodzi o to żeby ktoś tego Vatu nie buchnął bo się raz pytałem dlaczego tak robi a znowu też się pytałem kogoś co  kupowałem to mówię że im bez różnicy czy dostaną całe kasę czy to podzielono jedynie mówię że dla mnie jest bezpieczne bo jak ja zapłacę podwójnie to nikt tego vat-u nie ukradnie

Edytowane przez Strongman
  • Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, Strongman napisał(a):

To zależy od firmy jedna tak jedna inaczej Bo to chodzi o to żeby ktoś tego Vatu nie buchnął bo się raz pytałem dlaczego tak robi a znowu też się pytałem kogoś co  kupowałem to mówię że im bez różnicy czy dostaną całe kasę czy to podzielono jedynie mówię że dla mnie jest bezpieczne bo jak ja zapłacę podwójnie to nikt tego vat-u nie ukradnie

Ty to jesteś gość 👍😁

Opublikowano

Jak mnie pamięć nie myli to z 6-7 lat temu to standardowo wszystkie faktury były płacone na dwa rachunki. Potem przy covidzie jakoś to się rozmyło. Chociaż z rok temu jedna firma też mi zapłaciła osobno..a może dwa lata temu ? 

Opublikowano

Ja na vat Jestem od lipca teho roku. Sprzedawałem ziarno do 3 roznych kontrahent  I 2 całośc orzelali a jeden to tsk hakby na 2 konto I sub konto no I z tego sub konto mogę tylko opłaxać vat I zapłaciłem z tego sub konto podatek ryczałtowy do urzedu skarbowego

Opublikowano

Można jeszcze zapłacić krus. Dobrze by było żeby jeszcze podatek gruntowy można było płacić. Zaraz znowu cukrownia zapłaci za buraki i będzie wisiało kilka miesięcy zanim to wydam.

• Thanks 1
Opublikowano

Cześć, mam kilka pytań odnośnie przejścia na vat w gospodarstwie, może ktoś pomoże i podpowie

Planuje przejść na vat w swoim gospodarstwie ze względu na inwestycję na młodego rolnika, która jest rozliczana w cenach netto więc przy zakupie maszyn za kwotę 200 netto jest samego vatu 23% na kwotę 46 tyś, dodatkowo w przyszłości planowany jest zakup jakiegos nowego ciągnika

1. Pytanie odnośnie dokumentów, z tego co wyczytałem składa się  deklaracje w US, i trzeba miec nadany NIP a czy jest potrzebny  także numer regon ?

2. Przy niedużym gospodarstwie gdzie nie zawsze sa co miesiac jakies zakupy na początku lepiej przejść na rozliczanie miesięczne czy kwartalne, jak to wyglada u was?

3. Z tego jak dobrze rozumiem vat jest rozliczany na specjlany rachunek vat, wiec w banku trzeba miec pewnie jakies konto pod firme zeby moc miec ten rachunek vatowski, jak jest z tymi srodkami jak nazbiera się ich duzo to moge je sobie przelac i wykorzystac pozniej na prywatne cele, ewentualnie opłacić z tego podatek rlny albo KRUS ?

4. jak jest z trudnoscia z rozliczaniem tego, rozliczacie sami czy zlecacie księgowym, US często się czepia i są problemy i kontrole czy jak ktoś rozlicza normalne środki do produkcji i nie kombinuje to jest ok?

Proszę i o porady i odpowiedzi, z góry dziękuje za pomoc 😀

Opublikowano

W US trzeba złożyć wniosek, teraz można pewnie on-line, REGON jest potrzebny do założenia konta rolniczego automatycznie z subkontem na to subkonto miałem tylko raz wpłatę ale z niego można opłacać VAT z innych faktur.

Ja rozliczam się co miesiąc ale w miesiącu mam dwie FV sprzedażowe, odnośnie formy kwartalnej się nie wypowiem.

Rozliczamy się sami, czy trudne to zależy jak znasz podstawy rachunkowości to poradzisz sobie, odnośnie kontroli i czepiania się to moim zdaniem nie jest źle, kontrahent zmienił dane (NIP) i ja tak przez poł roku pisałem w systemie na stare dane zanim się zorientowałem. Po pewnym czasie telefon z US że jest błąd, wyjaśniłem zaistniałą sytuację dołączając skany FV i po temacie, kiedyś wszystko wypełniłem zapisałem ale nie wysłałem (żonie monitowała że brak UPO w dokumentach) dopiero w następnym miesiącu wysłałem i napisałem "czynny żal" i też głowy nie urwali.

Jeżeli nic nie kombinujesz to niby do czego się mają przyczepić.

.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma tragedii  z tym przejściem na VAT   poszukaj księgowej  ja mam za 100 miesięcznie  i tak proponował bym ci przejść  przy miesięcznym ,zwrot VATnp za zakup maszyn masz szybciej niż co kwartał  a to przy kredycie  jest ważne jak ktos nie kupuje za gotówkę  nie musisz deklarować wszystkiego co tam będziesz sprzedawał  

Edytowane przez racic
Opublikowano

dziękuję za podpowiedzi ,a jak na tym subkoncie VAT uzbiera się mi sporo zwrotu z inwestycji to mogę te środki sobie przelać na inne konto i z nich dowolnie korzystać czy np US musi mi wyrazić zgodę jak wygląda ?

Opublikowano

Jak napisałem przez kilkanaście lat tylko raz miałem na nie wpłacone za rzepak (kupujący miał też właśnie pieniądze na subkoncie i chciał z niego wypłacić), pewnie można "odblokować" je z subkonta ale nie znam procedury.

Może niech inni VAT-owcy się wypowiedzą czy mają dużo wpłat na konto VAT-u.

Opublikowano
Godzinę temu, Karol0134 napisał(a):

Cześć, mam kilka pytań odnośnie przejścia na vat w gospodarstwie, może ktoś pomoże i podpowie

Planuje przejść na vat w swoim gospodarstwie ze względu na inwestycję na młodego rolnika, która jest rozliczana w cenach netto więc przy zakupie maszyn za kwotę 200 netto jest samego vatu 23% na kwotę 46 tyś, dodatkowo w przyszłości planowany jest zakup jakiegos nowego ciągnika

1. Pytanie odnośnie dokumentów, z tego co wyczytałem składa się  deklaracje w US, i trzeba miec nadany NIP a czy jest potrzebny  także numer regon ?

2. Przy niedużym gospodarstwie gdzie nie zawsze sa co miesiac jakies zakupy na początku lepiej przejść na rozliczanie miesięczne czy kwartalne, jak to wyglada u was?

3. Z tego jak dobrze rozumiem vat jest rozliczany na specjlany rachunek vat, wiec w banku trzeba miec pewnie jakies konto pod firme zeby moc miec ten rachunek vatowski, jak jest z tymi srodkami jak nazbiera się ich duzo to moge je sobie przelac i wykorzystac pozniej na prywatne cele, ewentualnie opłacić z tego podatek rlny albo KRUS ?

4. jak jest z trudnoscia z rozliczaniem tego, rozliczacie sami czy zlecacie księgowym, US często się czepia i są problemy i kontrole czy jak ktoś rozlicza normalne środki do produkcji i nie kombinuje to jest ok?

Proszę i o porady i odpowiedzi, z góry dziękuje za pomoc 😀

Dokładnie rok temu zacząłem bym na VAT, wcześniej 3 lata na ryczałcie i młodego rolnika brałem w 2021 i żałuje że dopiero rok temu się zdecydowałem przejść na VAT w związku z modernizacją na pełną kwotę gdzie miałem 100tyś VATu i doszedł jeszcze ciągnik 50tyś VATu.

1. Regon potrzeby jest do nadania NIPu, najlepiej idź do swojego US i tam cię pokierują musisz złożyć NIP-7 żeby dostać nip i VAT-R. Ja konto miałem wcześniej już rolnicze w banku spółdzielczym i nic z tym już nie robiłem tylko na formularzu VAT-R podałem numer tego właśnie konta. W moim przypadku jak byłem rejestrować się w US to wysłali mnie do człowieka od VATu i gadałem z nim dobre pół godziny co i jak, później jeszcze byłem u niego chyba 2 razy dopytać jak coś nie wiedziałem.

2. Pierwszy rok i tak musisz być na rozliczeniu miesięcznym, moim zdaniem tak jest lepiej bo w razie zakupu jakiejś maszyny na finansowanie fabryczne zdążysz dostać zwrot VATu i wpłacić na kredyt.

3. Nie, mam subkonto ale ani razu nie dostałem tam przelewu. Wszystkie zwroty VAT czy przelewu za wystawione faktury idą na główne konto.

4. Ja osobiście używam emikrofirmy dla rolnictwa nic więcej nie potrzebujesz, wystawiam tam faktury i generuję JPK, jak dobrze wprowadzisz dane z faktur itd to ciężko tam coś nakombinować, tutaj tez gość z US z którym rozmawiałem prowadził szkolenia z tego programu i trochę mi wytłumaczył. Ja przez ten rok i łączny zwrot ok 160tyś vatu musiałem tylko wysłać w 1 miesiącu skan wszystkich faktur i później przy zakupach środków trwałych faktury ich dotyczące, ostatnio nawet zapomniałem złożyć JPK w terminie to dostałem SMS że nie złożone, złożyłem i wysłałem czynny żal w razie czego i nic więcej się nie odzywali. 

Ogólnie nie ma czego się bać i tak jak mówię najlepiej wybrać się do swojego US i cię pokierują co i jak, ja mając produkcję mleka i do tego zboża przez ten rok jestem na + nie licząc tych inwestycji i bez kombinowania ze sprzedażą czego na "ojca".

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Na subkoncie masz VAT ze swojej sprzedaży np rzepaku netto na konto a VAT na subkonto. ,przy płaceniu faktur np za paliwo lub co tam będziesz kupował do produkcji  jest opcja dzielenia faktury i ten vat z zakupu jest ci  zwracany z powrotem na konto nic skomplikowanego , resztę vatu  cofnie ci księgowa ale zawsze trzeba trochę mieć w przypadku sprzedaży z subkonta nie możesz przelać VAT jedynie dzielenie faktury 

Edytowane przez racic
Poprawki